Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spionmisstänkt är gift med UD-tjänsteman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sent i natt kom uppgifter om att den amerikanska regeringen jagar en åtalad spion i Stockholm- då hon misstänks ha hemliga kopplingar till redan dömda spionen Ana Belen Montes.

Den 55-åriga kvinnan är, enligt TT, gift med en svensk UD-tjänsteman som har varit anställd vid det svenska regeringskansliet i 30 år.

– Vi håller på att utreda detta nu, du får återkomma, säger Karin Nylund, pressekreterare på Utrikesdepartementet.

Då USA:s säkerhetsstyrkor sattes på hårt prov efter attentaten mot World Trade Center 2001, greps 44-åriga Ana Belen Montes av FBI - misstänkt för spionage.

Under 1980-talet gick Montes från en tjänst som politisk sekreterare till kubansk toppanalytiker inom amerikanska justitiedepartementet.

Enligt FBI satt hon då på hemlighetsstämplade dokument - dokument som hon läckte till kubanska regeringen under över 15 år. Under 1996 väcktes de första misstankar mot henne, men undersökningen lades ner.

Fyra år senare kom dock avslöjandet om hennes kubanska koppling och 2002 kom Belen Montes dom: 25 års fängelse för spionage.

I Stockholm

Och under torsdagsnatten kom nu uppgifter att ytterligare en person, som arbetat tillsammans med Belen Montes på amerikanska justitiedepartementet, jagas i Stockholm, misstänkt för inblandning i fallet.

Den 55-åriga kvinnan misstänks ha rekryterat och hjälpt Ana Belen Montes, samt läckt hemligstämplade uppgifter, däribland namnet på fyra hemliga agenter, till kubanska regeringen.

Själv arbetade hon för bland annat biståndsorganet under amerikanska UD och det var 1996 som hon gifter sig med en svensk UD-tjänsteman.

Enligt TT har hennes man varit anställd vid svenska regeringskansliet sedan 1980-talet, samt haft flera utlandsposter och varit med i olika regeringsdelegationer.

När Expressen var i kontakt med kvinnans make svarade han:

– Inga kommentarer.

Du förstår varför vi ringer?

– Inga kommentarer. Inga kommentarer.

Riskerar livstid

Redan 2004 åtalades hon, men informationen offentliggjordes av justitiedepartementet i Washington inte förrän på torsdagen.

2010 flydde hon till Sverige och Stockholm och är nu folkbokförd här.

Hon riskerar nu livstids fängelse i USA enligt amerikanska myndigheter, men USA och Sverige saknar utlämningsavtal för spioneri.

Och varken Utrikesdepartementet eller Säpo vill kommentera fallet.

– Allt jag kan säga är att vi känner till detta från pressmeddelandet från amerikanska justitiedepartementet. Men jag kan inte kommentera enskilda ärenden, säger Sirpa Franzén.

– Vi håller på att undersöka detta just nu, men jag kan inte säga mycket mer, säger Karin Nylund.

Enligt uppgifter arbetar hennes man på Utrikesdepartementet. Hur förhåller ni er till det?

– Som sagt, vi håller på att undersöka detta nu och detta ingår i den undersökningen. Mer kan jag inte säga, säga Karin Nylund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.