Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spetsade patients dricka – avskedas från rättspsyk

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

En patient på en rättspsykiatrisk klinik fick sin dryck spetsad med laxermedel.

Nu har en vårdare som låg bakom fått sparken.

I december i fjol klagade en patient på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena på att han hade diarréer, och bad vid flera tillfällen vårdarna om medicin mot åkomman.

Han visste inte att vårdare lurat i honom stora doser laxermedel. Doserna var tio gånger högre än rekommenderat för de som har problem med magen. Det kunde potentiellt ha varit livsfarligt.

”Detta har troligen administrerats utblandat med annan dryck som patienten serverats”, skriver regionen i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nu har en av vårdarna fått sparken av Region Östergötland. Skötaren stängdes av från sitt arbete den 9 april och fick ett avskedsbesked den 10 maj, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Konflikt bakom

En internutredning startades efter händelserna. Den visade att flera vårdare uppfattade psykpatienten som ”hånfull och våldsam” och att han hade haft en konflikt med personalen.

Samtidigt hade det funnits en ”tuff jargong” och ”dålig kultur” bland de anställda, enligt utredningen.

Patienten har polisanmält händelsen och flera vårdare stängdes av från sina jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.