Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spionen Stig Bergling plågas av dödstankar

Storspionen Stig Bergling, 77, sjunker allt djupare in i sin svåra parkinson.

Nu berättar han i Expressen att sjukdomen har en närmast explosiv utveckling, att dödstankar plågar honom.

– Jag tror nästan att jag börjar närma mig slutet, att jag inte har så lång tid kvar. Jag funderar hur det kommer att kännas att dö, säger han.

DET FINNS INGET BOTEMEDEL MOT PARKINSONS SJUKDOM

I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har Parkinsons sjukdom, som främst drabbar personer över 50 år.

Sjukdomen har ett långsamt förlopp. Det är inte förrän en relativt stor andel nervceller i det drabbade området skadats som symtomen kommer.

De huvudsakliga symtomen är att rörelserna blir långsammare och att det blir svårt att starta en rörelse. Skakningar, darrningar, muskelstelhet och sämre balans hör också till symtomen. Vissa har stora besvär av skakningar.

Efter några års sjukdom är det vanligt att bli nedstämd och tappa initiativförmågan.

Det finns i dag inga läkemedel som botar Parkinsons sjukdom. Symtomen kan dock behandlas effektivt hos de allra flesta under många år.

Källa: VÅRDGUIDEN

Stig Bergling, eller Sydholt som han numera heter, är svårt märkt av den parkinson som plågat honom i över 20 års tid. Läkare utreder också om han drabbats av en lungsjukdom.

Stig Bergling berättar att han fick parkinsondiagnosen i Libanon 1992. När han återvände till Sverige, efter sju år på flykt undan den svenska rättvisan, ställde en neurolog på Karolinska universitetssjukhuset den definitiva diagnosen. Då satt han inlåst på anstalten Hall utanför Södertälje.

– Då var jag väldigt dålig eftersom jag hade felaktiga mediciner, säger han.

Efter tre år bakom galler släpptes Stig Bergling fri av hälsoskäl.

På senare tid har hans hälsotillstånd förvärrats märkbart.

– Jag är orolig för min hälsa, säger han.

– Parkinson är ett gissel. Det är som om någon suger musten ur mig. Om jag tar en kaffekopp, tar herr Parkinson halva kraften. Ibland är jag så trött att jag knappt kan prata. Jag har även drabbats av en lungsjukdom som gör att jag fått svårare att andas.

Har aldrig mått sämre

Expressen träffar Stig Bergling, den före detta polismannen som blev spion och arbetade för Sovjetunionen, på det vårdhem i Stockholm där han numera bor. Han tar sig fram i rummet i en permobil, klädd i blå skjorta, svarta mjukisbyxor och tofflor på fötterna. Från en pump, med slang inopererad i kroppen, får han flytande medicin mot parkinson, direkt in i tolvfingertarmen.

– Sjukdomen förvärras hela tiden. Ändå har jag de senaste medicinerna. Pumpen känner själv av när jag behöver påfyllning. Om jag inte fick den skulle jag ligga i sängen, stel som en pinne.

Stig Bergling säger att han aldrig mått sämre än han gör nu. Kroppen svarar inte på medicinerna som den gjorde förr.

– Så småningom, när man har haft pumpen några år, blir kroppen som mättad. Nu är det som värst, säger han.

Använder permobil

Stig Bergling kan fortfarande ta sig fram inomhus utan sin permobil. Men gången är stel och långsam, balansen dålig. Det går sakta när han lyfter glaset med apelsinjuice på bordet framför oss och dricker några klunkar. Sjukdomen påverkar också hans tal, förmågan att uttrycka sig.

Han är rädd för att han inte har så lång tid kvar. Dödstankarna skrämmer honom.

– Jag tror nästan att jag börjar närma mig slutet. Jag funderar på hur det kommer att kännas att dö. Ju sämre jag känner mig, desto mer tänker jag på döden. De här tankarna har förvärrats.

– Jag brukar undvika att titta på begravningar.

"Det är för sent att ångra"

Är du rädd för att dö?

– Ja. Men det är jag ju inte ensam om. Eftersom man inte vet någonting. Men nu är vi inne på världsgåtorna, om man kan förklara vad döden är för någonting. Det är fortfarande en gåta, vad som kommer att hända. Det är ingen som kan säga. Jag har ju sett ganska mycket död inom mitt yrke. Det blir väl socialen som kommer och skottar ner mig i jorden.

På äldreboendet i Stockholm får Bergling den trygghet och service han behöver. Varje dag får han besök av sin före detta hustru.

– Det här är det tredje äldreboendet jag bor på. Här känns det tryggt. Sköterskorna är på plats när jag behöver dem. Om jag får problem med andningen, och ingen kommer när jag larmar, är det katastrof.

Det har gått 34 år sedan Stig Bergling avslöjades som spion för dåvarande Sovjetunionen och dömdes till livstids fängelse. Om landsförräderiet säger han:

– Det är för sent att ångra någonting.

STIG BERGLING DÖMDES TILL LIVSTIDS FÄNGELSE ÅR 1979

Affären Stig Bergling är en av svensk rättshistorias största spionskandaler. Polisinspektören och officeren Stig Bergling, född 1937, anhölls och dömdes 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift efter att ha arbetat som spion i hemlighet för Sovjetunionen. Han avslöjades genom att ett par försmådda älskarinnor, som han anförtrott sig till, informerade Säpo.

1980 fick Stig Bergling, som satt inlåst på anstalten Kumla, brev från sin tonårskärlek Elisabeth. Han skrev omedelbart tillbaka och gamla känslor väcktes till liv. De gifte sig i mars 1986 under en fyra dagar lång permission.

Under en permission den 5 oktober 1987 rymde landsförrädaren och hans hustru under uppmärksammade former.

I sju levde paret i landsflykt. De bodde i Moskva och i Libanon. Men livet blev inte vad de tänkt sig, har de tidigare berättat. De hade ont om pengar, kände sig hotade och illa behandlade av den ryska militärunderrättelsetjänsten, GRU.

1994 återvände Stig Bergling och hans dåvarande hustru frivilligt till Sverige, där han fick fortsätta att avtjäna sitt livstidsstraff. Straffet fastställdes till 23 år.

I juli 1997 släpptes han fri av hälsoskäl.

I mars i år anklagade en sjukvårdare Stig Bergling för att ha skjutit mot honom på vårdhemmet där han bodde. Polisutredningen lades senare ner och Stig Bergling har fått tillbaka den omtalade soft air gun-pistolen som först beslagtogs.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!