Statsminister Stefan Löfven tillbringade större delen av den dramatiska onsdagen på sitt rum på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad.
Strax innan gårdagens budgetomröstning i riksdagen, som skulle leda till ett historiskt nederlag för Socialdemokraterna, informerade Löfven sin partistyrelse i en telefonkonferens om det panikartade beslutet efter SD-beskedet i tisdags:
- Vi utlyser ett extra val den 22 mars.
Senast det hände i Sverige var för 56 år sedan. Först klockan 16.51 meddelade han svenska folket samma sak på en presskonferens i regeringshögkvarteret.
Socialdemokraterna går till val med Miljöpartiet på den politik som just röstats ned i riksdagen.
- Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget, hävdade Löfven.
"Känner ett lugn"
På Expressens fråga om hans känslor inför regeringskrisen svarade statsministern:
- Jag känner en väldig trygghet, jag har bottnat under det senaste dygnet. Just nu känner jag ett lugn.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin konstaterade samtidigt att förutsättningarna ser bra ut inför valet i mars:
- Det finns en sak som tyder på att vi kan få ihop en majoritet - vår politik, säger Fridolin.
Från rummet på statsrådsberedningen hade Stefan Löfven under dagen följt stora delar av den sex timmar långa tv-sända budgetdebatten - trots att han visste hur det skulle gå.
Tillsammans med flera med- arbetare gick han i detalj igenom hur det hela skulle presenteras för partistyrelsen och på presskonferensen senare.
"Finns inga förutsättningar"
Redan ett par timmar innan omröstningen i riksdagen berättade finansminister Magdalena Andersson att regeringen inte tänkte återförvisa budgetmotionen till finansutskottet - något som överraskade en del bedömare. Men förklaringen var enkel.
- De borgerliga har inte visat något som helst intresse för det - och då finns inte förutsättningarna, sa hon.
Därmed hade Löfven egentligen bara två alternativ kvar när SD röstade för alliansens budget och fällde regeringen: Lämna in avskedsansökan till talmannen eller deklarera att extra val ska utlysas.
Har mest att förlora
Enligt vad Expressen erfar ansåg Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson redan på tisdagskvällen, efter det timslånga mötet med alliansens ledare, att det lutade åt ett extra val. Men det var först under onsdagen som de bestämde att valet ska genomföras den 22 mars.
Stefan Löfvens utgångspunkt var att inte bjuda allianspartierna på makten.
- Han ville inte ge allianspartierna chansen att ta över regeringsmakten. Om Löfven avgått hade ju talmannen fått uppdraget och då hade frågan gått till Kinberg Batra, säger en regeringskälla till Expressen.
Och då hade riksdags- beslutet om budgeten vägt tungt.
- Det är klart att det spelar roll, konstaterade i går talmannen Urban Ahlin, som i det läget hade fått frågan att sondera hos partierna.
Ett av argumenten för extra val, som framförts internt inom Socialdemokraterna, är att oppositionspartierna troligen har mest att förlora på ett sådant. Den S-analysen bygger på att både Moderaterna och SD i dag i praktiken saknar partiledare.
Extrastämma tidigareläggs
Vid 20-tiden i går kväll meddelade Moderaternas partisekreterare Kent Persson att den planerade extrastämman tidigareläggs till den 10 januari. Då avgår Fredrik Reinfeldt formellt och allt talar för att Anna Kinberg Batra väljs till hans efterträdare.
- Frågan är om väljarna hinner lära känna henne på den tiden. Till hennes fördel talar att hon inte bär lika stor skuld som andra för valförlusten i september, men om inte väljarna upplever att de vet vem hon är - kommer de då att rösta på henne? säger en S-företrädare.
Opinionsundersökningar som gjorts efter valet tyder samtidigt på att Kristdemokraterna tappat väljarstöd och kan ramla ur riksdagen - vilket skulle göra de rödgröna starkare. Men spelet är osäkert.
- Vill det sig illa tar alliansen över makten till våren. Och då är sannolikheten stor för att vi kastas in i en ny ledarskapskris. Jag har svårt att tro att Stefan Löfven stannar kvar som parti- ledare i opposition efter valet, säger en av hans partikamrater.