Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen misstänker: Spelbolags-vd lurade kunderna på miljoner

Nu åtalas spelföretagets grundare för grovt bedrägeri.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Företaget Kambua lovade investerare snabb avkastning genom en unik mjukvara som kunde generera vinster från spel på bettingsajter.

Företaget Kambua lovade investerare snabb avkastning genom en unik mjukvara som kunde generera vinster från spel på bettingsajter.

Som dragplåster användes kända idrottare – bland annat Tomas Brolin och JO Waldner. 

Men allt var en bluff enligt åklagaren, som menar att det aldrig fanns någon unik mjukvara. 

Nu åtalas Kambuas grundare Stefan Sandström för grovt bedrägeri.

I åtalet om grovt bedrägeri som väckts vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö finns 134 personer som målsägande.

Enligt åtalet påstod Kambuas vd och ägare Stefan Sandström att han genom sitt företag Kambua – en förkortning för Konsten Att Må Bra Utan Anledning – drev en spelverksamhet där en unik programvara användes för att generera stora vinster via så kallad sports trading på bettingsajter.

Profiler lovordade verksamheten

I sin marknadsföring användes sportprofiler som Tomas Brolin, Frank Andersson och JO Waldner. Profilerna fanns bland annat med i pressutskick från företaget där de lovordade verksamheten.

Sportlegendarerna JO Waldner, numera avlidna Frank Andersson och Tomas Brolin har gjort reklam för kritiserade bolaget Kambua.

Avkastningen som utlovades på insatt kapital var 25 procent årligen.

– Någon fungerande programvara har dock inte kunnat konstateras och utredningen har visat att det överhuvudtaget inte har förekommit någon spelverksamhet, säger Mikael Pihl, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande. 

Bedrägerierna misstänks ha genomförts under lång tid, mellan september 2014 och december 2019. Enligt åklagaren investerade målsägande totalt cirka 85 miljoner kronor. 

Pengarna försvann

Genom ett avtal förband sig investerarna att låsa sina investeringar i företaget i minst två år. När det var dags att kvittera ut avkastningen återstod bara en del av pengarna – eller inga pengar alls. De få slantar som betalades ut var enligt åtalet resultatet av en sorts pyramidspel.

– Utredningen har visat att investerarna blivit vilseledda och att de utsatts för ett större så kallat Ponzi-bedrägeri, vilket innebär att investerarnas insatser och avkastning inte betalas från vinster i en spelverksamhet, utan från andra investerares insatta kapital, säger Mikael Pihl.

Expressen har sökt 62-åringens advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.