Splittringen i M efter Staffanstorps utspel

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Malmer Stenergard, Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M).
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Premium: Migrationsfrågan delar Moderaterna.  

Vellinges M-kommunalråd kallade i förra veckan Staffanstorps beslut att inte ta emot anvisade kvotflyktingar för ”ynkligt”. 

Samtidigt har partiet nationellt ställt krav på kvotflyktingstopp. 

– Men som med allt annat måste detta ske i rätt ordning. De regler som finns ska följas, säger Maria Malmer Stenergard, Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson i Moderaterna.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det var förra torsdagen Migrationsverket tvingades avbryta den planerade anvisningen av fyra kvotflyktingar till Staffanstorp när kommunen inte dök upp på flygplatsen. Staffanstorps kommunstyrelse fattade i mars beslut om att inte ta emot kvotflyktingar – men Migrationsverket menar att bosättningslagen är en bindande lagstiftning och valde därför att ändå anvisa kvotflyktingar till kommunen.

Staffanstorp stod dock fast vid sitt beslut och i stället tillföll kvotflyktingarna Moderatstyrda Vellinge – vars kommunstyrelseordförande Carina Wutzler riktade skarp kritik mot kommunen. 

”... att vägra ta emot en anvisning enligt lag på fyra personer som kommer från flyktingläger och som valts ut som särskilt skyddsbehövande av UNHCR är inget annat än ynkligt. Moderaterna har lyft gruppen kvotflyktingar som en grupp som Sverige ska prioritera och man har åtagit sig att ta emot 5000 per år”, skrev hon i ett inlägg på Facebook. 

Dagen efter utvecklade hon sin kritik och kallade det för ”konstig” argumentation att Staffanstorp kan ta emot över 200 från Ukraina men inte 36 kvotflyktingar och att det blir ”människor mot människor”. 

Vad Carina Wutzler bortser från i sin kritik mot Staffanstorp är att Moderaterna nationellt också försökt få genom kvotflyktingstopp. Så sent som i mitten av mars ställde Moderaterna krav på regeringen att frysa mottagandet av kvotflyktingar omedelbart. 

– Nu måste kommunerna få möjlighet att fokusera helt och fullt på dem som kommer från Ukraina. Det är många som vill hjälpa men de kan inte samtidigt belastas med en hög invandring i övrigt, sa Maria Malmer Stenergard, Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M), då. 

Sonesson: ”Extremt svåra att integrera” 

Moderaterna betonade då att kvotflyktingarna som kommer till Sverige inte behöver kunna engelska, vilket andra länder kräver. 

– Kvotflyktingmottagandet är förenat med stora problem för kommunerna, eftersom det handlar om personer som står långt från arbetsmarknaden och som dessutom ofta behöver stora vård- och omsorgsinsatser, fortsatte Maria Malmer Stenergard. 

Argumentationen går igen när Christian Sonesson skriver om Staffanstorps beslut att inte ta emot kvotflyktingar så länge det pågår krig i Europa. 

De kan inte en stavelse svenska, ofta inte ens engelska, inte sällan är de dessutom analfabeter. Kvotflyktingar är extremt svåra att integrera i det svenska samhället och trots att det krävs stora kommunala resurser så kompenseras kommunerna sällan för dessa kostnader av staten”, skriver Sonesson på Facebook.

Ännu i dag står Moderaterna nationellt fast vid kravet på att frysa mottagandet av kvotflyktingar – men de är också tydliga med att regler ska följas. 

”Det beräknas komma 80 000 skyddsbehövande från Ukraina. Vi menar att det är rätt att fokusera på dem och det är därför vi från Moderaterna sagt att Sveriges kvotflyktingmottagande i detta läge måste ner till nära noll. Men som med allt annat måste detta ske i rätt ordning. Först måste vi jobba för att ändra regelverket. De regler som finns ska följas.”, skriver Maria Malmer Stenergard i en kommentar. 

Ovanligt med kritik mellan M-kommuner 

Lars Ingvar Ljungman, tidigare förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, är kritisk till Staffanstorps vägval. Han menar att uttrycket ”land skall med lag byggas” är en viktig princip. 

– Man kan ha synpunkter på lagen, det har Vellinge också, men så länge den finns får man följa den, säger han. 

Är du förvånad över Staffanstorps agerande? 

– Lite trots allt, jag vet att Christian kandiderar till riksdagsvalet och har man en ambition att sitta i riksdagen så känns det lite märkligt att dra det så långt, svarar Lars Ingvar Ljungman, som själv också kandiderar till riksdagen, bakom Sonesson på partiets lista.  

Att moderatledda kommuner uttalar sig om andra moderatkommuner hör dock till ovanligheterna – oavsett om det råder skilda uppfattningar i sakfrågan. Det kommunala självstyret och skilda lokala förutsättningar respekteras högt i partiet. 

Däremot har flera Skånemoderater gillat Carina Wutzlers kritiska Facebookinlägg, däribland Lommas kommunalråd Robert Wenglén, Halmstads dito Jonas Bergman och Carina Zachau, regionråd och förste vice förbundsordförande.   

Och en Skånemoderat som vill vara anonym säger:

”Jag har inte sett något annat än att alla andra i partiet tycker att lagen ska följas i alla avseenden. Vi är trots allt ett konservativt parti”

Den bilden delas dock inte av alla som Kvällsposten har pratat med. 

”Fler kommuner resonerar som Staffanstorp” 

Dessutom är det fler kommuner i Skåne som agerar för kvotflyktingstopp. Moderaten Johan Bolinder, tidigare kommunstyrelseordförande i Skurup, som nu styrs av Socialdemokraterna efter ett maktskifte under mandatperioden, berättar att kommunen har skickat ett brev till Migrationsverket förra veckan. I brevet ska det framgå att kommunen endast önskar mottaga individer som omfattas av massflyktsdirektivet fortsättningsvis. Initiativet röstades genom av bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

– Det tyder i alla fall på att det finns fler kommuner som resonerar som Staffanstorp, säger Johan Bolinder. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Micke, 50: Så sparade jag mig till en förmögenhet

Premium: Köpt bostäder kontant • Månadsbudgeten • Bästa tipsen

Svenska nakenparadisen: ”Smög hit första gången”

Premium: Malin, 51, gifte sig helt näck • ”I Sverige har vi alltid varit pryda – det verkar svänga nu”

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk