Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Specialplan från Italien ska bekämpa branden

Invånare i Gammelby tvingas lämna sina hem.Foto: Fredrik Sandberg / Tt
Det varma och blåsiga vädret har under måndagen redan hunnit ställa till problem för räddningstjänsten som kämpar för att släcka skogsbranden utanför Sala. Foto: Jens L'Estrade
Under måndagen ska två specialflygplan från Italien anlända för att försöka få kontroll på den våldsamma branden.Foto: Maarten Visser/CREATIVE COMMONS
Räddningstjänster från Västmanland, Uppland, Stockholm och Gotland arbetar tillsammans med militären och frivilliga för att förhindra skogsbranden utanför Sala att spridas ytterligare.Foto: Jens L'Estrade
Räddningstjänsten kämpar fortfarande med att få kontroll på den kraftiga skogsbranden utanför Sala som nu är inne på sitt femte dygn.Foto: Jocke Berglund / TT
Brandens utbredning täcker under måndagen ett område på mellan 1 000–1 500 hektar.Foto: Fredrik Persson / TT
Röklukten från skogsbranden utanför Sala känns enligt uppgifter ända borta på Åland.Foto: Läsarbild
Bild tagen på avstånd när solen lyste genom rökmolnen från skogsbranden i närheten av Ramnäs Fläckebo utanför Sala.Foto: Läsarbild
"Hela himlen var svart och det är fortfarande mycket brandrök på himlen", säger Linda Bergdahl, som har landställe i Rörbo, som ligger söder om det skogsområde mellan Virsbo och Sala som brinner.Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: Lisa Mattisson
Det här är området räddningstjänsten försöker hålla branden inom.Foto: Länsstyrelsen i Västmanlands län
1 / 12

Skogsbranden utanför Sala är inne på sitt femte dygn.

Under måndagen anländer två specialflygplan från Italien för att försöka få kontroll på den våldsamma branden.

– Släckningsarbetet kommer att pågå i månader framöver, säger Per Hultman, stabschef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Räddningstjänsten kämpar fortfarande med att få kontroll på den kraftiga skogsbranden. Insatsen har pågått sedan i torsdags i de torra markerna i närheten av Virsbo och Ramnäs, sydväst om Sala.

Enligt räddningstjänsten täcker branden i nuläget ett område på mellan 5 000 och 10 000 hektar.

– Under måndagen kraftsamlar vi vid de kritiska fronterna där branden kan riskera att sprida sig. Det handlar främst om brandområdets norra delar, säger stabschefen Per Hultman.

Specialflygplan på väg

Förhoppningen är att dagens insatser kan få kontroll på branden.

– Men det brinner djupt nere i marken och över stora ytor. Släckningsarbetet kommer att pågå i månader framöver, säger Per Hultman.

Räddningstjänster från Västmanland, Uppland, Stockholm och Gotland arbetar tillsammans med militären och frivilliga för att förhindra branden att spridas ytterligare.

Under måndagen har även kustbevakningen flugit över det brandhärjade området och bistår räddningsledaren med att få en överblick av situationen.

Med hjälp av en kamera med infrarött ljus, som söker på värme, kan kustbevakningen se var det brinner mest och förmedla denna information till helikoptrarna.

Två plan från Italien

Förutom de sex helikoptrar som tidigare arbetat med vattenbombning kommer tre militärhelikoptrar att ansluta under dagen. Dessutom väntas två specialflygplan, av typen CL 415, att anlända från Italien.

– Det är ett flygplan som är specialanpassat för att släcka skogsbränder. Det startade tidigt i morse och beräknas komma efter lunchtid, säger Hultman.

Lite senare under dagen uppgav Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att planen beräknas anlända vid 17-tiden.

– Planet tar 6 130 liter vatten i ett svep och det tar 5-7 sekunder att fylla det, säger Lars-Gunnar Strandberg, expert inom naturolyckor på MSB.

Helikoptrarna som finns på plats just nu kan ta med sig mellan 1 000 och 1 500 liter vatten.

"Blir en kämpig dag"

Det varma och blåsiga vädret har under måndagen redan hunnit ställa till problem för räddningstjänsten.

– Det blir varmare och varmare, och det blåser mer och mer. Helikoptrarna som skulle vattenbomba de mest kritiska områdena har inte kunnat göra det då det blåser för mycket rök i den riktningen, säger Fredrik Eriksson, informationsbefäl i räddningsledningen.

– Prognosen är stabila sydostliga vindar hela dagen på uppemot 10-11 meter per sekund i byarna. Det ser ut att bli en kämpig dag.

Förberett evakuering

Räddningstjänsten har flera gånger förberett för evakuering av boende i närområdet men hittills har det inte behövt verkställas.

– För tillfället är inte någon bebyggelse hotad av branden, säger stabschefen Per Hultman.

Man arbetar nu för att vara beredd på ökad spridning av branden under dagen.

– Vi befarar att det kommer att ta sig mer framåt eftermiddagen, säger informationsbefälet Fredrik Eriksson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.