Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Splittring om pengarna inom försvarsmakten

Under tisdagen lägger Försvarsmakten och överbefälhavare Micael Bydén fram sitt årliga budgetunderlag till regeringen. Foto: Sven Lindwall
Oppositionspartierna pekar ut en rad områden där det nu behövs snabba åtgärder: övningsverksamhet, totalförsvar, materiel, luftförsvar och incidentberedskap. Foto: Stefan Söderström
Försvarsminister Peter Hultqvist, S.Foto: Sven Lindwall
– Det finns all anledning att se fram mot ÖB:s presentation av budgetunderlaget, säger Hans Wallmark, M. Foto: Fredrik Wennerlund / PRESSBILD

Det svenska försvaret är ansträngt.

Bara fram till år 2020 saknas 6,5 miljarder kronor. Samtidigt har regeringen fått en hemlig lista med förslag på åtgärder med okänd prislapp.

Det var nödsignalen från ÖB Micael Bydén när han presenterade myndighetens budgetkrav.

– Jag försöker bara vara tydlig och realistisk inför den här situationen, säger han.

Försvarets verksamhet har intensifierats på flera håll, inledde ÖB Micael Bydén pressträffen på Försvarsmaktens högkvarter under måndagen.

– På vissa områden har vi gått fram snabbare än vad som förväntats av oss. Sammantaget har vi i dag en starkare och bättre rustad försvarsmakt än för ett år sedan, fortsätter han.

Men det räcker inte, menar Bydén.

Micael Bydén säger, att kortfattat innefattar budgetunderlaget förstärkning vad gäller personal, materiel och övningar.

Försvaret behöver minst 6,5 miljarder kronor i sin planering. Därför behöver Försvarsmakten "ta bort, reducera eller förskjuta tidigare planerade åtgärder, vilket påverkar utvecklingen av krigsförbanden negativt", skriver Försvaret i sitt budgetunderlag.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman.Foto: Robban Andersson

ÖB menade att myndigheten saknar marginaler och att situationen är ansträngd.

– Jag försöker bara vara tydlig och realistisk inför den här situationen. Det borde knappast vara en överraskning om man tittar på vad som hänt i omvärlden, säger han.

Utöver 6,5 miljarder kronor tillkommer en hemlig lista för att åtgärda brister till okänd kostnad.

Har inte svenska folket rätt att få veta?

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson.Foto: Jens L'Estrade

– Jo, svenska folket har rätt att få reda på väldigt många saker. I det här dokumentet du hänvisar till som är sekretessbelagt har Försvarsmakten lagt ett antal förslag för regeringens överväganden. De här förslagen pekar direkt på bristerna. Vi kommenterar aldrig taktik, brister eller underrättelser.

Det handlar dock, bland annat om, åtgärder på personalsidan, fler anställda, om investeringar och övningsverksamhet.

Enligt uppgifter fanns det en splittring hos Försvarsmakten om hur långt man egentligen skulle gå i sina budgetkrav på regeringen.

– Den informationen får stå för den som sagt det. Jag har inga kommentarer, säger ÖB.

Nu är pressen hård på försvarsministern.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman, L, hade gärna sett att ÖB hade varit än tydligare och att man åtminstone skulle ha kommunicerat summan av de hemliga åtgärderna.

– Han hade kunnat vara tydligare och jag bedömer att han säkert upplever en viss politisk press, från regeringen framför allt, att inte vara alltför öppenhjärtig om hur det ser ut.

M: "Måste värna svensk försvarsförmåga"

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark menar att det nu är upp till Peter Hultqvist, S, att leverera:

– ÖB är distinkt med att det blir konsekvenser för försvarets förmåga om inte åtgärder vidtas. Vi måste värna svensk försvarsförmåga.

Sverigedemokraternas Mikael Jansson som sitter i försvarsutskottet anser att det akuta budgethålet ska tätas med början i vårbudgeten.

Mikael Jansson, SD, anklagar regeringen för att bromsa upprustningen i motsats till våra grannländer. Foto: Sven Lindwall

– Sedan bör försvarsanslaget öka med fem miljarder per år. Ett invasionsförsvar kräver betydligt mer resurser än internationella fredsoperationer med enskilda bataljoner, säger han.

Vänsterpartiets Stig Henriksson är mer försiktig och vill noga granska underlagen.

– Rent allmänt vill vi att ett eventuellt pengatillskott framför allt borde riktas mot att i någon mån forcera återupprättandet av värnplikten.

"Bekräftar vår uppfattning"

Centerpartiets Daniel Bäckström:

– Det ÖB presenterat i dag bekräftar min och Centerpartiets uppfattning om att det handlar om stora förstärkningar för att öka vår operativa förmåga i närtid och inför nästa försvarsbeslutsperiod.

Försvarsminister Peter Hultqvist kunde på tisdagen inte ge något tydligt svar på försvarets krav utan menar att man nu ska göra en analys.

- Kan vi hantera det på annat sätt, vad är en rimlig nivå på eventuella ekonomiska tillskott och vad krävs för att klara att bana vägen för den militära förmågeökningen vi är överens om, säger Hultqvist men tillägger att målet är en ökad militär förmåga och att han ska diskutera med de andra partierna.

Har inte väljarna rätt att få veta vilka brister försvaret har?

– Jo, men inom den här sektorn jobbar man mycket med sekretessbelagda uppgifter. Vi vill inte spela främmande makt i händerna.

Har regeringen uttryckt önskemål om att en del av kraven ska vara hemliga?

– När det gäller vad ÖB lämnar in är det hans beslut. Han kan lämna in precis det han vill till oss. Han har fattat alla beslut som rör detta. Jag tänker inte ha några restriktioner på hur han bedömer situationen.

Det är hans beslut, men har ni haft några synpunkter?

– Vad vi haft för diskussioner i olika sammanhang tänker inte jag gå in på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.