Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Spetznas skrattar åt Sveriges försvar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vera Efron.
Foto: Robban Andersson

De ryska elitförbanden Spetsnaz har redan kartlagt och lärt sig hur man gömmer sig i Stockholms skärgård.

Därför är det sannolikt ryska värnpliktiga soldater som börjat utbildas – och som nu skickas på träningsuppdrag kring Östersjön.

Det avslöjar författaren och rysslandsexperten Vera Efron, 55, som intervjuat Spetsnazsoldater.

– Tidigare hade ryssarna stor respekt för det svenska försvaret – nu skrattar de åt Sverige och säger att Stockholms skärgård är som att ta sig in i ingemansland, säger Vera Efron till Expressen.

Vera Efron är uppväxt i Sibirien och tvingades fly till Sverige 1989 efter sin skarpa kritik av det sovjetiska systemet.

I Sverige har hon bokförlaget Efron & Dotter och har givit ut flera böcker, bland annat om ren sovjetiska ubåten Kursk och om Spetsnaz.

Hennes senaste bok, "Med sikte på Sverige", handlar om Sovjetunionens planer på att inta Sverige under det kalla kriget.

Vera Efron vill inte peka ut Ryssland efter den misstänkta kränkningen – innan bevis har presenterats.

"Fortsättning på kalla kriget"

– Men det här är en fortsättning på Kalla kriget, vilket man kunde vänta sig.

– Senast som jag pratade med mina gamla bekanta i Spetznas som ingick i ubåtsflottan sa de, att "vi betraktar inte Sverige som en land längre – Sverige har inte längre någon armé, inget försvar." De skrattar åt Sverige som inte längre har något försvar. Tidigare brukade de säga att Sverige har ett bra försvar med fallskärmsjägare och jägare som man måste räkna med. Det var med stor respekt som man tidigare talade om det svenska försvaret, säger Vera Efron.

Vera Efron har tidigare skrivit om att de ryska Spetznasgrupperna redan har lärt sig att landstiga i länderna kring Östersjön.

– Nu är det värnpliktiga som tränas att landstiga. Man tränar alla landstigningsmetoder hela tiden. Spetsnazsoldater tas ombord vid speciella tillfällen.

– Om det är Natoubåtar eller ubåtar från andra länder i svenskt vatten, så är det väldigt intressanta för den ryska marinen. Ryssland försöker alltid ha kontroll över sina fiender. Till skillnad från Sverige bevakar man sina gränser, säger hon.

Sverige kan bli mål – i ett läge

Vera Efron, som studerat den ryska militära taktiken, menar att Sverige aldrig kan bli ett direkt mål för ett anfall. Utom i ett fall – om det blir stormaktskrig.

"I ett konventionellt storkrig, gäller det för Ryssland att så fort som möjligt inta Sverige för att använda all infrastruktur och naturtillgångar. Sannolikt genomför man då en invasion via Östersjön mot mellersta - och södra Sverige. Jag tror inte att man sätter in sina flyg-, båt-, eller markstyrkor vid ett första anfall då Sverige har välfungerande spaningsanläggningar. Min analys av sovjetiska invasionsplaner och nuvarande ryska militärövningar indikerar att den första attacken i så fall skulle genomföras med hjälp av mini- och konventionella ubåtar. Dessa skulle landsätta spetsnaz  de ryska specialstyrkorna i Sverige för att i första hand eliminera landets politiska och militära ledning. Sedan kan stora invasionstrupper levereras tämligen obehindrat", har hon skrivit i en analys.

Vera Efron menar att ju mer som Sverige närmar sig Nato, desto större militära aktiviteter kommer Ryssland att ha i Östersjön.

– Om Sverige skulle gå med i Nato skulle man plötsligt vara omringade, säger hon.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens nyhetsapp för iOS eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.