Splittrat parti – de stödjer Birgitta Ohlssons utspel

Birgitta Ohlsson får stöd av LUF Värmland.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Anders Viking Pettersson, distriktsordförande för LUF Värmland.
Foto: LUF
Flera personer i partistyrelsen uttrycker sitt stöd för Jan Björklund.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund som partiledare. Men partiet är splittrat i frågan och flera i partistyrelsen riktar kritik mot utspelet. Samtidigt får hon stöd av Luf Värmland.
– Vi stöder henne fullt ut att bli partiledare, säger Anders Viking Pettersson, distriktsordförande för Luf Värmland. 

Under kvällen kom beskedet att Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund på posten som partiledare. Beskedet kom hos SVT. 

– Det är dags att gå in i ett nytt kapitel i Liberalernas historia och jag står redo, sa Birgitta Ohlsson i Aktuellt.

Men partiet som tidigare i dag fick beskedet att de backar något, 0,4 procentenheter, i SCB:s stora partisympatiundersökning, är splittrat till det nya utspelet. 

– Vi i luffarna stöder Birgitta Ohlsson, vi stöder henne fullt ut att bli partiledare. Partiet har tappat i opinionssiffrorna trots det låga valresultatet. Partiet har haft problem med att hitta en röd tråd och vi behöver en ledare som kan vända de här siffrorna, säger Anders Viking Pettersson, distriktsordförande för Luf Värmland. 

Det finns de som menar att det här kan leda till interna bråk och att man i stället behöver fokusera på sakpolitik. Hur ser du på det?

– I nuläget är vi på gång att åka ut ur riksdagen, den nuvarande ledningen riskerar att förstöra för partiet för all framtid. Vi behöver en ledare som kan ändra de här siffrorna och det kräver att man tar strider inom partiet och det är nödvändigt att vi har den här öppna processen, säger Anders Viking Pettersson.

Även Saga Bowallius, distriktsordförande för Luf Storstockholm, står bakom Birgitta Ohlsson. 

– Liberalerna har tyvärr inte gått upp i opinionen sen valet och inte heller sen valet innan det. Enligt Statistiska centralbyråns mätning som kom i dag har vi faktiskt backat sen valet. Vi tror helt enkelt att hon är den liberala förnyelsen som partiet behöver.

Inte heller hon är orolig över att det ska bli en öppen strid. 

– Jag tror att vi klarar av att ha en bra process kring det här. Jag tror att det är någonting som vi behöver ta ställning till, säger hon.

Ni gjorde det för ungefär två år sedan?

– Det var ingen strid då, då stod inte Birgitta till sitt förfogande. Nu gör hon det och jag hoppas verkligen att vi kan göra ett viktigt val. Det är två bra kandidater som ställer upp.

Vice ordförande för Luf Storstockholm skriver på Twitter om var de står i frågan: 

https://twitter.com/CRhawi/status/870374007513677825

Likaså stöder Liberalerna Ekerös styrelse en nominering av Birgitta Ohlsson till partiledarposten.

"Vi i Liberalerna Ekerö är övertygade om att partiledarskapet inom Liberalerna måste prövas och förändras för att att den socialliberala politiken ska få större genomslag både i Sverige och internationellt. Vi är övertygade om att Birgitta Olsson har erfarenheten, förmågan och viljan för att lyckas med detta", skriver de i en motivering. 

LÄS MER: K-G Bergström förvånad över beslutet


De vill inte se ett skifte

Jonas Andersson, partistyrelseledamot, är av en annan uppfattning och vill se att Jan Björklund sitter kvar på posten. 

– Som partistyrelseledamot är jag rädd över att vi kommer att ägna ett halvår till interna ledarfrågor stället för att diskutera politik. Det tycker jag är bekymmersamt. För min del så gjorde vi det här valet för två år sedan på landsdagarna 2015 när vi gav Janne ett förnyat förtroende och för mig gäller det över valet 2018, säger han.

Hur ser du på att hon går ut och utmanar Jan Björklund?

 Det är hennes fulla rätt att göra, men jag tror inte att det är till fördel för partiet. Vi riskerar att ägna dagar, veckor och i värsta fall månader åt personfrågan mellan två kandidater som i väldigt hög utsträckning som delar samma politisk uppfattning. Det hjälper inte vår vårt parti.

Även Ulrika Landegren, partistyrelseledamot, är av samma åsikt.

– Jag tycker att Jan björklund ska sitta kvar. Han är en alldeles utmärkt partledare, säger hon och uttrycker kritik till att Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund så öppet.

– Min bedömning är att hon vet att hon inte har stöd i partiet. Det här skadar bara partiet, säger hon. 

Cecilia Wikström som tidigare har stöttat Birgitta Ohlsson när flera partikollegor har krävt hennes avgång vill inte uttala sig om hennes utmaning mot Birgitta Ohlsson.

– Jag vill faktiskt inte göra det i dag, jag tycker att man kan sova på saken, säger hon till Expressen.

Tina Acketoft, riksdagsledamot för Liberalerna, har efter Birgitta Ohlssons utspel twittrat om det hela. Tweeten har också retweetats av Jan Björklunds presschef Elin Boberg. 

https://twitter.com/TinaAcketoft/status/870355666682212356

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.