De senaste månaderna har debatten gått het kring spelmissbruk och spelreklam, och nu visar en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten exakt hur illa det är ställt i Sverige.
Enligt myndigheten har antalet svenskar med allvarliga missbruksproblem ökat lavinartat de senaste tre åren. Mellan 2015-2018 har antalet människor som klassas som spelberoende ökat med 45 procent, från omkring 31 000 till 45 000 personer.
– Trender av det här slaget är alltid obehagliga. Det visar att någonting händer som vi bör försöka hitta ett sätt att begränsa och förändra, säger Ulla Romild, utredare vid Folkhälsomyndigheten och den som lett studien, till TT.
30 000 barn kan vara drabbade
Hon uppskattar att upp emot 30 000 barn bor i familjer där en eller flera föräldrar har problem med spelmissbruk.
– Spelproblem får väldigt långtgående konsekvenser som psykisk ohälsa och självmordsproblematik, och som även drabbar familj och närstående. Vi vet inte vad det kostar för samhället, men det är ganska stora pengar, säger Romild.

Undersökningen visar också att ökningen av svenskar med missbruksproblem är allra störst hos kvinnor – nu utgör kvinnorna av 64 procent av dessa. Det kan jämföras med 18 procent, som en mätning från 2015 uppvisade. Enligt Romild kan detta bero på att spelbolagen börjat rikta sig allt mer mot kvinnor samtidigt som fler kvinnor än tidigare spelar på nätkasinon.
Shekarabi: ”Stora risken är spelreklamen”
Civil- och konsumentminister Ardalan Shekarabi har gått hårt åt spelbolagens reklam den senaste tiden. Han tillkallade bland annat företrädare för spelbolagen till ett möte för att diskutera hur reklamen kan regleras - men var inte nöjd efter det.
– Jag har ju sagt att om branschen inte kommer med en självreglering som reglerar detta, då kommer vi att behöva skärpa lagarna.
Nu säger Shekarabi till TT att siffrorna från Folkhälsomyndigheten påvisar problemet, och att regeringen ”i närtid” kommer att presentera hur man går vidare.
– I det här läget har jag inte uteslutit några som helst alternativ, jag har till och med träffat företrädare för Italiens regering och tittat på totalförbud mot spelreklam. Det är vårt sistahandsalternativ, säger Shekarabi till TT.
Så gjordes undersökningen
Över 5 000 svenskar i åldrarna 16-87 fick svara på frågor om sitt spelande i studien ”Swelogs”. Insamlingen gjordes under hösten 2018 genom webbenkät, telefonintervjuer och postenkät. Svarsfrekvensen var 38 procent.
Hela studien ”Swelogs” har pågått sedan 2008 och är en av världens största långtgående befolkningsstudier kring relationen mellan spel om pengar och hälsa.
Källa: TT
Ring hit om du har spelproblem
Personer som upplever problem eller oroar sig för sitt spelande kan ringa kostnadsfritt och anonymt till Stödlinjen på telefonnummer 020–819 100.
Linjen riktar sig både till dem som spelar och till anhöriga. De som arbetar på Stödlinjen har tystnadsplikt.
Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning på uppdrag av socialdepartementet.
Källa: TT