Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spiondömde Peyman Kia får sin dom i hovrätten

På torsdagen fastställde hovrätten livstidsdomen mot den äldre spionbrodern Peyman Kia. Hans yngre bror Payam Kia drog emellertid tillbaka sitt överklagande varpå tingsrättsdomen på nio år och tio månaders fängelse.
42-årige Peyman Kia döms till livstids fängelse även i hovrätten.
Foto: LIVSMEDELSVERKET
Svea hovrätt fastställer domen.
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Payam Kia drog nyligen tillbaka sitt överklagande till hovrätten och accepterade därmed tingsrättens dom på nästan tio års fängelse.
Foto: Polisen / Polisen

Svea hovrätt fastställer spiondömde Peyman Kias livstidsstraff.

”Den äldre brodern har med full insikt om skadeverkningarna anskaffat, befordrat och röjt uppgifterna till Ryssland”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist liknar jakten på spionen vid ett schackspel med den ryska underrättelsetjänsten GRU som motståndare.

– Det här är ett schackspel av rang som vi har spelat i åtminstone sex år. Med dagens dom tycker jag att vi har vunnit schackspelet, säger han.

Peyman Kias yngre bror Payam Kia, 35, har dragit tillbaka sitt överklagande och omfattas därför inte av den nya domen.

Svea hovrätt fastställer tingsrättens domslut på livstids fängelse för grovt spioneri för den äldre brodern. Han döms även för obehörig befattning med hemlig uppgift.

”Spioneribrottet har avsett uppgifter som de svenska säkerhets- och underrättelsemyndigheterna har bedömt innebär synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet om de röjs och den äldre brodern har med full insikt om skadeverkningarna anskaffat, befordrat och röjt uppgifterna till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. 

Vann schackspelet mot ryssarna

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är nöjd med domen mot Peyman Kai. Han liknar den långa jakten på spionen, som inleddes aktivt mot Peyman Kia i januari 2017, som ett schackspel mot den ryska underrättelsetjänsten GRU, där man från svensk sida har vunnit.

– När det gäller en agent av den här rangen så har det varit en agent som ryssarna vurmat mycket starkt för och man har varit väldigt försiktig i sina olika kontakter.

Enligt Mats Ljungqvist har GRU lagt ned stora ekonomiska resurser på att skydda sin agent och liknar Peyman Kia vid en diamant som ryssarna vårdat ömt.

– Det har varit ett schackspel under många år. Det schackspelet fick sitt avslut i dag genom den dom som kom från hovrätten, säger han.

Hovrätten anser att brotten begåtts från 15 oktober 2011 till och med februari 2017. Enligt tingsrättens dom pågick spioneriet fram till 2021.

– Det rör sig om ett unikt mål som har inneburit stora utmaningar för de tilltalade och deras försvarare men också för rättsväsendet när det gäller att säkerställa dels de tilltalades absoluta rätt till en rättvis rättegång, dels upprätthålla den starka sekretessen som ytterst gäller skyddet för Sveriges säkerhet, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, som suttit ordförande i målet.

Hovrätten avvisar åklagarens krav på att förverka cirka 600 000 kronor.

Erkände kontakter i februari

Spiondömde Peyman Kia erkände under förhör i februari kontakter med ryska underrättelseofficerare och att han och brodern tagit emot pengar.

– Det är givetvis min förhoppning att, genom att vara helt ärlig, lägga alla korten på bordet och liksom hjälpa utredningen framåt kring förhållanden som tidigare inte varit kända. 

42-åringen hävdade också att många av påståendena i tingsrättsdomen är felaktiga – och skyllde delvis det på sig själv.

– Genom att inte medverka till utredningen av min egen skuld, så har jag blivit dömd för något värre, sa han då. 

Kia har uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit ”100 procent falsk”. 

Hovrätten köper inte Peyman Kias version. 

Rätten anser att ”det är bevisat att den äldre brodern anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet”, skriver Svea hovrätt vidare i pressmeddelandet.

Hovrätten anser att detta stöds bland annat av den ersättning om sammanlagt 120 000 dollar som betalats av GRU till bröderna.

– Det är fråga om utomordentligt allvarlig brottslighet. Av det skälet menar vi att någon annan påföljd än livstids fängelse för den äldre brodern inte kunde komma i fråga, säger chefsåklagare Per Lindqvist till TT.

Åklagarna meddelar att de är mycket nöjda med hovrättens dom.

Yngre bror drog tillbaka överklagan

Hovrättsdomen sköts upp förra veckan, efter att Peyman Kias yngre bror Payam Kia drog tillbaka sin överklagan på tingsrättdomen – bara timmar innan den skulle falla. 

Han förnekar fortsatt brott – men befarade ett längre straff i hovrätten. 

– Då känner han en frustration och oro och kanske inte fullt ut litar på rättssystemet och gör då bedömningen att tingsrättens dom är nog illa och han är inte beredd att ta en risk som innebär att resultat som för hans del är ännu värre, sa hans advokat Björn Sandin till Expressen då.

Payam Kia dömdes i tingsrätten till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri. 

Han har erkänt att han lämnade kuvert på den ryska ambassaden och hämtat pengar på Karin Boye-biblioteket i Uppsala. 

DE SPIONDÖMDA BRÖDERNAS BAKGRUND

Peyman Kia har dubbla examen från Uppsala universitet. Dels en jur kand. dels en fil kand. och därefter en spikrak karriär inom det allra hemligaste i statsförvaltningen: två anställningsperioder inom Säkerhetspolisen där han bland annat varit verksam inom kontraspionaget och inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.


Payam Kia har en betydligt mindre framgångsrik karriär där han läst enstaka universitetskurser i engelska och religion, gått på college i Santa Barbara i USA och varit antagen till grundutbildningen som polis.

”Om ni söker en ung och initiativrik person med ett brinnande intresse för polisyrket och med utbildning i andra religioner och kulturer då är jag rätt person”, skrev Payam Kia i sin ansökan till polishögskolan.  

Han avbröt utbildningen efter en termin med motiveringen att han skulle ta hand om sin sjuke far.


Peyman Kia kom som barn från Iran till Sverige med sin familj. Payam Kia är född i Sverige.

Chefsrådman: ”Skulle innebära allvarlig skada för rikets säkerhet”
Expressens Leif Brännström sammanfattar vad som framkommit i hovrätten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.