Spelet före Trumps WHO-krav avslöjas

WHO:s specialgrupp hoppas hitta svar på coronagåtor.
Donald Trump.
Foto: CHRIS KLEPONIS / STELLA PICTURES/SPLASH NEWS
WHO:s observatörer på plats i Wuhan i jakten på virusets ursprung.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Anklagelserna mot WHO har varit stenhårda efter att organisationen tidigt köpte Kinas nedtoning av viruset. 

Därför dröjde det också innan smittspridningen klassades som en pandemi. 

Under det senaste året har Donald Trump dragit in USA:s stöd – samtidigt som Kina gått till motangrepp till de som kritiserat enpartistaten.

WHO-forskare har under en tid besökt Kina med syfte att ta reda på virusets ursprung. I en 120 sidor lång rapport presenterar de bland annat fyra olika scenarier av virusspridningen, som samtliga utgår från att det startade i Kina. 

I rapporten konstateras att en del av spänningen mellan USA och Kina berodde på att virusets ursprung inte var klarlagt av en oberoende utredning. Samtidigt pekade Trump finger åt Kina – och använde termer som ”Kina-viruset”. 

Tonade ner viruset

I inledningen av pandemin tonade Kina ner virusets fara – vilket ledde till att det dröjde innan WHO utlyste ett globalt nödläge och klassade spridningen som en pandemi. Det i sin tur ledde till att Donald Trump anklagade WHO för att sitta i Kinas knä. I ett brev till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus skrev Trump: 

Det är tydligt hur upprepade felsteg från dig och din organisation i ert sätt att hantera pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Det enda vägen framåt för världshälsoorganisationen är om den kan visa sig självständig från Kina.

USA – med Trump i spetsen – hotade senare att dra in sitt stöd till WHO innan Biden vände och avstyrde Trumps aktion. 

Men oron för WHO:s oberoende är kvar och flera länder har enligt CNN tagit efter USA. Enligt en diplomat CNN pratat med krävs fler studier på plats för att fastställa hur viruset uppstod och hur det spred sig för att lugna länderna.

Ebba Busch: Wuhan-viruset

Men samtidigt som världen anklagar Kina för viruset slår diktaturen ständigt ifrån sig. Ambassadörer världen över hugger när bilden av att viruset är Kinas fel sprids. 

I riksdagen har Ebba Busch använt termen ”Wuhan-viruset” som en markering, har hon berättat. Det är bland de saker Kinas ambassadörer världen över kritiserat

Ett expertteam från WHO har försökt kartlägga varför pandemin startade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.