Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spiondömde Bertil Ströberg död

"DET ÄR SKANDAL". Bertil Ströberg ansåg sig vara utsatt för en konspiration. När TV4:s "Kalla fakta" berättade att en annan svensk spion varit utsatt för "Sven-Roland Larsson", personen som Ströberg-fallet vilade på, men att de dokumenten aldrig visats i domstol. Då föll han i tårar. Foto: TV4

Spiondömde Bertil Ströberg från Lidingö är död.
Han rycktes in i det sista mellan hopp och förtvivlan i kampen för att bli rentvådd.
- Jag tvivlade aldrig på hans oskuld, säger hustrun Marianne till Expressen.

Dom med många frågetecken

2009 avslöjade TV4:s "Kalla fakta" att Säpo haft kännedom om att en svensk spion, som infiltrerade den sovjetiska ambassaden, utsatts för "Sven-Roland Larsson". Han uppgav att en Säpo-rapport han skrivit 1957 plötsligt dök upp på Sovjets ambassad - med en handskriven lapp där undertecknaren kallade sig "Sven-Roland Larsson" och begärde pengar för ytterligare upplysningar.

Enligt "Kalla fakta" tydde inget på att Ströberg kunde kopplas till brevet.

Den före detta flygofficeren Bertil Ströberg dömdes 1983, mot sitt nekande, för grovt spioneri till sex års fängelse.

Efter att ha gått in på Posten på Vasagatan i Stockholm och frågat efter ett brev till Sven-Roland Larsson, en man som Ströberg hävdade att han tidigare skulle ha hjälpt undan en misshandel, greps överstelöjtnanten. Någon som kallades sig Sven-Roland Larsson hade skickar hemlig information om svenska försvarsanläggningar till Polens ambassad.

"Skandal"

Ströberg ansåg sig vara utsatt för en konspiration.

I TV4:s "Kalla fakta" hösten 2009 fick han veta att en annan svensk spion varit utsatt för "Sven-Roland Larsson", personen som Ströberg-fallet vilade på, men att dokumenten aldrig visats i domstol.

När Ströberg fick beskedet föll han i tårar.

- Det är skandal, sade han.

Och Ströberg gav aldrig upp hoppet, trots att han så sent som i höstas fick avslag av högsta domstolen på sin resningsansökan.

- Han var inte nöjd med sakernas tillstånd. Beskedet gjorde honom illa, säger hustrun Marianne, 77.

Jobbade som mäklare

Efter att ha avtjänat straffet arbetade Ströberg som mäklare innan pension.
Bertil Ströberg, som växte upp i Hulevik mellan Småland och Blekinge, avled på sjukhus för drygt en vecka sedan strax före sin 80-årsdag. Han efterlämnar hustrun, två barn och barnbarn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!