Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelkungen misstänks ha beställt två mord

MISSTÄNKT. Rade Kotur misstänks ha beställt två mord under det gangsterkrig som rasat i Sverige de senaste åren. Nu åtalas han.
Foto: Ulf Karlsson
"Spelkungen" Rade Kotur, 55, från Göteborg misstänks ha beställt två mord i det gangsterkrig som rasat i Sverige de senaste åren.
En av spelkungens tidigare medarbetare blev beskjuten med sju skott, men överlevde, utanför Fisksätra centrum 2002.
"Gudfadern" Ratko Djokic avrättades på öppen gata i Skärholmen 2003.
Polisen misstänker att båda offren kommit i vägen för Koturs spelmaskinsimperium som, enligt åklagaren, omsatt miljardbelopp i den undre världen.
Nu åtalas han i den största gangsterrättegången någonsin i Sverige.

FAKTA

Hans spelmaskiner drog in 100-tals miljoner - varje år

Rade Kotur började redan på 70-talet länsa enarmade banditer, men gick på 80-talet över till att äga egna apparater. Kotur har vid flera tillfällen dömts för brott mot lotterilagen.

Spelmaskinerna placerades främst i pizzerior och servicebutiker och RKC (Rade Kotur Company) antas ha delat intäkterna med pizzeria- och butiksägarna.

RKC:s huvudkontor låg först i Göteborg, men företaget fanns också i Stockholm, Malmö och Norrköping.

Med tiden expanderade företaget utomlands och öppnade filialer i London, Frankfurt, Madrid, Köpenhamn och Belgrad.

Officiella papper visar att företaget omsatte runt 35 miljoner kronor om året, men myndigheterna misstänker att det kan röra sig om hundratals miljoner kronor om året.

13 november förra året slog polisen till i en omfattande razzia mot illegala spelautomater runt om i Sverige.

"Gudfadern" Ratko Djokic visste att han hade ett pris på sitt huvud.
5 maj 2003 skulle Djokic, som var svärfar till gangsterledaren Milan Sevo, besöka sin boxningsklubb i Stockholmsförorten Skärholmen när plötsligt två svartklädda män beväpnade med kpist och pistol med ljuddämpare steg fram på parkeringsplatsen.
Männen avlossade 26 skott och lämnade den blödande "Gudfadern" att dö på refugen mitt framför ögonen på två sopgubbar.
Knappt åtta månader tidigare inträffade en liknande gangsteruppgörelse i en annan Stockholmsförort. En av Rade Koturs tidigare medarbetare, som gjort sig ett namn inom den illegala spelmaskinsbranschen, besköts med minst sju skott när han på förmiddagen 16 september 2002 besökte Fisksätra centrum.
Chockade vittnen hörde skotten och kunde se skotthålen i snurrdörren in till köpcentrumet. Den tidigare medarbetaren hade själv lyckats fly.
Två brutala uppgörelser som nu efter mer än fem år kan få sin förklaring när den så kallade spelkungen - Rade Kotur - åtalas vid Göteborgs tingsrätt.

Kotur, som i många år bott i en villa i Göteborg, misstänks för anstiftan till mord på "Gudfadern" och mordförsök på sin egen medhjälpare, och för att ha bedrivit olaglig spelverksamhet för hundratals miljoner kronor per år.
Chefsåklagare Krister Peterssons trumfkort i åtalet mot spelkungen är torpeden Nenad Misovic, 35, som sitter dömd till livstids fängelse för mordet på Ratko Djokic.
Nenad Misovic som dömdes mot sitt nekande ville först inte berätta vem som låg bakom mordet. Men sommaren 2006 började han prata inifrån fängelset.
Hans berättelse vittnar om livet som vakt åt spelkungen - spelkungen som enligt honom ska ha beställt mord på sina fiender.
- Han kan köpa en hel armé, säger Nenad Misovic i förhör om Kotur.

