Kim Jong-Un försvunnen – diktatorn ryktas vara död

Spekulationerna om diktatorns hälsa tilltar – ryktas nu vara död.
Den senaste kända bilden av Kim Jong-Un, tagen den 11 april.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un i mitten av mars 2020.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Uns syster, Kim Yo Jong.
Foto: BAE JAE-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Spekulationerna om Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns hälsa tilltar.

Enligt en kinesisk mediechef i Hongkong har Kim Jong-Un avlidit.

Enligt andra uppgifter, i japanska veckomagasinet Shukan Gendai, befinner han sig i ett vegetativt tillstånd. 

Chung-in Moon, rådgivare till Sydkoreas president, uppger att diktatorn ”lever och mår bra”. 

Sista bilden på Kim Jong-Un är från 11 april då han inspekterade en artilleriövning – sedan dess har han inte gett några livstecken ifrån sig.

Tidigare i veckan rapporterade nyhetssajten Daily NK, baserad i Sydkorea, att Kim Jong-Un genomgick en hjärt- och kärloperation dagen efter, den 12 april. Sajten, som drivs av nordkoreanska avhoppare, skrev dock att diktatorn återhämtade sig. 

Mediechef skrev på Weibo att Kim Jong-Un är död

På lördagskvällen kom dock uppgifter från en chef på den Peking-stödda satellit-tv-kanalen HKSTV i Hongkong om att diktatorn har dött. Chefen – en kvinna vid namn Shijian Xingzou – uppges dessutom vara nära släkt med Kinas utrikesminister. Det var på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, som Shijian Xingzou gick ut med uppgifterna till sina 15 miljoner följare – och hävdade att de kom från en ”väldigt säker källa”.

– När man får de här ryktena så eskalerar de väldigt snabbt. Jag kan inte säga att det här är källor jag litar på, att det känns tryggt, så jag tror man ska vara väldigt försiktig, säger Nordkoreakännaren Niklas Swanström, analytiker och chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. 

Kirurgens händer skakade när han skulle operera diktatorn

Uppgifterna är inte bekräftade från något officiellt håll, och Chung-in Moon, rådgivare åt Sydkoreas president, uppger för Fox News att diktatorn är vid liv. 

– Kim Jong Un lever och mår bra. Han har tillbringat tiden i Wonsan-regionen sedan den 13 april. Inga suspekta rörelser har hittills noterats. 

Ett kinesiskt läkarteam ska enligt nyhetsbyrån Reuters i torsdags ha tagit sig till Nordkorea för att försöka rädda diktatorns liv. 

Daisuke Kondo, reporter vid japanska veckomagasinet Shukan Gendai, skriver om information från en kinesisk sjukvårdskälla som berättar om den akuta hjärtoperation som ska ha genomförts på Kim Jong-Un.

Ett kinesiskt läkarteam om 50 personer ska ha blixtinkallats för att operera diktatorn – vars tillstånd var så illa att nordkoreanska läkare inte kunde vänta utan var tvungna att utföra ingreppet akut. 

Den som fick det otacksamma uppdraget att sätta ett stentrör, ett cylinderformat rör som ofta är tillverkat av metall som träs på en ballongkateter, i 36-åringen kranskärl var en nordkoreansk kirurg som utbildats i Kina, enligt Daisuke Kondos uppgifter. 

Normalt ska det ta en minut att sätta i röret. Men kirurgen var så nervös att hans händer skakade, och han hade aldrig utfört ingrepp på en så pass överviktig person. 

I stället tog proceduren åtta minuter, en kritisk tid som försatte Kim Jong-Un i ett vegetativt tillstånd, enligt Daisuke Kondos uppgifter

Kim Jong-Un medverkade inte under militärjubileum på lördagen

Under lördagen rapporterade sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att diktatorn ännu inte synts till, dock ska Kim Jong-Uns 250 meter långa, privata tåg ha funnits vid hans semesterbostad i Wonsan i torsdags, enligt sajten 38North.

Både sydkoreanska och kinesiska myndigheter har tidigare hävdat att de inte märkt av någon ovanlig aktivitet i Nordkorea som skulle tyda på att diktatorn är allvarligt sjuk.

– Det skulle vara att man flyttar trupper, kallar till extra mycket polis. Skulle han gå bort så skulle det vara en enormt omskakande händelse. Nordkorea har väldigt mycket tänket att omvärlden är ute efter dem, säger Nordkoreakännaren Niklas Swanström.

Uppgifterna om Kim Jong-Uns död har spätt på ryktena om diktatorns efterträdare – där systern Kim Yo-jong pekats ut som möjlig kandidat. Hennes chanser har av vissa analytiker bedöms vara tämligen små i och med att hon är kvinna.  

Nordkoreakännaren Niklas Swanström om ryktena kring diktatorn.
Det här är det Nordkorea du aldrig har sett. Platser du aldrig har varit på. Människor med en gemensam fiende. Följ med Will Ripley till den hemliga staten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.