Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Specialstyrkor har befriat Sinjar från IS

Offensiven inleddes redan på torsdagen då USA-ledda flygräder bombade många byggnader i staden Sinjar.
Foto: Bram Janssen
Yazidiska flyktingar jublar efter beskedet om att Sinjar befriats.
Foto: John Moore

Understödda av USA-ledda bomber gick kurdiska och yazidiska styrkor i dag in den strategiskt viktiga staden Sinjar i norra Irak.

Nu har Islamiska staten besegrats, uppger Masoud Barzani, president för den kurdiska regionen i Irak på en presskonferens.

– Vi lovade det, och nu har vi befriat Sinjar, säger Barzani.

Tidigare i dag gick runt 7 500 man ur den kurdiska specialstyrkan peshmerga tillsammans med hundratals yazidiska krigare in i staden, rapporterar The Guardian. Offensiven inleddes redan sent på onsdagen då USA-ledda flygräder bombade många byggnader i staden.

Det är nu 15 månader sedan som IS genomförde en massaker och förslavade många av stadens yazidier. Tiotusentals yazidier tvingades fly när extremistgruppen invaderade staden och dödade och tillfångatog ett stort antal människor.

Svagt motstånd

De kurdiska och yazidiska styrkorna avancerade från alla håll och började rensa ut stadens viktiga byggnader. IS-krigare besegrades och flydde och den kurdiska flaggan hissades i staden, enligt den kurdiska regionens säkerhetsråd på fredagen.

De tog byarna runt staden på torsdagen, och ska ha mött minimalt motstånd inne i staden. En kurdisk befälhavare säger att han aldrig sett IS så svaga, enligt The Guardian.

– Under de 15 månader som jag har kämpat mot Daesh (IS red. anm.) har jag aldrig sett dem så sårbara. De sprang bokstavligt talat i väg, säger överste Kamran Hawrami.


https://twitter.com/KRSCPress/status/665070612415651840

Presidenten Masoud Barzani uppgav på en presskonferens på Sinjarberget på fredagen att IS besegrats.


https://twitter.com/KRSCPress/status/665145621440000001

Mer försiktiga

USA:s utrikesminister John Kerry säger att han är helt övertygad om att staden befriats, men varken amerikansk eller kurdisk militär har ännu förklarat sig som segrare.

Militära uppgifter till AP gör gällande att det fortfarande finns faror inne i Sinjar, och överste Steven Warren, talesman för den USA-ledda koalitionen, bekräftade enbart att peshmergakrigare intagit den östra delarna av staden.

Slag mot IS-transporter

Sinjar är strategiskt viktig och ligger nära motorvägen som förbinder IS-fästena Mosul i Irak med Raqqa i Syrien. Vägen har använts som en viktig transportled för IS och attacken kan sätta större tryck på IS i de två städerna.

Samtidigt påbörjade irakisk militär på fredagen en offensiv mot IS-fästet i Ramadi, väster om Bagdad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.