Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Specialpolis till Visby efter gruppvåldtäkten

Polisen mobiliserade på fredagskvällen inför en större demonstration i Visby. Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion / Tobias Wallström/Bildproduktion Gotland
Men bara ett tiotal personer dök upo. Foto: Tobias Wallström/Bildproduktion / Tobias Wallstrà m/Bildproduktion Gotland

En rullstolsburen kvinna blev utsatt för en misstänkt gruppvådtäkt i Visby förra helgen.

Foto: Malin Stenström /Helagotland.Se

Efter den misstänkta gruppvåldtäkten på Gotland – där en rullstolsburen kvinna överfölls – har polisen skickat specialenheter till ön.

På fredagskvällen mobiliserade de inför en planerad demonstration.

– De ska vara trygghetsskapande och jobba med utredningar där, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen på Gotland utreder en misstänkt gruppvåldtäkt i Visby, som ska ha inträffat förra helgen. Fem personer satt fram till i onsdags anhållna misstänkta för brottet, men släpptes fria efter beslut från förundersökningsledaren.

– Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken, kommenterade åklagare Mats Wihlborg beskedet i veckan.

Under utredningen har det framkommit uppgifter om att kvinnan som ska ha våldtagits är rullstolsburen. Hon kan röra sig i hemmet, med då stapplandes, och hon kan inte gå några längre sträckor.

"Det är ett angrepp på demokratin"

Om den misstänkta våldtäkten har kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, sagt:

– Hon har inte gapat, skrikit och slagits. Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll.

Efter beslutet att de anhållna skulle släppas har åklagare Wihlborg fått hembesök av flera personer, misstänker polisen. Nu har extra polisenheter skickats till ön från Stockholm.

– De ska vara trygghetsskapande och jobba med utredningar där, Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen på fredagsmorgonen. Det är med anledning av de händelser som har varit där den sista tiden.

"Hot mot rättsväsendet"

Även efter händelserna med hot mot bland åklagare?

– Ja, precis, hot mot rättsväsendet.

Hur många poliser är det som har skickats till ön?

– Det brukar vi aldrig kommentera. Jag har inga siffror på det, säger Mats Eriksson. Men det är en förstärkning över hela linjen.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt hemfridsbrott, alternativt förgripelse mot tjänsteman. Det efter att personer natten till torsdagen tog sig hem till åklagaren.

– Det är särskilt allvarligt eftersom man ger sig på företrädare för rättsväsendet. Det är ett angrepp på demokratin, sa polisens utredare Mats Holst på torsdagen.

Personer uthängda på nätet

Under onsdagskvällen spred en nazistisk organisation en video där personer som sägs vara misstänkta för våldtäkten konfronteras.

Uppgifter: Polisen skickar specialenheter

Natten mot fredagen har det varit lugnt på ön, säger Michael Lindqvist, stationsbefäl i Visby.

– Ja, vi har haft det lugnt.

Den misstänkta våldtäkten har rört upp starka känslor, både i Visby och på resten av Gotland – och Sverige. Bland annat har en demonstration anordnats i veckan, för att visa stöd till kvinnan.

Ett angrepp på rättsväsendet

Nu har alltså polisen skickat specialenheter från fastlandet till Gotland, skriver Helagotland.

– Det gör vi för att vi att ska se till att vi klarar av grunduppdraget som polisen har på Gotland och för att vi kan agera mot de här andra delarna, säger Torbjörn Nilsson, polisområdeschef Gotland, till Helagotland om varför specialenheter tillkallas.

– Till exempel har vi personer som blivit utlagda på nätet, vi har egen personal som uppmärksammats på nätet och personal från åklagarmyndigheten som blivit uppmärksammad. Det är inget som vi tar lätt på, det är angrepp på rättsväsendet.

Kraftsamlade inför demonstration

Det fanns uppgifter på att en demonstration skulle äga rum i Visby vid 18-tiden, liknande en tidigare i veckan.

Polisen kraftsamlade också inför denna, med specialenheterna redo. Men mer än ett tiotal personer dök inte upp vid Östercentrum, där mötesplatsen skulle vara.

– Det blev ingen demonstration, Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid polisen.