Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify stängs ned i Ryssland

Senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressen TV.
Spotify stänger ned verksamheten i Ryssland.
Foto: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Spotify har fattat beslut om att stänga ner sin ryska verksamhet. 

Det meddelar musikjätten i ett pressmeddelande. 

Företaget har tidigare försvarat sin verksamhet i Ryssland med argumentet att de kan erbjuda sina kunder information i landet. Men en månad efter invasionen i Ukraina svänger de:

”Spotify har ansett att det är viktigt att försöka hålla vår tjänst tillgänglig i Ryssland för att därigenom kunna tillhandahålla pålitliga och oberoende nyhets- och informationskällor i regionen”, skriver de och fortsätter: 

”Den nyligen antagna lagstiftningen sätter dessvärre ytterligare begränsningar på tillgången till information, eliminerar yttrandefriheten och kriminaliserar vissa typer av nyheter. Detta riskerar säkerheten för våra medarbetare och eventuellt även våra lyssnare. Efter att noggrant ha övervägt våra alternativ utifrån de nuvarande omständigheterna har vi landat i det svåra beslutet att helt avbryta vår tjänst i Ryssland.”

Tiktok och Instagram borta

I början av mars beslutade Kreml att kriminalisera spridningen av så kallad ”fejkinformation” om Rysslands militär och att offentligt uppmana till sanktioner mot Ryssland. Den nya lagen medförde att flera stora plattformar tvingades att stänga ned. Däribland Tiktok och Instagram. 

Spotify uppger att de efter invasionen startade har begränsat synligheten för rysk statsmedia på plattformen och vidtagit åtgärder mot 17 000 inslag.

RYSSLANDS LAGÄNDRING

Den 4 mars beslutade Rysslands parlament om en ny lag som gör det straffbart att sprida ”falsk” information om landets armé. Det gör även att det är förbjudet att kalla händelserna i Ukraina för ett krig. Personer som enligt ryska staten sprider så kallad ”fejkinformation” eller uppmanar till sanktioner mot Ryssland riskerar upp till 15 års fängelse.

Många utländska medier har skickat hem sina korrespondenter efter lagändringen.

Se även: 

Amerikanen krigar i Ukraina: ”En bra men farlig semester”

Klippen har fått flera miljoner visningar: ”Fyra ryska stridsvagnar som slagits ut”.

Sörjande ryska mödrar kan bli problem för Putin: ”Väldigt märkligt”

Överstelöjtnant Joakim Paasakivi om hur anhöriga till dödade ryska soldater kan spela en faktor i kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.