Spelkungen började bygga
sitt mångmiljardimperium inom spelbranschen redan på 70-talet när han som 20-åring kom till Sverige. Han hamnade till slut i Göteborg där han började jobba på Volvo, men 9-till-5-jobbet tilltalade aldrig honom.
I stället slog Kotur över i en annan bana. Bland annat dömdes han för att ha länsat enarmade banditer med hjälp av en borr och ståltråd.
På 80-talet fortsatte han med spelautomaterna, men han insåg att det fanns mer pengar att tjäna på att äga automaterna än att med ståltråd fiska upp mynten.
Kotur började placera ut spelmaskiner på pubar och restauranger. Pengarna började rulla in i det som kom att bli hans företag - RKC - och det blev mycket pengar.
En statlig undersökning från 2003 visade att det då fanns cirka 5000 illegala spelautomater i Sverige. Totalt omsattes runt fyra miljarder kronor. Rade Kotur var den dominerande aktören.
Men Rade Kotur drog på sig alltfler fiender. I slutet av 2001 utsattes hans hus utanför Göteborg för skottlossning och han höll sig med livvakter.
2002 kom nästa slag mot Rade Kotur - hans egna män gick emot honom och startade ett eget spelmaskinsföretag. Bland utbrytarna fanns den tidigare medhjälpare som sedan fick fly för sitt liv i Fisksätra centrum 16 september 2002.
Två dagar tidigare ska spelkungen, enligt åklagaren, ha gett uppdraget att "likvidera" den tidigare medarbetaren till tre torpeder.
- Det var lördag vi såg honom och på måndagen blev han beskjuten. Rade Kotur, han gick undan till London på söndagen för att han har ett alibi - att han inte är i Sverige då, säger torpeden Nenad Misovic som nu också misstänks för mordförsöket.

"Gudfadern" Ratko Djokic blev också ett hot mot Rade Koturs spelimperium när Djokic tog på sig att sköta säkerheten för ett konkurrerande spelföretag. I polisförhör berättar Djokics son att han på omvägar fått höra att Rade Kotur trodde att det var Ratko och dennes svärson, gangsterledaren Milan Sevo, som låg bakom ett mordförsök mot honom.
Spelkungen ska därefter har velat röja "Gudfadern" ut vägen, enligt åtalet.
En av Koturs forna livvakter berättar också i förhör att Kotur allt oftare pratade om att alla ville döda honom och att han var förföljd. Livvakten ska ha sagt nej till ett uppdrag han fått av Kotur om att sätta en skruvmejsel i huvudet på en person.
Kotur påstås också inför vakten ha skrutit om mordet på Djokic med orden "den som ställer sig i min väg går under"
Rade Kotur hade vid det laget skaffat sig en ny bas i London. Därifrån kunde han hålla koll på sitt spelimperium som spreds till fler länder och hålla sina fiender och myndigheterna på avstånd.
När fler vittnesmål började peka ut Rade Kotur som beställaren bakom morden hade han alltså flyttat utomlands. Först i november förra året påträffades han i London. Tillsammans med tysk och engelsk polis kunde polisen slå till mot Koturs internationella spelimperium.

Rättegången mot Rade
Kotur börjar 4 augusti i Göteborgs tingsrätt. På grund av hotbilden har åklagaren begärt förstärkt bevakning.
Både teknisk bevisning och vittnesuppgifter kommer att visas upp för rätten, men exakt vilka som ska vittna har åklagaren inte tidigare velat avslöja.
- Eftersom de är väldigt rädda vill jag inte att det ska komma ut. Och det finns ju en risk att någon kommer och hälsar på dem, säger chefsåklagare Krister Petersson.
Huvudvittne i rättegången blir i alla fall torpeden Nenad Misovic - och nu hänger åtalet på att han håller fast vid sin berättelse.
Men enligt vad GT erfar har Misovic mot slutet blivit mindre och mindre samarbetsvillig och börjat tveka på om han vill peka ut Kotur även i rätten.
Parallellt med mordutredningarna har skatteverket och ekobrottsmyndigheten satt RKC under lupp.
I operation "Las Vegas" beslagtogs ungefär 400 spelmaskiner och myndigheterna misstänker att hundratals miljoner kronor undanhållits beskattning. Åtal mot Rade Kotur för den misstänkta ekonomiska brottsligheten väntas senare i augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.