I Ekots lördagsintervju berättade Jens Spendrup att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta. Nu pudlar han.
I Ekots lördagsintervju berättade Jens Spendrup att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta. Nu pudlar han.

Spendrup: "Jag har blivit missuppfattad"

Publicerad

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup, 69, hamnade i rejält blåsväder efter att ha sagt i radion att det finns för få kompetenta kvinnor.

I morse gjorde han en pudel och hävdar att han har blivit missuppfattad.

– Jag borde ha uttryckt mig klarare, säger han i SVT:s Gomorron.

I Ekots lördagsintervju berättade Jens Spendrup att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta.

Uttalandet möttes av hård kritik, bland annat från Feministiskt Initiativs riksdagskandidat Gudrun Schyman.

"Pinsamma kunskapsluckor. Det är skandal att högsta företrädaren för näringslivet menar att det är brist på kompetenta styrelsekvinnor", skriver stiftelsen AllBrights styrelse i Dagens Nyheter.

För få att välja från

I morse gick Svenskt Näringslivs ordförande ut och hävdar att han har blivit missuppfattad. I SVT:s Gomorron berättar Spendrups att han visst anser att det är viktigt med kvinnor i ledande chefspositioner. Problemet har enligt 69-åringen varit att det historiskt sett funnits för få kvinnliga chefer på de stora företagen – och därmed också för få att välja från.

– När de stora börsbolagen rekryterar så tittar de på chefer från de stora företagen. I takt med att man får allt fler kvinnliga chefer så breddas också basen, säger Spendrups och menar att antalet kvinnliga chefer har fördubblats de senaste åren.

Emot ordet feminism

Han medger att det finns en risk för att manliga chefer väljer att rekrytera män framför kvinnor. Därför menar Spendrups att det är viktigt att alla valberedningar hos företagen breddar sitt sökande.

– Vi ute i näringslivet vill ha fler kvinnor, helt enkelt för att vi vill ha en bredare bas att välja styrelseledamöter ifrån, säger han i SVT:s Gomorron.

Spendrups har även fått kritik för sina uttalanden om att han inte är feminist för att han inte gillar ord som slutar på "ism". I SVT berättar 69-åringen att han har blivit missuppfattad.

– Det är klart att jag i grova drag vet vad feminism är. Men jag vill inte sätta etiketter på vare sig mig själv eller andra människor. Jag tycker att man ska ta människor för vad de säger och vad de gör.

I TV 4:s Nyhetsmorgon poängterade han att han anställt "Sveriges yngsta kvinnliga börsbolags-VD" och att tre av hans fyra senaste chefsrekryteringar gått till kvinnor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag