Spelet bakom Centerns kris

Annie Lööfs intensiva krishantering vände splittringen i Centerpartiet till succé. Nu kan Expressen berätta hur krisen skapades efter ett direktiv till idéprogramgruppen att provocera.
Foto: Cornelia Nordström

På kort tid lyckades Annie Lööf ena det djupt splittrade Centerpartiet.

Den liberala idéprogramgruppens förslag offrades öppet i medierna.

Expressen kan nu skildra spelet bakom den intensiva krishanteringen.

- När Annie gick ut i medierna runt jul blev jag meddelad detta, jag fick en förvarning. Men det var ingen rådfrågning, säger programgruppens ordförande Per Ankersjö.

Idéprogramgruppen hade ett tydligt uppdrag från en enig partistyrelse: Att skapa debatt, inte bara i Centerpartiet utan i hela samhället.

När debatten blåste upp till storm befann sig Centerpartiet i ett kaos ingen hade förutsett med katastrofala opinionssiffror och en partiledare på en solstol i Thailand.

- Det ringde folk hela tiden, stämningen var väldigt hög, och man tog till starka ord för att vara centerpartister, det är sällan man hör sådana ord och tongångar, säger en källa i regeringskansliet.

Annie Lööfs krishantering kickade i gång på allvar när andre vice ordförande Anna-Karin Hatt och vice ordförande Anders W Jonsson öppet kritiserade idéprogrammet.

Avbröt semestern

Partiledaren avbröt semestern.

På ett möte tillsammans med staben och partisekreteraren Michael Arthursson togs sedan beslutet att tydligt ta avstånd från idéprogramgruppens provokativa förslag, och att vara så tillgänglig för medierna som möjligt.

- Det kom ganska lägligt att hon tog kommando över det här. Att Annie går ut och har synpunkter på vårt förslag tycker jag är okej någonstans, det gjorde hon på ett tydligt och väl avvägt sätt. Däremot förstod jag mig inte riktigt på vad den hantering som skedde innan dess skulle leda till, med Anna-Karin Hatts debattartikel bland annat, säger Per Ankersjö nu.

"Ingen ville diskutera"

Att Hatt och Jonsson gick ut på egen hand har tystats ner i partiet.

- Vem som uttalade sig när och var, vem som gick emot de egna besluten i hur vi skulle hantera allting har ingen velat diskutera. Vi var några som ville ha diskussionen nu på kommundagarna, men ingen vill ha den, säger en källa.

Annie Lööf har ägnat de senaste veckorna åt att, till stor del via medierna, lugna den djupt uppretade och högljudda socialliberala falangen.

Efter att hon tidigare fått kritik för att tala i floskler har Annie Lööf använt sig av en ny strategi.

- Hon har inte förberett sig på det sätt hon brukar med frågor som hur ser reglerna ut kring det här, vad kan jag förvänta mig för frågor, hur har det sett ut tidigare år? Utan hon har kört väldigt mycket rakt från hjärtat, också i hur hon uttrycker sig. När det inte om att handlar om att kunna varenda siffra i bakgrundsmaterialet, är det lättare att vara sig själv, säger en källa.

"Det var nödvändigt"

Sven Bergström, riksdagsledamot mellan 1997 och 2010, var tidigare starkt kritisk men godkänner partistyrelsens förslag.

- Det Annie har gjort var nödvändigt. De nyliberala krafter som tänkte sig kunna kidnappa partiet har fått ge vika, säger han.

Ledamöterna i idéprogramsgruppen fick för någon vecka sedan ett brev från Annie Lööf där hon tog upp turbulensen som gruppens arbete skapat, men där hon också sade att gruppen levererat det man fått i uppdrag att göra.

- En mening och tre förslag är strukna. Resten finns med i partistyrelsens förslag, bara det att det är omformulerat. Vi kan känna oss nöjda för vi lade ju ett jäkligt spetsigt program, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Centern stryker sågade delar från idéprogrammet

■ Förslagen om månggifte, slopad arvsrätt och slopad skolplikt, och meningen om att staten ska vara minimal är strukna ur partistyrelsens förslag till idéprogram.

■ Att Centerpartiet vill se ett plattare skattesystem har ändrats till att skattesystemet ska vara mindre brant i det nya förslaget, men innehållet i politiken är detsamma.

■ Att partiet vill se fri invandring har ändrats till att man strävar efter öppna gränser, fri rörlighet och en generös flyktingpolitik, och att Centerpartiet ska verka för en värld där människor kan röra sig fritt över gränserna.

■ Kapitlet om decentraliseringen har utvidgats, men partistyrelsen har backat från idéprogramgruppens förslag om att se över vilka skattebaser man kan flytta från regional till kommunal nivå, och tar även avstånd från att lägga regleringar och lagar regionalt och kommunalt.

■ Partistyrelsens förslag lyfter fram jobben och ett företagsklimat som ger fler jobb. Där står bland annat att " alla hinder som står i vägen för att anställa måste granskas och så långt som möjligt undanröjas".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.