Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spekulationer inom S: Hon kan tvingas avgå

Inom Socialdemokraterna spekuleras det i att infrastrukturminister Anna Johansson kan tvingas avgå – för att rädda inrikesminister Anders Ygeman. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt uppgifter till Expressen väntas Stefan Löfven på måndagen kommentera den senaste tidens avslöjanden om Transportstyrelsen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven väntas på måndagen göra sina första uttalanden om IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Inom Socialdemokraterna spekuleras det i att infrastrukturminister Anna Johansson kan tvingas avgå – för att rädda inrikesminister Anders Ygeman. 

– Mitt huvudscenario är att Löfven agerar snabbt och utser någon som får offras och ta ansvaret, säger en känd S-profil. 

Stefan Löfven har hittills inte svarat på några frågor kring det som kan vara en av de värsta säkerhetsskandalerna i modern tid.

Expressen har sökt statsministern under flera dagar – men han har hittills inte lämnat några kommentarer, från sitt sitt 60-årsfirande och ledigheten i stugan hemma i Örnsköldsvik. 

Under söndagsförmiddagen konstaterade hans pressekreterare Adriana Haxhimustafa i ett sms: 

"Statsministern har inga offentliga åtaganden inplanerat i dag."

På frågan om det planeras någon presskonferens på måndag, blev svaret: 

"Pressträffar meddelar vi genom pressmeddelande."

 

LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Det mest logiska vore att Anders Ygeman och Anna Johansson avsätts 

Anna Johansson har under lång tid betraktats som en av statsministerns svagaste ministrar. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Löfven Vill rädda Ygeman

Enligt uppgifter till Expressen väntas Stefan Löfven på måndagen kommentera den senaste tidens avslöjanden om Transportstyrelsen, inför justitieutskottets extrainsatta möte på tisdagen då inrikesminister Anders Ygeman och Säkerhetspolisen ska svara på oppositionens frågor.

Enligt Expressens uppgiftslämnare vill Stefan Löfven till varje pris rädda kvar Ygeman. 

Ett scenario som det nu spekuleras kring inom Socialdemokraterna är att han kanske redan under måndagen offrar infrastrukturminister Anna Johansson. Johansson har under lång tid betraktats som en av statsministerns svagaste ministrar.

 

Samtidigt ökar nu pressen från oppositionen.  

Under söndagen meddelade samtliga allianspartier – och Sverigedemokraterna – att de inte utesluter misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. 

– Sannolikt är det mest skademinimerande om Löfven avbryter semestern och tar ledarskap och avsätter Johansson. Det skulle kunna fungera som en, i alla fall tillfällig, stoppboll mot den tsunami som rullar på – samtidigt skulle det förstås vara ett erkännande och ett misslyckande i kärnuppgiften: Rikets säkerhet, säger en uppgiftslämnare.

 

LÄS MER: Det här innebär en misstroendeförklaring 

Det är känt att Anders Ygeman haft kännedom om händelserna på Transportstyrelsen under längre tid än Anna Johansson. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Ygeman – ett högre pris"

Personen fortsätter:

– Alternativet, att inget göra nu, leder som det ser ut sannolikt till att Löfven i stället får ett misstroende och avsättande mot Ygeman, vilket är ett högre pris.

Det är känt att Anders Ygeman haft kännedom om händelserna på Transportstyrelsen under längre tid än Anna Johansson. Han kan därför sägas ha ett större ansvar för det som senare hänt. 

En känd S-profil konstaterar: 

– Mitt huvudscenario är att Löfven agerar snabbt och utser någon som får offras och ta ansvaret – men jag är inte säker. Önsketänkandet är utbrett i sådana här situationen; till exempel det pinsamma med att försöka skylla allt på tidigare regering.