Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Splittrat L vill undvika ”djupa skyttegravar”

Jan Björklund har aviserat att han lämnar posten som partiledare. Han ställer inte upp för omval på landsmötet. Enligt Expressens uppgifter så kan det hållas ett extra landsmöte redan före sommaren. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm är en möjlig kandidat ur den socialliberala falangen i partiet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister under Fredrik Reinfeldt, är en av de förhandstippade kandidaterna att ta över efter Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni och Maria Arnholm pekas ut som möjliga efterträdare till Jan Björklund.

Liberalerna överväger att välja en efterträdare till Jan Björklund redan före sommaren, erfar Expressen.

En källa med insyn säger att partiet fått 1 200 nya medlemmar sedan beslutet att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister – och att den socialliberala falangen därför vill rösta om ny partiledare så snart som möjligt.

– Det lutar åt extra landsmöte före sommaren, för att inte den långa perioden till mitten av november ska leda till djupa skyttegravar, säger L-källan.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt bekräftar att det finns planer på att tidigarelägga beslutet.

Under onsdagen meddelade Jan Björklund att han inte kommer att ställa upp för omval som partiledare för Liberalerna på landsmötet i november. 

Björklund, som varit partiledare i tolv år, tillhör den socialliberala falangen i partiet som under hösten och vintern velat släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Efter beskedet att Björklund lämnar har spekulationer väckts om huruvida hans efterträdare ska komma från samma falang, eller från den gruppering som hellre ville släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Ur den senare gruppen är förhandsfavoriterna Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister under Fredrik Reinfeldt, samt Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson.

LÄS MER: Fyra namn: De pekas ut som efterträdare

Nyamko Sabuni var minister i regeringen Reinfeldt. Nu är hon en av förhandsfavoriterna för att ta över som partiledare efter Jan Björklund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

1 200 nya medlemmar

En L-källa säger nu till Expressen att Liberalerna överväger att hålla ett extra landsmöte redan före sommaren, för att snabbt hitta en efterträdare åt Björklund.

– Det lutar åt extra landsmöte före sommaren, för att inte den långa perioden till mitten av november ska leda till djupa skyttegravar, säger L-källan.

Det är den socialliberala falangen i partiet – de som ville släppa fram Stefan Löfven – som ska vilja hålla en omröstning så snart som möjligt. En av anledningarna är enligt källan att det tillkommit nya medlemmar sedan man beslutade att rösta nej till Ulf Kristersson:

– Efter nejet till Kristersson har L förlorat 500 medlemmar och fått 1 200 nya. Innebörden sannolikt att det blivit fler socialliberaler. Och de som inte vill ha Mats Persson eller Nyamko Sabuni vill ha medlemsomröstning.

Möjliga kandidater ur den socialliberala falangen är gruppledaren Christer Nylander och partisekreteraren Maria Arnholm.

Valberedningens ordförande: ”Hade en diskussion redan i går”

Olle Schmidt bekräftar att det finns planer på att tidigarelägga valet av en ny partiledare. Foto: PRESSBILD

Ordföranden för Liberalernas valberedning, Olle Schmidt, bekräftar att det finns planer på att hålla ett extra landsmöte.

– Vi hade en diskussion i valberedningen redan i går om att tidigarelägga landsmötet, alltså att det blir tidigare än i november. Men om det ska vara redan före sommaren – det kan det ju vara, men det har vi inte diskuterat. Men mycket lutar åt att det blir ett extra landsmöte, säger Olle Schmidt.

Ytterst är det partiets länsförbund som avgör om beslutet ska tidigareläggas.

– Vi har skickat ut frågan till våra länsförbund och ungdomsförbund med mera om hur man ser på detta. Det är inte valberedningen som avgör det – vi kan ha en synpunkt på det, men det är länsförbunden som avgör, säger Olle Schmidt.

 

 

LÄS MER: Ledarskribenterna: Så blir Jan Björklunds avgång