Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Spionvalen” Hvaldimir får skydd mot människor

Här simmar Hvaldimir i Lysekil
Den senaste tiden har en vitval, som man förmodar är Hvaldimir, synts till på flera ställen längs den svenska Västkusten.
Foto: Anton Berking / Shutterstock
Hvaldimir med polisen i Fiskebäcks hamn i Västra Frölunda.
Foto: Polisen
Organisationen hade under onsdagen ett team på plats i Frihamnen för att övervaka vitvalen, samtidigt som man filmar ett dokumentärprojekt om Hvaldimir.
Foto: Linnea Lundström

Kändisvalen Hvaldimir har pekats ut som en rysk spionval. 

Nu verkar han ha simmat vidare in i centrala Göteborg. 

Där blev uppståndelsen så stor att kustbevakning fick tillkallas, enligt P4 Göteborg.

– Det var lite kaotiskt när vi kom hit i går. Några hade hoppat i vattnet och det var många båtar som hade skyndat för att flockas runt honom, säger Regina Crosby Haug på organisationen Onewhale.

Intresset har varit stort för Hvaldimir, som först dök upp i norska vatten 2019. Teorin är att han tros ha tränats av rysk militär för att användas som spion – något som dock förnekas av Ryssland. 

Men när fiskare hittade honom hade han en specialtillverkad sele med fästen för en kamera. På selens spänne stod det ”Utrustning från S:t Petersburg”. 

Den senaste tiden har en vitval, som man förmodar är Hvaldimir, synts till på flera ställen längs den svenska Västkusten. Han har simmat omkring i Hunnebostrand, Holma i Lysekil och Fiskebäcks hamn i Västra Frölunda. 

På nationaldagen siktades han bara meter från massor av av badgäster vid Jubileumsbadet i Frihamnen i centrala Göteborg, och sågs leka och jaga efter de små jollarna.

Regina Crosby Haug är grundare av organisationen Onewhale som jobbar för att skydda vitvalen Hvaldimir. Enligt organisationen är det Hvaldimir som nu simmar runt i Frihamnen i centrala Göteborg.
Foto: Linnea Lundström

”Havets Elvis”

Där var han även under onsdagen – då uppståndelsen blev så stor att kustbevakningen fick tillkallas, rapporterar P4 Göteborg. 

Kustbevakningen fick uppmana nyfikna besökare att inte komma för nära. 

Organisationen Onewhale jobbar för att skydda Hvaldimir. Deras team finns på plats i Frihamnen sedan tisdagen, för att bevaka vitvalen och hans mående och för att filma ett dokumentärprojekt om Hvaldimir.

Regina Crosby Haug, som grundat organisationen, säger att gårdagen var ”lite kaotisk”, med många nyfikna åskådare både i vattnet, till båt och på land.

– Jag klandrar verkligen inte de som vill komma och se honom, jag menar, han är ju som havets Elvis. Bara man är snäll och omtänksam och inser att han är väldigt sårbar just nu, säger hon.

”Spionvalen” Hvaldimir var fortfarande på plats under onsdagen.
Foto: Linnea Lundström

Uppmaningen 

Frank Bakke-Jensen, på Norska fiskeridirektoratet, har tidigare sagt att det inte är så bra för valen att vara i tätbefolkade områden. 

– Även om valen är tam och van vid att vara runt människor är det viktigt att folk håller avstånd och låter den vara i fred. Vi uppmanar särskilt personer i båtar att hålla ett bra avstånd för att undvika att valen skadas eller i värsta fall dödas av båttrafik, har han tidigare sagt i ett uttalande. 

TV: Carl Bildt: ”Ge Hvaldimir politisk asyl”

Carl Bildt om vita valen: "Kan vara en flykting"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.