Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spendrup: "Jag har blivit missuppfattad"

I Ekots lördagsintervju berättade Jens Spendrup att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta. Nu pudlar han.

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup, 69, hamnade i rejält blåsväder efter att ha sagt i radion att det finns för få kompetenta kvinnor.

I morse gjorde han en pudel och hävdar att han har blivit missuppfattad.

– Jag borde ha uttryckt mig klarare, säger han i SVT:s Gomorron.

Kritiken mot Spendrups

"Hans uttalande är generande för hela näringslivet", sa Gudrun Schyman.

 

"Men Jens Spendrup, ditt praktfiasko. Trött på att makthavare inte har bättre koll på feminism än att de avfärdar den med "jag är humanist/moderat". SKÄMMES. Ni har ett ansvar att ha bättre koll än så. Er position KRÄVER det. Reinfeldt och Spendrup, läs varsin bok why don't you", skrev Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård på Twitter.

 

"Jens Spendrup fattar noll om feminism", skrev Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

 

"Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism… Feminism är enligt SAOL: Rörelse för kvinnors jämställdhet med män", bloggade Camilla Wagner på Veckans Affärer.

I Ekots lördagsintervju berättade Jens Spendrup att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta.

Uttalandet möttes av hård kritik, bland annat från Feministiskt Initiativs riksdagskandidat Gudrun Schyman.

"Pinsamma kunskapsluckor. Det är skandal att högsta företrädaren för näringslivet menar att det är brist på kompetenta styrelsekvinnor", skriver stiftelsen AllBrights styrelse i Dagens Nyheter.

För få att välja från

I morse gick Svenskt Näringslivs ordförande ut och hävdar att han har blivit missuppfattad. I SVT:s Gomorron berättar Spendrups att han visst anser att det är viktigt med kvinnor i ledande chefspositioner. Problemet har enligt 69-åringen varit att det historiskt sett funnits för få kvinnliga chefer på de stora företagen – och därmed också för få att välja från.

– När de stora börsbolagen rekryterar så tittar de på chefer från de stora företagen. I takt med att man får allt fler kvinnliga chefer så breddas också basen, säger Spendrups och menar att antalet kvinnliga chefer har fördubblats de senaste åren.

Emot ordet feminism

Han medger att det finns en risk för att manliga chefer väljer att rekrytera män framför kvinnor. Därför menar Spendrups att det är viktigt att alla valberedningar hos företagen breddar sitt sökande.

– Vi ute i näringslivet vill ha fler kvinnor, helt enkelt för att vi vill ha en bredare bas att välja styrelseledamöter ifrån, säger han i SVT:s Gomorron.

Spendrups har även fått kritik för sina uttalanden om att han inte är feminist för att han inte gillar ord som slutar på "ism". I SVT berättar 69-åringen att han har blivit missuppfattad.

– Det är klart att jag i grova drag vet vad feminism är. Men jag vill inte sätta etiketter på vare sig mig själv eller andra människor. Jag tycker att man ska ta människor för vad de säger och vad de gör.

I TV 4:s Nyhetsmorgon poängterade han att han anställt "Sveriges yngsta kvinnliga börsbolags-VD" och att tre av hans fyra senaste chefsrekryteringar gått till kvinnor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!