Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spöklik vapenvila i Syrien

En högst osäker vapenvila har inletts i Syrien – men vapnen är kvar.

Nu manar oppositionen till stora protester under fredagsbönen.

Den vapenvila som FN-sändebudet Kofi Annan förhandlat fram inleddes klockan sex på torsdagsmorgonen, lokal tid. Inledningsvis uteblev därefter de sedvanliga rapporterna om död och bombardemang.

– Det var en blodig natt – det pågick tung beskjutning av Homs, men nu är det lugnt och ingen skjuter, sade aktivisten Abu Rami på telefon från staden Homs till nyhetsbyrån Reuters.

På eftermiddagen rapporterade dock statsstyrda medier om en död och minst 24 skadade i ett bombdåd mot armén under morgonen.

– En terroristgrupp angrep en buss med officerare på väg till arbetet i Aleppo. Explosionen dödade en överstelöjtnant och civila fanns bland de skadade, hette det enligt nyhetsbyrån AFP.

Oppositionsrådet SNC talade i sin tur om minst tre döda och dussintals gripna under dagen.

Trupperna kvar

Enligt oppositionen finns få tecken på att regeringsstyrkorna som utlovat håller på att dra sig tillbaka.

– Krypskyttar, stridsvagnar och soldater är fortfarande här, de har inte gett sig iväg någonstans. Folk är på sin vakt och tror att vapenvilan bara är temporär. Ingen lämnar sina hem, sade aktivisten Yazan i Homs.

Oppositionen vill att invånarna tar tillfället i akt och protesterar.

– Vi manar folket att demonstrera och uttrycka sig, eftersom rätten att demonstrera är en av huvudpunkterna i planen, sade det exilplacerade oppositionsrådets ledare Burhan Ghalioun.

– Det syriska folket kommer att gå ut i morgon i så stort antal som möjligt.

Amnesti utlovas

President Bashar al-Assads regim har i sin tur uppmanat flyktingar att återvända hem och upprorsmän att lägga ned sin vapen.

– Inrikesdepartementet uppmanar de beväpnade vars händer inte fläckats av syriskt blod att överlämna sig själva, tillsammans med sina vapen, på närmaste polisstation. De kommer att släppas och alla rättsliga processer kommer att avslutas, utlovades i syrisk stats-tv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.