Den speciella bilden visar tre generationer kungligheter: Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoffDen speciella bilden visar tre generationer kungligheter: Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Den speciella bilden visar tre generationer kungligheter: Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

 Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, Kung Harald och drottning Sonja. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoffKronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, Kung Harald och drottning Sonja. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, Kung Harald och drottning Sonja.

 Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Även nya civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit har tagits. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoffÄven nya civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit har tagits. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Även nya civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit har tagits.

 Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Under söndagen firade kung Harald 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoffUnder söndagen firade kung Harald 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Under söndagen firade kung Harald 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja.

 Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på en av de nytagna bilderna. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoffKronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på en av de nytagna bilderna. Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på en av de nytagna bilderna.

 Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Speciella bilden från norska kungafamiljen

Publicerad

Titta på bilderna.

Här är tre generationer kungligheter och Norges nästa kung och drottning.

Norska kungafamiljen visar nu upp sig för att fira kung Haralds och drottning Sonjas 25 år på tronen.

Det var i går söndag som kung Harald fyllde 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja. Det var den 17 januari 1991 som dåvarande kung Olav V somnade in sedan suttit på tronen sedan 1957.

Harald blev den förste norskfödde kungen av Norge sedan 1370 och hans valspråk blev "Alt for Norge", precis som både hans far och farfar Haakon VII haft.

Nu i helgen har en hel nation firat sin kung och drottning i Norge. Även vårt svenska kungapar har varit över i Oslo för både privat och officiell fest.

Nytagna officiella bilder på kungafamiljen

Lördagen bjöd kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit hem till sitt älskade Skaugum, deras motsvarighet till Haga slott. I går söndag var det stor officiell fest inne i centrala Oslo och alla hade möjligheten att fira sin älskade statschef och hans drottning.

Lagom till festen väljer också norska kungafamiljen att bjuda på sig själva i form av helt nytagna officiella bilder och det är en älskad monark som visar upp sig med sin hustru drottning Sonja.

Men bilderna som är speciella är framför allt den med tre generationer kungligheter:

Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

Den dagen Harald kliver åt sidan som kung av Norge är det kronprins Haakon som blir kung och dottern Ingrid Alexandra blir kronprinsessa av Norge. Hon är den första kvinnan i Norge som fötts med arvsrätten till tronen och blir den dagen hon blir drottning den första sedan 1387. Det var då Margareta I som satt mellan 1387 till 1412.

Victoria är gudmor till Ingrid Alexandra

Kronprinsessan Victoria är gudmor och en av Ingrid Alexandras beskyddare.

De nya bilderna visar också Norges nästa kung och drottning - Haakon och Mette-Marit. Det är även nytagna civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit, men bilden de flesta pratar om är nog utan tvekan den på tre generationer kungligheter.

En unik bild på många sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag