Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förhandlingarna kraschade om las – regeringen agerar

Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter har kraschat igen. Nu vädjar LO-förbunden till Vänsterpartiet om att inte skapa regeringskris.
Susanna Gideonsson, ordförande för LO.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter har kraschat igen.

En majoritet i LO-styrelsen säger nej till las-förslaget som lades fram i natt.

– LO:s styrelse har enhälligt rekommenderat att förkasta förslaget, säger ordförande Susanna Gideonsson.

– Det är beklagligt att man inte orkar ta det här i mål, säger Martin Wästfelt från PTK.

Regeringen bjuder in parterna till samtal efter beskedet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Tidigt på morgonen lämnade arbetsmarknadens parter förhandlingsrummet. LO, PTK och Svenskt Näringsliv återupptog sina förhandlingar under ett dygn, för att undvika lagstiftning, och på fredagen fanns ett bud att ta ställning till.

LO har dock varit djupt splittrat, och efter interna diskussioner inom förbunden samt ett styrelsemöte stod det klart att de avvisar budet. En majoritet av förbunden hade sagt nej.

– Vi har verkligen försökt ända in i kaklet att få till en överenskommelse, men har inte lyckats, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Enligt Gideonsson var avtalet på runt 40 sidor, och dagens diskussioner har främst ägnats åt att gå igenom innehållet.

– Vi ville ha en chans att gå igenom vad vi har fått från sida ett till sista sidan. Men själva beslutet tog inte lång tid, säger hon.

LO avvisar förslaget

Sex av totalt 14 LO-förbund sa i veckan nej till att återuppta förhandlingarna, eftersom de ansåg att man tvingades förhandla med ”kniven mot strupen”. Förbunden är djupt kritiska mot den omdiskuterade las-utredningen som togs fram av regeringen efter uppgörelsen med C och L.

LO:s avtalssekreterare Thorbjörn Johansson säger på fredagen att budet låg för långt bort från LO:s prioriteringar:

– Med lagförslaget som har legat blev uppförsbacken för stor att ta sig över. Men alla har bjudit till.

Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, anser att budet var ”alldeles för dåligt” för medlemmarna. På frågan om de extra förhandlingsdagarna varit till hjälp är svaret nej.

– Den där natten för två veckor sedan kändes det faktiskt som vi stod närmare varandra än vad vi gör i dag, säger han i Expressen TV.

Stefan Löfven: ”Har stor respekt”

Statsminister Stefan Löfven (S) har skickat en kommentar efter dagens förhandlingar.

”Jag har stor respekt för de olika ställningstaganden som meddelats i dag från arbetsmarknadens parter. Regeringens utgångspunkt är att en förändring av anställningsskydd och omställning måste upprätthålla en grundläggande balans mellan parterna samt ha stöd från alla delar av arbetsmarknaden. Regeringen har nu tagit del av parternas besked och kommer nu att analysera läget.”

Sjöstedt upprepar hotet

Beskedet innebär samtidigt att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen åter är aktuellt, meddelar Jonas Sjöstedt (V).

I ett inlägg på Twitter skriver den avgående V-ledaren att regeringens hot om lagstiftning ligger bakom de kraschade förhandlingarna:

”Enda möjligheten att rädda partsmodellen och få ett bra resultat i sak är att Löfven slutar sabotera och drar tillbaka hotet om lagstiftning. Vänsterpartiets hållning ligger fast. Vi kommer inte att tolerera att Löfven sitter kvar som statsminister om regeringen går vidare med att göra las-utredningens förslag till lag.”

Förbundsordföranden kritisk

Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall, är kritisk till V-ledarens hot.

– Jag tror nog att man är klokare än så just nu i den situationen man befinner sig i, i och med en pandemi och ett osäkert läge i Europa och världen nu, säger hon till Expressen TV.

Susanna Gideonsson instämmer:

– Jonas Sjöstedt har hotat med nyval och det är många andra som varit ute och hotat. Det Sveriges löntagare behöver är absolut inte politiskt kaos. Det räcker med att vi har corona och en ekonomiskt utsatt situation. 

Jenny Madestam förklarar vad som händer efter att las-förhandlingarna spruckit.
Svenskt Näringsliv och PTK, som representerar privatanställda tjänstemän, meddelar att båda parterna säger ja till las-budet.
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl säger vid en pressträff att det är ”djupt beklagligt” att LO sa nej till slutbudet i las-förhandlingarna.
Förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter har kraschat igen. Avtalet var inte bra nog, menar Kommunals Tobias Baudin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.