Speciella bilden från norska kungafamiljen

Den speciella bilden visar tre generationer kungligheter: Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, Kung Harald och drottning Sonja.
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Även nya civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit har tagits.
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Under söndagen firade kung Harald 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja.
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på en av de nytagna bilderna.
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Titta på bilderna.

Här är tre generationer kungligheter och Norges nästa kung och drottning.

Norska kungafamiljen visar nu upp sig för att fira kung Haralds och drottning Sonjas 25 år på tronen.

Det var i går söndag som kung Harald fyllde 25 år på tronen tillsammans med drottning Sonja. Det var den 17 januari 1991 som dåvarande kung Olav V somnade in sedan suttit på tronen sedan 1957.

Harald blev den förste norskfödde kungen av Norge sedan 1370 och hans valspråk blev "Alt for Norge", precis som både hans far och farfar Haakon VII haft.

Nu i helgen har en hel nation firat sin kung och drottning i Norge. Även vårt svenska kungapar har varit över i Oslo för både privat och officiell fest.

Nytagna officiella bilder på kungafamiljen

Lördagen bjöd kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit hem till sitt älskade Skaugum, deras motsvarighet till Haga slott. I går söndag var det stor officiell fest inne i centrala Oslo och alla hade möjligheten att fira sin älskade statschef och hans drottning.

Lagom till festen väljer också norska kungafamiljen att bjuda på sig själva i form av helt nytagna officiella bilder och det är en älskad monark som visar upp sig med sin hustru drottning Sonja.

Men bilderna som är speciella är framför allt den med tre generationer kungligheter:

Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra av Norge.

Den dagen Harald kliver åt sidan som kung av Norge är det kronprins Haakon som blir kung och dottern Ingrid Alexandra blir kronprinsessa av Norge. Hon är den första kvinnan i Norge som fötts med arvsrätten till tronen och blir den dagen hon blir drottning den första sedan 1387. Det var då Margareta I som satt mellan 1387 till 1412.

Victoria är gudmor till Ingrid Alexandra

Kronprinsessan Victoria är gudmor och en av Ingrid Alexandras beskyddare.

De nya bilderna visar också Norges nästa kung och drottning - Haakon och Mette-Marit. Det är även nytagna civila bilder på kronprins Haakon och Mette-Marit, men bilden de flesta pratar om är nog utan tvekan den på tre generationer kungligheter.

En unik bild på många sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.