"DET ÄR SKANDAL". Bertil Ströberg ansåg sig vara utsatt för en konspiration. När TV4:s "Kalla fakta" berättade att en annan svensk spion varit utsatt för "Sven-Roland Larsson", personen som Ströberg-fallet vilade på, men att de dokumenten aldrig visats i domstol. Då föll han i tårar. Foto: TV4
"DET ÄR SKANDAL". Bertil Ströberg ansåg sig vara utsatt för en konspiration. När TV4:s "Kalla fakta" berättade att en annan svensk spion varit utsatt för "Sven-Roland Larsson", personen som Ströberg-fallet vilade på, men att de dokumenten aldrig visats i domstol. Då föll han i tårar. Foto: TV4

Spiondömde Bertil Ströberg död

Publicerad

Spiondömde Bertil Ströberg från Lidingö är död.
Han rycktes in i det sista mellan hopp och förtvivlan i kampen för att bli rentvådd.
- Jag tvivlade aldrig på hans oskuld, säger hustrun Marianne till Expressen.

Den före detta flygofficeren Bertil Ströberg dömdes 1983, mot sitt nekande, för grovt spioneri till sex års fängelse.

Efter att ha gått in på Posten på Vasagatan i Stockholm och frågat efter ett brev till Sven-Roland Larsson, en man som Ströberg hävdade att han tidigare skulle ha hjälpt undan en misshandel, greps överstelöjtnanten. Någon som kallades sig Sven-Roland Larsson hade skickar hemlig information om svenska försvarsanläggningar till Polens ambassad.

"Skandal"

Ströberg ansåg sig vara utsatt för en konspiration.

I TV4:s "Kalla fakta" hösten 2009 fick han veta att en annan svensk spion varit utsatt för "Sven-Roland Larsson", personen som Ströberg-fallet vilade på, men att dokumenten aldrig visats i domstol.

När Ströberg fick beskedet föll han i tårar.

- Det är skandal, sade han.

Och Ströberg gav aldrig upp hoppet, trots att han så sent som i höstas fick avslag av högsta domstolen på sin resningsansökan.

- Han var inte nöjd med sakernas tillstånd. Beskedet gjorde honom illa, säger hustrun Marianne, 77.

Jobbade som mäklare

Efter att ha avtjänat straffet arbetade Ströberg som mäklare innan pension.
Bertil Ströberg, som växte upp i Hulevik mellan Småland och Blekinge, avled på sjukhus för drygt en vecka sedan strax före sin 80-årsdag. Han efterlämnar hustrun, två barn och barnbarn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag