Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frankrike varnar för nya terrorattacker

Polisinsats i Molenbeek, Belgien under måndagen.Foto: Hannes Lundberg Andersson
<p>Abdelhamid Abooud uppges vara hjärnan bakom terrordåden.</p>
<p>Abooud Abdelhamid ska ha jagats av fransk polis sedan attacken mot Charlie Hebdo.</p>Foto: AP
<p>Två personer ska ha gripits under räden i Molenbeek.</p>Foto: Hannes Lundberg Andersson
Polisinsats i Molenbeek, Belgien under måndagen.Foto: Hannes Lundberg Andersson
Två ska ha gripits vid polisinsatsen i Molenbeek under måndagen.Foto: Hannes Lundberg Andersson
<p>Franskt stridsflyg på väg mot IS-fästen i Syrien.</p>Foto: AP
<p>Sju personer har gripits i Belgien med koppling till terrordådet.</p>
<p>Fransk polis bad allmänheten om hjälp i sökandet efter Salah Abdeslam, som betecknas som farlig.<br></p>
<p>Ahmad Al Mohammad, 25, sprängde sig själv till döds vid arenan.</p>Foto: Rex Shutterstock
<p>Bilal Hadfi är en av de misstänkta för terrordådet.</p>
<p>Ett hav av blommor på Rue Alibert i Paris.</p>Foto: Pierre Charlier
<p>Terroristerna dödade sina offer med bland annat kalasjnikovs.</p>Foto: Uwe Anspach / Epa / Tt
<p>129 personer dog i terrorattackerna i Paris.</p>Foto: Kenzo Tribouillard
1 / 15

Franska myndigheter har lyckats ringa in hjärnan bakom attackerna i Paris – en sedan tidigare jagad man från Belgien som beskrivs om en av IS värsta bödlar i Syrien.

Under natten gjorde den franska antiterrorpolisen även flera tillslag i olika städer i landet, och det har även varit polisinsatser under måndagen i Belgien.

Två personer är frihetsberövade och misstänkta för terrorism.

Samtidigt tar den franska huvudstaden i dag de första stegen tillbaka mot det normala, när många offentliga inrättningar öppnar igen. Men landssorg och undantagstillstånd råder, och offren har hedrats under måndagen.

Frankrikes premiärminister har under dagen gått ut och varnat för nya attacker i landet.

Följ liverapporteringen om terrordåden i Paris här.

Vad vi vet om terroristerna

Terroristerna på rockklubben Bataclan

Minst tre personer anlände i en svart Volkswagen Polo klockan 21.49. En blev skjuten och två andra detonerade sina bombbälten.

Ismaël Omar Mostefai, 29, Frankrike – död.

Den första terroristen som identifierades, med hjälp av fingeravtryck. Familjefar som bodde i Chartres, men växte upp i förorten Courcouronnes, drygt tre mil söder om Paris där han föddes den 22 november 1985. Var känd av polisen då han tidigare dömts för olika småbrott. Åklagaren beskriver honom som en radikaliserad person och underrättelsetjänsten noterade 2010 att det fanns risk för islamistisk radikalisering. Reste till Syrien hösten 2013 till våren 2014.

Samy Amimour, 28, Frankrike – död.

Identifierades måndagen den 16 november. Samy Amimour var född den 15 oktober 1987 och kom från Drancy, en förort norr om Paris. Sattes under rättslig kontroll 2012 och stoppades från att resa till Syrien. Han bröt mot förbudet att lämna landet och efterlystes internationellt av Interpol när han 2013 lyckades ta sig till Syrien och ansluta sig till IS. Le Monde intervjuade 2014 hans pappa, som rest till Syrien men misslyckats med att hämta hem sin son. Enligt vänner återvände han till Paris för några månader sedan, med helt förändrat utseende.

Man, identitet okänd – död.

Terroristerna på Stade de France

Tre självmordsbombare sprängde sig själva utanför fotbollsstadion mellan klockan 21.20 och 21.53. De dödade ytterligare en person.

Ahmed al Muhammed, 25, Syrien – död.

Efter att ha stoppats i säkerhetskontrollen vid ingång D blev han den första som detonerade, på Avenue Jules Rimet vid klockan 21.20. En annan person dödades. Hans syriska pass, med födelsedatumet 10 september 1990 och födelseorten Idlib, hittades i närheten av kroppen. Han identifierades måndagen den 16 november. Men tidigare uppgifter visade att han kommit från Turkiet med en grupp flyktingar som landsteg på ön Leros i Grekland den 3 oktober. Reste genom Makedonien till serbiska Presevo där han sökte asyl den 7 oktober. Passerade också flyktinglägret Opatovac i Kroatien den 8 oktober innan han reste mot Ungern. Passet har uppgetts vara falskt.

Bilal Hadfi, 20, Frankrike – död.

Sprängde sig själv utanför ingång H utan att döda någon annan. Föddes i Frankrike den 22 januari 1995 men bodde i Belgien. Han krigade för IS i Syrien, enligt en europeisk säkerhetskälla till Washington Post.

Man, identitet okänd – död.

Sprängde sig själv utanför McDonalds på Rue de la Cokerie ungefär 300 meter från Stade de France. Ingen annan dog.

Självmordsbombaren på Boulevard Voltaire

Minst två personer gav sig klockan 21.25 ut på en dödlig resa genom Paris gator, i en svart Seat Leon. De klev ur och öppnade eld mot restaurangen Le Petit Cambodge och baren Le Carillon på Rue Bichat. De dödade fler människor på pizzerian Casa Nostra på Rue de la Fontaine au Roi och kaféet La Bonne Bière på Rue du Faubourg vid 21.32. Klockan 21.36 öppnade den eld mot La Belle Équipe på Rue de Charonne.

Brahim Abdeslam, 31, Belgien – död.

Sprängde sig själv utanför restaurangen Comptoir Voltaire klockan 21:40. Hyrde den svarta Seat Leon med belgiska nummerplåtar som hittades med tre Kalasjnikovs ombord i Montreuil. Kan ha varit inblandad i skjutningarna mot flera barer och restauranger i centrala Paris mellan klockan 21:25 och 21:36. Var en fransk medborgare född 30 juli 1984, boende i Bryssel. Det är oklart om han färdats i den Seat Leon som hittades i Montreuil med tre Kalasjnikovs ombord.

Den "åttonde terroristen"

Salah Abdeslam, 26, Belgien – på fri fot.

Hyrde den svarta Volkswagen Polo som användes vid attacken mot konsertlokalen Bataclan och misstänks för direkt inblandning i terrordåden. Polisen stoppade honom då han färdades i en svart Golf med två andra personer morgonen efter dåden, men de tilläts åka vidare mot Belgien. Fransk medborgare boende i Bryssel, där han föddes den 15 september 1989. Efterlystes internationellt på söndagen den 15 november.

De misstänkta bombmakarna

De belgiska medborgarna Mohammed Amri, 27, och Hamza Attou, 21, greps i Bryssel misstänkta för terrorbrott. De erkänner att de hämtat Salah Abdeslam i Paris vid klockan 04.00, bara timmar efter attackerna. Amris gråa Volkswagen Golf stoppades av fransk polis men tilläts köra vidare. Vid husrannsakan i deras bostäder har polisen hittat kemikalier och konstgödsel som används för bombtillverkning, enligt AP.

# Hollande: Offren i terrordåden är av 19 olika nationaliteter.

# Två personer hålls i förvar misstänkta för terrorism säger belgiska åklagare, enligt AFP.

# Turkiska myndigheter ska ha arresterat åtminstone sex personer som varit i kontakt med attentatsmännen i Paris, skriver AP.

# Fem av sju personer som greps i Bryssel har släppts, skriver The Guardian. En av dem är Mohammed Abdeslam, bror till attentatsmannen Brahim Abdeslam och Salah Abdeslam, som talade till medier utanför sitt hus.

# Reuters rapporterar om en ny IS-video som varnar länder från att delta i flygbombningar i Syrien.

# President Hollande vill förlänga undantagstillståndet till tre månader och ändra Frankrikes grundlagar.

# En polisjakt efter en misstänkt person pågår i Italien. Mannen misstänks ha koppling till attentaten i Paris.

# Hollande ska träffa USA:s utrikesminister John Kerry under tisdagsförmiddagen.

Uppdaterad: 21.38.

Läs mer: Det hände i lördags.

Läs mer: Det hände i söndags.

Det råder motstridiga uppgifter om den efterlyste Salah Abdeslam. Efterlyste Salah Abdeslam, misstänkt för inblandning i terror ska vara gripen, skrev flera belgiska medier under måndagen. Men åklagaren har avböjt att kommentera uppgifterna, skriver Le Parisien som citerar RTL. Flera medier skriver att Salah Abdeslam fortfarande är på fri fot.

Hjärnan bakom Parisattackerna är identifierad som Abdelhamid Abaaoud från Belgien, enligt franska tjänstemän, rapporterar AP vid lunchtid på måndagen.

Abdelhamid Abaaoud ska ha jagats av fransk polis sedan attacken mot Charlie Hebdo i januari, skriver DN som hänvisar till radiokanalen RTL.

Han beskrivs vara den som har planerat och finansierat attackerna i Paris i fredags, och uppges vara en av IS värsta bödlar i Syrien.

Enligt The Telegraph var Abdelhamid Abaaoud ledare för en cell i den belgiska staden Vervier för återvändande syriska jihadister. Cellen bröts upp av polis i januari i en dödlig skjutning. Abdelhamid Abaaoud ska ha figurerat i samband med andra planerade terrordåd.

Just nu uppges han dock befinna sig i Syrien.

 

 

Beslagtog vapen under razzior

Fransk antiterrorpolis genomförde razzior i flera franska städer, rapporterar The Guardian med hänvisning till franska medier. Rapporter om insatser kommer från Toulouse, Grenoble, Parisförorten Bobigny och Leumont nära gränsen till Belgien. Totalt ska 168 polisräder ha utförts under natten.

Minst tre personer ska ha gripits i Toulouse, enligt nyhetssajten iTele.

Även i Grenoble rapporteras gripanden och beslag av vapen.

I Lyon ska polisen ha beslagtagit bland annat kalasjnikovs och pistoler och fem personer uppges ha gripits i samband med detta, skriver NTB.

Flera attentatsmän identifierade

Under måndagsförmiddagen har fransk polis lyckats identifiera ytterligare tre misstänkta självmordsbombare. En uppges heta Sami, vars familj ska bo i Parisförorten Bobigny där polisen genomförde räder natten mot måndag, enligt tv-kanalen BFM.

Två timmar innan lunch bekräftades ytterligare två, skriver nyhetsbyrån AP: Ahmad Al Mohammad, 25, och Samy Amimour, 28.

Amimour sprängde sig själv till döds i konserthuset Bataclan och har varit känd av myndigheterna sedan 2012, skriver AP vidare. Tre personer i Amimours familj ska även vara häktade. I december 2014 intervjuades pappan till Samy Amimour i franska Le Monde, rapporterar The Guardian. Då berättade han att han i juni 2014 åkt till Syrien för att försöka hämta hem sin son, men att han inte lyckades få honom att återvända hem.

Fem personer frisläppta

Mohammed Abdeslam, bror till attentatsmannen Brahim Abdeslam och Salah Abdeslam, har släppts utan anklagelser, uppger BBC under måndagseftermiddagen. En advokat har bekräftat uppgifterna, enligt BBC.

Abooud Abdelhamid.Foto: AP

Ytterligare fyra andra har släppts, skriver The Guardian.

Två personer hålls i förvar misstänkta för terrorism säger belgiska åklagare, enligt AFP.

Den frisläppta Mohammed Abdeslam talade till medier utanför sitt hus i Molenbeek.

– Jag fick veta det via tv som alla andra. Jag vill bara bli lämnad i fred. Jag har blivit utfrågad och släppt av polisen. Alla här vet vad jag är och inte är kapabel till, sa han enligt The Telegraph.

Han säger att varken han eller föräldrarna visste att hans två bröder blivit radikaliserade. Han säger även att han inte visste att de var i Paris.

– Mina föräldrar är chockade. Jag tänker på offren. Jag visste inte att de hade blivit radikaliserade, sa han enligt The Telegraph.

Ytterligare en misstänkt attentatsman, Bilal Hadfi, har nämnts av Washington Post. Mannen har inte ännu bekräftats som misstänkt av åklagaren. Bilal Hadfi är 20 år och enligt belgiska medier kommer han från Neder-over-Heembeek i norra Bryssel. Bilal Hadfi ska ha stridit för IS i Syrien och ska ha radikaliserats förra året, skriver The Guardian och hänvisar till den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws. Han pekas ut som en av attentatsmännen vid Stade de France.

Totalt har fem gärningsmän nu identifierats – medan 23 personer har häktats, och 104 är i husarrest, efter attackerna i Paris, enligt Reuters. Franska myndigheter tror att åtminstone fem personer som varit direkt involverade i terrorattentatet i Paris har tillbringat tid i Syrien, skriver CNN.

Polisinsatser i flera andra länder

Turkiska myndigheter ska ha arresterat åtminstone sex misstänkta IS-militanta, skriver AP. De ska ha skickat meddelanden till attentatsmännen i Paris.

Tyska myndigheter undersöker ett påstående om att en man från Algeriet ska ha varnat andra migranter han flytt tillsammans med om attacker i Paris, rapporterar AP. Den oidentifierade mannen ska ha bott i ett flyktingläger och han ska ha sagt till två syriska män att Paris förväntades ställas inför "rädsla och terror". De syriska männen gick till polisen på söndagen och berättade om uppgifterna, enligt AP.

Tyska myndigheter uppgav under måndagen att man arresterat en asylsökande från Algeriet, som misstänks ha berättat om att Paris skulle utsättas för attacker förra veckan. Det skriver The Guardian.

I Italien pågår en polisjakt på en person som misstänks ha koppling till terrorattentaten i Paris. Den misstänkta personen ska köra en svart Seat. Enligt uppgifter är den misstänkta mannen Baptiste Burgy, 32, rapporterar Sky News. Enligt Omni ska ytterligare två personer befinna sig i bilen med den misstänkta.

 

 

I Norge har man tagit ett beslut om att låta poliser bära vapen fram till den 1 december. Tidigare beslutades att poliser inte längre ska bära vapen, men nu fördröjs verkställandet av beslutet på grund av terrorattackerna i Paris.

 

 

Åtta delstater i USA har meddelat att de inte längre vill ta emot flyktingar från Syrien, skriver Reuters. Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Mississippi och Illinois meddelade detta under måndagen, Alabama och Michigan meddelade det redan meddelade under söndagen. Delstaterna anser att det är "för farligt att släppa in människor från det krigsdrabbade landet" efter terrorattackerna i Paris.

Polisinsats i Molenbeek

Vid lunchtid på måndagen kom uppgifter om skottlossning i belgiska Molenbeek, där en massiv polisinsats ägde rum, men det uppgavs senare röra sig om någon slags smällare. Belgisk polis stormade sedan en byggnad i staden.

"Kom ut ur lägenheten", ropade polisen i högtalare.

Två personer ska ha gripits under räden, enligt flera medier.

Strax innan 13.00 hördes en hög smäll i Molenbeek. Ytterligare en hög smäll hördes ungefär en kvart senare.

Polisen gick ut på Twitter och bad medier att inte livesända bild från polisinsatsen med hänvisning till säkerhetsläget.

