Pekka-Eric Auvinen startade dagen med att spela det svenska krigsspelet "Battlefield II".
Pekka-Eric Auvinen startade dagen med att spela det svenska krigsspelet "Battlefield II".

Spelade svenskt krigsspel före massakern

Publicerad
Uppdaterad
Pekka-Eric Auvinen startade dagen med att spela det svenska krigsspelet "Battlefield II".
En timme senare mördade han åtta personer och sköt sig själv i huvudet.
- I någon mån påverkas vi av autentiska krigsspel, säger Jenny Huldschiner, informationschef på den svensk tillverkaren Dice.
”Battlefield II” är ett mycket våldsamt dataspel där användare över hela världen strider mot varandra i virtuella krig.
Den utpekade gärningsmannen i skolmassakern på Jokelaskolan, Pekka-Eric Auvinen, var en mycket flitig användare av spelet.
Sedan i mars har han varit inloggad i totalt 183 timmar - ungefär åtta dygn.
Hans sista virtuella strid avslutades i går onsdag klockan 10.47 svensk tid, visar statistiksidan för det alias, ”Naturalselector89”, som han använde sig av.
Mindre än en timme senare startade han den blodiga massakern som slutade med att nio människor inklusive han själv dödades.

Populärt spel

”Battlefield II” släpptes i juni 2005 och blev genast mycket populärt.
Spelet har utvecklats i Stockholm av det svenska spelföretaget Dice.
Jenny Huldschiner, informationschef på Dice, beklagar det som hänt:
- Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Våra tankar är hos offrets anhöriga, säger hon till Expressen.se.
Dice är ännu inte 100 procent säkra på att det var Pekka-Eric Auvinen som spelade som ”Naturalselector89”.
Om det är han - vad har ni då för ansvar för det som hänt?
- Mig veterligen finns det ingen forskning som styrker sambandet mellan våld och krigsspel. Jag tror att det handlar om andra faktorer när en person bestämmer sig för att mörda.

"I någon mån påverkas vi"

Att spelarna påverkas tror hon dock.
- I någon mån påverkas vi av autentiska krigsspel, våldsamma filmer, våld på tv, och allt annat våld som sköljer över oss. Men jag tror inte att det är det som avgör om en person bestämmer sig för att döda en annan, säger Jenny Huldschiner.
Kommer ni att vidta några åtgärder?
- När vi vet vem som hade kontot och om det användes efter dödsskjutningarna kommer vi att överlämna den informationen till polisen.
Oscar Julander
Oscar Julander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag