Nu ska Skatteverket inleda en specialgranskning av föreningar, vilket kan slå hårt mot bland annat extremsajterna. Foto: Alex Ljungdahl
Nu ska Skatteverket inleda en specialgranskning av föreningar, vilket kan slå hårt mot bland annat extremsajterna.  Foto: Alex Ljungdahl

Specialgranskning kan slå hårt mot hatsajter

Publicerad

Skatteverket inleder en specialgranskning som kan slå hårt mot Nazistiska Nordfront och hatsajten Avpixlat.

Det rapporterar Dagens Nyheter som inleder en granskning av extremsajterna.

– Vi tror att det finns en ökad risk för missbruk av den här organisationsformen, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket, till tidningen.

Under torsdagen inledde Dagens Nyheter en granskning av extremsajter. Tidningen har undersökt ekonomin och personerna bakom de mest kända sajterna som sprider bilden av ett Sverige som dukar under på grund av invandringen. Granskningen visar att aktörerna bakom sajterna ofta saknar inkomster, att de betalar sällan skatt och att flera har stora skulder till Kronofogden.

Flera av de här sajterna drivs av ideella föreningar, som till skillnad från företag och stiftelser inte behöver uppge vilka som sitter med i styrelsen. Ingen särskild myndighet har tillsyn över föreningar.

Kontrollfri zon

Dessa omständigheter har skapat en i praktiken kontrollfri zon som Skatteverket befarar utnyttjas av kriminella och andra för ljusskygg verksamhet, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har de senaste åren också sett en ökad aktivitet av ekonomisk brottslighet i ideella föreningar. I remissvar har vi sagt att vi gärna ser ett företrädarregister för ideella föreningar, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för Skatteverkets specifika insats mot föreningar och stiftelser.

Extremsajterna kan drabbas av granskning

Nu ska Skatteverket inleda en specialgranskning av föreningar, vilket kan slå hårt mot bland annat extremsajterna.

– Vi bedömer det som en ökad risk att de går från bolag och enskilda firmor till föreningar för att man då kan vara mer anonym. Det vill vi in och titta på, säger Pia Bergman till Dagens Nyheter.

Ingen inkomst tyder på skäl att granska

Flera av alternativsajternas företrädare saknar inkomst. Det kan vara en anledning för Skatteverket att granska hur verksamheten bedrivs.

– Har man noll i inkomst och ingen annan som försörjer en, så tyder ju det på något problematiskt, för mat och allt kostar pengar. I själva verket har man ju då någon inkomst och sedan är frågan varifrån den kommer. Från en rent kriminell verksamhet, en förening eller stiftelse eller någon annanstans? Det måste utredas, säger Pia Bergman till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag