Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Spottar, rispar med kniv och urinerar i offrets mun”

Carin Götblad, regionpolischefen.
Foto: Nyhetsmorgon
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Barn så unga som sju år misstänks för våldsbrott mot andra barn, visar en ny rapport från polisen

– Jag blev häpen över grovheten, har Carin Götblad, regionpolischefen som lät beställa rapporten, sagt till Expressen.

Nu utvecklar hon sitt resonemang i Nyhetsmorgon.

Barn som rånar andra barn har ökat med 100 procent de senaste fyra åren. Det visar den färska rapport som nyligen tagits fram på begäran av polisen och som Expressen tidigare rapporterat om. 

Det handlar om grova våldsbrott i polisens material. Våld mot huvudet, sparkar, pistolhot, bränd med tändare, hot om att döda, hot om att bomba skolan, hugg med matkniv, bett samt barn som rivits, släpat, kastats och låsts in av andra barn räknas upp i undersökningen.

Totalt har 52 personer tvingats uppsöka vård i samband med ett rån där ett barn rånar ett annat barn.

– Över hälften av händelserna är på skolan. Föräldrar och barn är så rädda, framför allt när det gäller de här personrånen. Mina medarbetare berättar att de (föräldrar) ofta är tacksamma när utredningar läggs ner, säger Carin Götblad, om rapporten i Nyhetsmorgon under söndagen. 

Förnedringsrån ökat

Inte sällan utövar förövaren grovt våld. Det är ofta flera gärningspersoner mot ett ensamt offer. 

Carin Götblad berättade i samband med att rapporten släpptes att hon blev ”häpen över grovheten” barn utsätter varandra för. Men det handlar inte bara om att råna sitt offer.

De så kallade förnedringsrånen har ökat kraftigt. När Carin Götblad besöker Nyhetsmorgon utvecklar hon:

– Man filmar med sin Iphone. Man spottar, rispar med kniv och urinerar i offrets mun.

– Jag blir väldigt upprörd och jag känner att samhället är alldeles för passivt när det gäller oacceptabla beteenden hos barn. Här måste vi gå fram och sätta gränser mycket tidigare. Man måste sänka ribban ridigare för normbrytande uppförande, som vi säger.

”Inga kommentarer”

 För att få bukt med problemet måste socialen gå in mycket tidigare i de familjer som beskrivs som ”riskfamiljer”. Där risken är relativt hög att barn träder in i kriminalitet. 

Men det krävs framför allt att föräldrar tar ett mycket större ansvar. 

– Föräldrar är ytterst ansvariga. Problemet är att vi möter allt fler som inte hjälper till när vi försöker höra barnet om brottet. Barnet kan säga ”inga kommentarer” – och då stöttar föräldrarna.  


Anmälningar om barn som begår brott mot barn

• Antalet anmälningar om barn som begår våldsbrott har ökat med 37 procent mellan 2015 och 2019. Mellan 2018 och 2019 var ökningen 14 procent. En bild som bekräftas med de stödcentrum som finns i Uppsala och Stockholms län. Det är fler riktigt unga barn, fler ärenden och fler oroliga barn.

• Skolor hör av sig för att få råd från polisen, de är osäkra på när de ska anmäla och vill veta vad som är oacceptabelt. Polisens bedömning att det finns klara brister hos både skolor och kommuner, både vad gäller bedömning och rutiner att reda ut händelser.

• Ökad inblandning från polisen är inte vägen att gå tror länspolismästaren. Forskning visar att det kan öka risken för stigmatisering.

• I Uppsala har orosanmälningarna till socialtjänsten ökat med 300 procent under 2019. Bara under oktober fick socialtjänsten 1000 ärenden.

• 2016 anmäldes 1178 personrån mot barn mellan 0-17 år , 2019 hade den siffran ökat till 2484 personrån.

• Det är inte bara antalet barn som brottsoffer som ökat, också misstänkta gärningspersoner som är under femton är betydligt fler - mellan 2016 och 2019 är ökningen 46 procent.

• De anmälda hoten på nätet mellan barn under femton har ökat med 79 procent i riket, anmälningen av verbala hot med 38 procent.

• I Uppsala, Gävleborg och Västmanland är utvecklingen den motsatta. Anmälningar om olaga hot där barn hotar barn ökat med 91 procent. Hoten sker främst verbalt.



◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.