Runt två-tiden på måndagseftermiddagen rapporterade AP att polisinsatsen i det avspärrade området i Molenbeek var över och att ingen skadat sig under polisinsatsen.

I Molenbeek, som beskrivs som ett segregerat område, bor runt 96 000 personer och uppemot 25 procent är arbetslösa.

 

 

Under måndagen spärrade polisen av ett område utanför Europeiska kommissionens högkvarter i Bryssel efter en säkerhetsvarning, skriver AP. En radiostyrd desarmeringsanordning har använts för att söka kring parkerade fordon i området.

Paris sörjer offren

I Paris sörjer befolkningen de 129 människor som föll offer för fredagens samordnade terrordåd, men i dag började staden försiktigt återvända till det normala.

Statliga museer och andra kulturinrättningar öppnade igen klockan ett, efter att medborgarna samlats i en tyst minut klockan tolv, meddelade kulturdepartementet på Twitter. Skolor, sportarenor och parker öppnade också under måndagen, liksom gatumarknader.

Däremot kommer demonstrationer och andra offentliga sammankomster att vara förbjudna fram till torsdag.

Många har tagit sig till platserna där 129 människor mördades i terrorattackerna för att hedra offren, lämna blommor och tända ljus.

USA har bombat IS-mål

Under söndagskvällen kom rapporter om att Frankrike bombat utvalda IS-nästen i Syrien, och under måndagen rapporteras det även om att USA för första gången ska ha bombat en av IS största inkomstkällor.

Det ska handla om de oljetransporter som IS använder för att smuggla råolja genom Syrien, skriver New York Times. Enligt källor till New York Times har 116 lastbilar förstörts av USA:s bombplan. USA:s bombräd ska dock ha varit planerad sedan tidigare, innan terrordåden i Paris.

Reuters rapporterar om en ny IS-video som varnar samtliga länder från att delta i flygbombningar i Syrien och hotar med att de då kommer att gå samma öde till mötes som Frankrike. I IS-videon hotar terrororganisationen även om en attack i Washington.

 

 

AP rapporterar även om ytterligare en IS-video där IS soldater hyllar terrorattackerna i Paris.

CIA-chefen John Brennan säger i ett uttalande att han tror att attacken i Paris inte är den enda IS planerar, skriver AFP.

– Säkerhets- och underrättelsetjänster jobbar just nu febrilt för att se vad de kan göra för att avslöja det, säger John Brennan enligt AFP.

François Hollande höll tal

President François Hollande har utlyst tre dagars landssorg och vill att undantagstillståndet förlängs till tre månader. I dag höll han ett samlat tal till nationalförsamlingens över- och underhus på slottet Versailles utanför Paris. Något som är mycket ovanligt, senast ett sådant tal hölls var år 2009, under finanskrisen.

Under talet sa han bland annat att Frankrike lyckats avvärja flera attentat tidigare och att landet är i krig med IS. Hollande sa att terrorattentaten planerades i Syrien, organiserades i Belgien och utfördes i Frankrike.

Han sade även att ett förslag för att förlänga undantagstillståndet till tre månader kommer att presenteras på onsdag. Han talade om att Frankrike måste ändra sina grundlagar efter attentaten, med ökade befogenheter till säkerhetstjänsten och att medborgarskap ska kunna återkallas.

Enligt Hollande kommer 2000 polistjänster att skapas inom de närmsta två åren, skriver Reuters.

President Hollande bekräftade även att terrorattentatens offer är av 19 nationaliteter.

Kände till att attacken planerades

Enligt uppgift varnade Iraks underrättelsetjänst Frankrike för en överhängande risk för angrepp från IS dagen före attackerna i Paris, rapporterar AP.

Nu uppger Frankrikes premiärminister Manuel Valls att landet kände till att attacken planerades - och varnar för att andra attacker just nu planeras runtom i Europa, enligt Sky News.

