Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spionkriget för att komma över vaccinforskning

Kinas president Xi Jinping skakar hand med WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking den 6 april. Kina ska genom sitt inflytande i WHO ha kommit över hemliga coronaforskningsresultat, enligt New York Times källor.
Foto: XINHUA/SIPA USA/IBL
President Donald Trump har varit kritisk till världshälsoorganisationen WHO som han anser har varit för Kinavänliga. Kina ska genom sitt inflytande i WHO ha kommit över coronaforskningsresultat, enligt New York Times källor.
Foto: ROTA/CAMERA PRESS/TT / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Kina har använt sitt inflytande hos världshälsoorganisationen WHO för att komma över topphemlig information kring utvecklingen av coronavaccin, uppger källor för New York Times

– Det vore överraskande om de inte försökte stjäla den mest värdefulla biomedicinska forskningen som just nu pågår, kommenterade John C. Demers, chef på USA:s justitiedepartement Kinas misstänkta spionage. 

USA:s tuffa linje mot världshälsoorganisationen WHO kan ha fått en förklaring. Sedan tidigare är det känt att Trump-administrationen anser att organisationen står för nära Kina och är undergiven gentemot supermakten där viruset först upptäcktes i staden Wuhan. 

Ska ha fått information om Kinas WHO-offensiv i februari

New York Times rapporterar, med hänvisning till underrättelsekällor, att Kina använt sitt inflytande inom WHO för att bedriva spionage kring utvecklingen av coronavaccin i olika delar av världen. 

WHO sammanställer information kring vaccinutveckling och vilka försök som verkar mest lovande, enligt källan. Information som så småningom brukar bli offentlig men som Kina misstänks ha fått tillgång till på ett tidigt stadium, genom hackare eller på annat sätt. 

CIA och andra amerikanska underrättelseorgan ska ha fått höra om Kinas WHO-offensiv redan i början av februari och informationen ska ha bidragit till att Trump-administrationens i maj intog en tuffare linje mot organisationen, och i juli valde att lämna den. 

Vaccinspioner ska ha jobbat från konsulatet i Houston

Stängningen av Kinas konsulat i Houston, Texas, den 22 juli ska ha berott på att den användes som tillhåll för kinesiska underrättelseagenter som försökte få ingångar till medicinsk expertis i staden, enligt FBI. 

Kina ska även försökt hacka universitet i North Carolina och andra lärosäten som bedriver avancerad vaccinforskning, enligt New York Times underrättelsekällor. 

I juli gick amerikanska och kanadensiska underrättelseorgan ut med att Ryssland avslöjats med att försöka hacka till sig forskning från Oxford University, och dess läkemedelspartner Astra Zeneca. 

Den ryska hackergruppen ”Cozy Bear”, som pekats ut som ansvariga för att ha hackat Demokraternas servrar 2016, ska ha legat bakom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.