Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spökstäderna som står tomma – mitt i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bruno Bach letar upp övergivna platser i Sverige.
Foto: / Bruno Bach
I Folkesta står flera hus tomma.
Foto: / Bruno Bach
Tacketorp i Linköpings kommun är övergivet sedan länge.
Foto: / Bruno Bach

Övervuxna gräsmattor, förfallna hus och sakta sönderrostande båtar.

Runt om i Sverige finns platser där bara tomma skal vittnar om att någon en gång bott där.

Bruno Bach från Grebo reser runt i landet och dokumenterar områden som är på väg att falla i glömska.

– Det blir lite skattsökning, även om man aldrig tar någonting, säger han.

Övergivna trädgårdar och hus som ekar tomma. I vissa delar av Sverige finns hela kvarter som förvandlats till spökstäder.

Bruno Bach, 59, som bor i Grebo strax utanför Linköping har som hobby att leta upp dessa övergivna platser i landet.

– Jag har väl alltid haft lite försmak för det melankoliska, och det är ju väldigt melankoliskt att gå i sådana områden. Det blir lite skattsökning, även om man aldrig tar någonting förutom bilder. Och man lämnar aldrig något förutom fotspår. Det uttrycket är lite av ledorden för en "urbexare", säger han.

”Urbexare” är ett uttryck för någon som sysslar med ”urban exploration”, som detta utforskande av övergivna platser ofta kallas.

I Linköpings kommun sjunger utgården Tacketorp på sista versen.
Foto: / Bruno Bach

Bruno kommer själv från en bruksort i Flen, som ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med när han själv bodde där.

– När bruket försvann under 70-talet försvann även de anställda. Det är ruskigt när man vuxit upp på ett ställe där det hänt så mycket och funnit så mycket framtidstro. Det är som ett annat land i dag.

Användes som sommarstuga

Utgården Tacketorp utanför Sturefors nära Linköping har Bruno besökt flera gånger. Exakt hur gammal gården är är inte känt, men den omnämns redan 1726.

I dag är Tacketorp övergivet.
Foto: / Bruno Bach

Enligt Linköpings museum kom den sista heltidsbrukaren av gården dit år 1933.

– Den beboddes fast till 50-talet, och sedan användes den som sommarstuga fram till 80-talet, säger Joakim Johansson vid Landeryds hembygdsförening.

Numer är dock gården helt övergiven.

Ett övergivet hus i Tacketorp.
Foto: / Bruno Bach

Ett annat område som Bruno dokumenterat är Folkesta i Eskilstuna. Villaägarna i området uppmanades en gång att lämna sina hem då den nybyggda omlastningscentralen i området skulle växa.

Sex år senare står de tomma husen kvar, något som Eskilstunakuriren och Kalla fakta rapporterat om.

Ett hus i Folkesta i Eskilstuna.
Foto: / Bruno Bach

– Det är både en tjusning och ett samhällsintresse, säger Bruno.

– När jag var i Folkesta i fredags såg var det bara ett hus i området där det bodde någon, i övrigt var det en spökstad.

En helt tom gata i Folkesta.
Foto: / Bruno Bach
En skylt sitter uppe vid ett hus i Folkesta.
Foto: / Bruno Bach

Bilderna laddar Bruno upp i sociala medier och på sin blogg. Han säger att han alltid varit intresserad av att fotografera, redan innan digitala kameror fanns på marknaden.

– Men för ett par år sedan bytte jag till digitalt. När man köper utrustningen har man köpt den, sen kostar den inget mer. Så är det inte med analoga kameror, säger han.

Föddes i Finland – dog i Norrköping

Men det är inte bara övergivna hus som Bruna fotar. Det här skeppsvraket ligger utanför Karlsro Varv i Norrköping – och har legat där i över 20 år.

Foto: / Bruno Bach

Enligt Skärgårdsbåtar.se byggdes M/S Legend som båten heter redan 1905. Hon föddes i Finland – och dog strax utanför Norrköping i slutet av 1996.

”Som en tidsmaskin”

Det var tack vare Facebookgruppen ”Övergivna platser” som intresset för dessa bortglömda platser växte – och fortsätter växa – hos Bruno.

– Jag letar ju efter dem. Om du reser från Stockholm till Linköping till exempel, då passerar du flera växande stadsområden och ser hur de expanderar. Men kör du i stället från Linköping mot Valdemarsvik, då är det som att resa i en tidsmaskin. Bara på några mil skiljer det sig så mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.