Samtidigt säger nu Storbritanniens premiärminister David Cameron att Storbritannien stoppat sju attacker de senaste sex månaderna. Attackerna ska enligt premiärministerns uttalande inte ha varit av lika stor omfattning som de som inträffade i Paris, men han säger att Parisattackerna var av den typ som man varit förberedd på, rapporterar Sky News.

 

 

Krismöte på fredag

François Hollande har beskrivit attackerna i Paris som en "krigshandling". I natt bombade franska stridsflyg flera IS-mål i staden Raqqa i Syrien, enligt CNN.

På fredag kommer EU:s 28 inrikes- och justitieministrar att samlas för ett krismöte i Bryssel, uppger The Guardian. Det är Luxemburg, som har presidentskapet i EU som har kallat till möte på förfrågan av Frankrike som vill förstärka EU:s svar och sätta överenskomna åtgärder på plats.

The Telegraph rapporterar om att ett förslag om gränskontroller över hela Europa ska läggas fram på fredagens EU-toppmöte i Bryssel. Det är Frankrike som nu vill se gränskontroller i hela Europa efter terrorattentatet.

Barack Obama och Vladimir Putin träffades vid G 20-mötet i Turkiet och är överens om att FN ska medla mellan regimen och oppositionen i Syrien efter ett eldupphör, skriver TT.

Koppling till Belgien

Sju gärningsmän dog i samband med attackerna, men det finns tecken på att fler var inblandade. Polisen hittade på söndagen en svart Seat i förorten Montreuil öster om Paris. I bilen, som kopplas till skjutningen vid en av restaurangerna i fredags, fanns tre automatkarbiner, så kallade kalasjnikov, och ammunition enligt franska medier. Fyndet pekar på att det finns flera gärningsmän som kan ha undkommit.

I jakten på de skyldiga leder flera spår till Belgien. Två bröder, franska medborgare bosatta i Belgien, misstänks ha deltagit i attentaten. En av dem sprängde sig själv till döds. Han har av polisen identifierats som Brahim Abdeslam, skriver AFP. En internationell efterlysning har utfärdats för den andra, Salah Abdeslam. Fransk polis bad allmänheten om hjälp i sökandet efter honom. Polisen betecknar Salah som farlig och har sagt att allmänheten inte ska närma sig honom.

Flera internationella medier rapporterar att Salah Abdeslam satt i en bil som stoppades av polisen vid den fransk-belgiska gränsen natten till lördagen, men att han fick fortsätta färden sedan hans ID-kort kontrollerats. Uppgiften har inte bekräftats av myndigheterna.

Totalt har sju personer gripits i Belgien i samband med utredningen.

Av de övriga sex döda attentatsmännen har bara en namngivits av de franska myndigheterna, Omar Ismail Mostefai. Flera av hans anhöriga har gripits i Frankrike. Enligt AFP var den 29-årige Mostefai känd av polisen som radikaliserad, men aldrig kopplad till terrorism. Enligt France Info var han med i ett register över personer som myndigheterna ska vara vaksamma över, och hans namn i registret förnyades för bara en månad sedan, den 12 oktober.

Obama höll tal

Under G 20-mötet höll Barack Obama ett tal om terrorattentaten i Paris och pratade om att nationerna är enade mot hotet.

– Vi måste göra allt vi kan för att skydda oss mot attacker och skydda våra invånare, sa han.

Obama kallade IS för "ondskans ansikte" och sade att USA kommer att lägga fram en ny överrenskommelse med Frankrike om att dela underrättelseinformation. Han sade att det ultimata målet är att "omintetgöra den här barbariska terrororganisationen".

Han påminde även om att flyktingarna är offer för terroristerna.

– Flyktingar är offer för terrorism själva. Vi måste välkomna flyktingar som söker säkerhet och bibehålla vår egen säkerhet. Vi kan och kommer att göra båda, sa Barack Obama.

USA:s utrikesminister John Kerry ska träffa president François Hollande under tisdagsförmiddagen.