Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelreklam med kvinna som ska kläs av upprör

Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Henrik Wahlström
1 / 9

”Spelet uppmuntrar till sexuella övergrepp”.

Så skriver en av flera personer som anmält mobilspelet ”Producer: Choose your star” till Konsumentverket.

En reklam för spelet visar hur spelaren steg för steg ska klä av en sovande kvinna - utan att väcka henne.

– Att det är ett dragplåster är så himla sjukt och väldigt oroande, säger kreatören Henrik Wahlström som reagerat.

Mobilspelet ”Producer: Choose your star” går ut på att man är en producent som ska ”skapa sin egen stjärna” genom att göra olika uppdrag.

I spelet finns flera olika karaktärer.

”Varje tjej har egna preferenser och du, som erfaren producent, måste släppa loss dem”, står det i spelets beskrivning. 

I spelet ska man utföra olika uppdrag och på så sätt få sin avatar att bli framgångsrik som bland annat modell. Till exempel kan avataren uppgradera sitt smink eller gå en kurs i modellande. Avataren skickar sedan lättklädda bilder till spelaren som ska ”inspirera”.

”Låt den här bilden inspirera dig”, står det till en av bilderna.
Foto: Skärmdump / Amrita studios
Foto: Skärmdump / Amrita studios

Spelet har nu anmälts till Konsumentverket av flera personer. Det efter en reklamsekvens som dykt upp som annons när anmälarna spelat helt andra spel.

Flera anmälare menar att spelet i sin reklam är sexistiskt och att det förespråkar övergrepp i det fall man ska klä av kvinnan plagg för plagg utan att hon vaknar. 

”Spelet är sexistiskt och olämpligt och visar upp kvinnor som objekt.”, skriver en av anmälarna. 

”Väldigt oroande”

Flera av anmälarna uppger också att de fått information om spelet via Henrik Wahlströms Instagramkonto, som publicerade videon för sina 85 000 följare för att uppmärksamma reklamen och spelet.

Reklamen med den sovande kvinnan har visats i flera andra spelappar.

Henrik Wahlström har även lyft liknande spel tidigare på sin Instagram. Han menar att det ofta handlar om att spelen gör en reklamfilm som visar något helt annat än vad som händer i spelet för att locka folk till att ladda ner spelet genom att uppröra och provocera.

– Folk förväntas vilja spela ett spel där man ska antasta en sovande kvinna. Att det är ett dragplåster är så himla sjukt och väldigt oroande i en tid där vi försöker lära unga pojkar och män framför allt, konceptet med samtycke och samtyckeslagen.

”Producer: Choose your star” är ett spel från Amrita Studio är baserat på bland annat Cypern och har flera andra spel. Bland annat ”Campus: Date Sim” som enligt beskrivningen handlar om att dejta på ett universitet där ”heta flörtar med vackra tjejer” står som en av sakerna spelare kan ”förvänta sig”.

Expressen har sökt Amrita Studio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.