Under det två timmar och tjugo minuter långa första förhöret kommer Peyman Kias erkännande. Tonläget är nu ett helt annat från Säpos förhörsledare än under utredningen innan åtalet som ledde fram till den fällande domen för grovt spioneri.
Det är Peyman Kia som vill förhöras och en av förhörsledarna säger vänligt att ”ta din tid och säg till om du behöver pauser”.
Peyman Kia säger att han ska berätta precis som det är.
– Det är givetvis min förhoppning att, genom att vara helt ärlig, lägga alla korten på bordet och liksom hjälpa utredningen framåt kring förhållanden som tidigare inte varit kända.
Han upprepar flera gånger att han ska vara helt ärlig, men säger också att delar av anklagelserna i åtalet inte är riktiga. Han hävdar också att mycket av påståendena i domen är felaktiga och skyller delvis det på sig själv.
– Genom att inte medverka till utredningen av min egen skuld, så har jag blivit dömd för något värre.
I både det inledande förhöret den 14 februari och i ett senare förhör den 27 februari berättar Peyman Kia om kontakter med både den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, SVR.
Han säger vidare att det kom ”beställningar från andra sidan” och att delar av det material som han lämnat till ryssarna var saker som var påhittade för att blåsa ryssarna på pengar. Men de första uppgifterna som Ryssland fick ta emot var äkta information.
– Det är inte ovanligt i underrättelsesammanhang att man betalar någon för att man tror att den personen har informationskapacitet, säger Peyman Kia i ett av förhören.
Ryssarna ville ha uppgifter om ubåtsjakten
Förhören med Peyman Kia avslöjar också att bröderna haft direktkontakt med Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm. Men inga dokument ska ha överlämnats under de kontakter som påstås ha ägt rum under 2014.
Enligt Peyman Kia knöts den första kontakten med ett brev 2014 till ambassaden där det framgick att en person skulle komma dit senare och överlämna ett nytt brev. Denne person var lillebror Payam Kia enligt Peymans berättelse för Säkerhetspolisens förhörsledare.
Det stod ”GRU” på kuvertet
I ett andra förhör berättar han att det var ett ytterkuvert med ambassadens adress på framsidan och ett innerkuvert där det bara stod ”GRU” vilket står för den ryska militära underrättelsetjänsten.
– Det var så kontakten etablerades.
Kontakten ägde rum i samband med ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014. Och ryssarna ville ha information kring ubåtsjakten.
Men GRU:s underrättelseofficer på ambassaden ska samtidigt ha fruktat att ambassaden var utsatt för en provokation från den anonyme brevskrivaren och kontakten rann ut i sanden.
Peyman Kia säger både i det första förhöret och i ett andra förhör lite senare att det var först 2016 då han bytt jobb och börjat jobba på Livsmedelsverket i Uppsala som han tog ny kontakt med ryssarna.
Då var det kontakt med en annan aktör på ambassaden – ryska SVR. Den kontakten varade längre och i samband med den kontakten var också mycket fram och tillbaka enligt Peyman Kia. Enligt honom skickades det information direkt till ryssarna på ambassaden.
– Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Vid det första tillfället det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation, som rörde (sekretessmarkerat). Och efter den informationen så fick jag ersättning.
SVR:s kontaktperson var betydligt vänligare än GRU–personen som har tidigare haft kontakt med.
Peyman: Blåste ryssarna
Han påstår att när han vid det andra tillfället skickade uppgifter till SVR:s man på ambassaden så rörde det sig om falsk information – ”det var hittepå” där grunden var en så kallad beställning från ryssarna om information som man ville ha från honom.
– Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på , men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också, den här andra skickade informationen”.
I ett av förhören berättar Peyman Kia att han tog den förnyade kontakten med ryssarna sedan han lämnat sin sista anställning hos Säkerhetspolisen och börjat på Livsmedelsverket i Uppsala.
Vad för slags information han lämnade den andra gången är gömd bakom sekretess - men det rörde sig om uppgifter som han egentligen inte borde ha haft tillgång till.
– Så det här var information som ja inte alls skulle ha tillgång egentligen. Så jag kände mig trygg med att den inte kan liksom ledas tillbaka till mig.
Peyman Kia säger också att han nu frågade hur mycket informationen var värd.
– Och så svarade de då och så fick vi ersättning.
50 000 dollar i ”lön” från ryssarna
Den första ersättningen ska ha varit på 50 000 amerikanska dollar.

Vid det andra förhörstillfället berättar han att ersättningen från ryssarna gömdes under undertaket på en toalett inne på Karin Boye-biblioteket vid Engelska parken i Uppsala.
Vem hämtade pengarna, undrar en av Säpos förhörsledare.
– Det var Payam, min bror som hämtade.
Samtidigt säger han att de platser som angetts förundersökningen. Ica Maxi i och i Gottsunda centrum är felaktiga.
– Det har aldrig varit aktuellt – de platserna och ställena, det har aldrig varit aktuellt.
Peyman Kia säger att det var han som rekognoserade de tänkbara ställen där ryssarna skulle lägga ersättningen i dolda utrymmen.
Vad gjorde ni med pengarna?
– Ja...spenderade dem, tänkte jag säga, säger han och berättade sedan att summan 50 000 dollar delades så att lillebrodern fick 10 000 och han själv behöll 40 000 dollar.
I sitt resonemang med förhörsledarna inser han att de kanske inte tror honom.
– Det kan vara så att ni aldrig väljer att tro på det här, eller åklagaren...jag kan inte styra det. Jag kan liksom lägga att från och med nu lägger jag alla korten på bordet för att försöka hjälpa till med utredningen.
Payam Kia har också förhörts om broderns uppgifter. Men han har inte gjort några medgivanden.
Expressen var under fredagseftermiddagen i kontakt med Rysslands ambassad för en kommentar till de nya uppgifterna. Men från rysk sida fanns inget att kommentera.
Svea hovrätts rättegång inleds på måndag och hålls i Stockholms tingsrätts lokaler. Större delen av förhandlingen hålls bakom stängda dörrar.
Spionfallet i korthet
Peyman Kia, 42, åtalades tillsammans med sin yngre bror Payam Kia, 35, för grovt spioneri.
Enligt åtalet har bröderna under tio års tid ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet.”
Peyman Kia misstänks ha anskaffat uppgifterna genom sina anställningar på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, medan Payam Kia ska ha sålt dem till GRU. Båda har nekat till brott.
Peyman Kia dömdes i tingsrätten till fängelse på livstid för grovt spioneri.
Lillebror Payam Kia fick fängelse i 9 år och 10 månader för grovt spioneri.