Mikael Nordmark med sonen Hugo under Stockholms Marathon. "Han har bara skrattat och varit glad hela loppet", säger Mikael om Hugo. Foto: SARA STRANDLUND
Mikael Nordmark med sonen Hugo under Stockholms Marathon. "Han har bara skrattat och varit glad hela loppet", säger Mikael om Hugo. Foto: SARA STRANDLUND

Sprang loppet – med funktionshindrad son

Publicerad

Mikael Nordmark, 38, och hans funktionshindrade son Hugo tog sig tillsammans genom Stockholm Marathon.

Genom hela loppet körde Mikael sin son i vagnen.

– Han har bara skrattat och varit glad hela loppet, säger Mikael Nordmark vid mållinjen.

Mikael Nordmark från Täby i Stockholm och hans fru fick Hugo i december 2008.

Kort efter att han föddes fick de nyblivna föräldrarna beskedet att deras son har en grav hjärnskada och epilepsi. Hugo har diagnosen lissencefali som innebär att hans hjärna är helt slät.

– Han är en jättehärlig kille men han kan inte styra sin kropp och han kan inte sitta själv, säger Mikael.

Och nu har han tillsammans med sin pappa genomfört Stockholm Marathon. Under hela loppet har Mikael kört Hugo i hans vagn - fram tills att han sprang i mål med sonen i famnen.

– Hugo har varit helt fantastisk och jätteduktig, säger Mikael Nordmark.

Mikael Nordmark kontaktade Stockholm Marathon i december och fick ett specialtillstånd för att genomföra loppet.

"Jag var lite nervös"

– Jag blev lite nervös när jag fick kramp tidigt men jag var mest orolig för Hugo innan. Han kan få epilepsi, men han har varit glad och avslappnad, säger Mikael.

Tillsammans med elva andra har "Team Nordmark" kämpat på, med en del matpauser och ombyten för Hugo.

Mikael är tacksam för stödet han fått - men han har varit noga med att det är han som kör vagnen hela vägen till mållinjen. Mikael har inför loppet startat en insamling till förmån för projektet "Aktivt liv för alla". Hittills har de fått ihop 50 000 kronor.

"Vill uppmärksamma allas rätt till ett aktivt liv"

– Jag vill också uppmärksamma allas rätt till att leva ett aktivt liv och inspirera andra föräldrar till att man kan göra saker fast man har ett barn med svåra skador, säger Mikael, och hoppas att han får med sig fler familjer till Stockholm halvmaraton.

Och både Mikael och Hugo nöjda med dagen.

– Det har varit en så fin upplevelse för honom, säger Mikael Nordmark.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag