Karin Vestin och Arne Andersson fick åka en tur i cykeln med Jessica Thunander bakom styret. Foto: PrivatKarin Vestin och Arne Andersson fick åka en tur i cykeln med Jessica Thunander bakom styret. Foto: Privat

Karin Vestin och Arne Andersson fick åka en tur i cykeln med Jessica Thunander bakom styret.

 Foto: Privat
– Det var alla tiders! Det var dåligt väder just i dag, men det där var absolut roligt och väldigt praktiskt också, säger Arne Andersson, 85. Foto: Privat– Det var alla tiders! Det var dåligt väder just i dag, men det där var absolut roligt och väldigt praktiskt också, säger Arne Andersson, 85. Foto: Privat

– Det var alla tiders! Det var dåligt väder just i dag, men det där var absolut roligt och väldigt praktiskt också, säger Arne Andersson, 85.

 Foto: Privat

Specialcyklar hjälper äldre att komma ut

Publicerad

Karl-Johansgårdens äldreboende i Uppsala har köpt in en specialcykel. Tack vare den kan nu de på boendet som inte kan cykla för egen maskin återigen få känna vinden i håret.

– Det är alla tiders! säger Arne Andersson, 85.

Hos Karl-Johansgårdens äldreboende i Uppsala är det viktigt att de boende får komma ut. Jessica Thunander, som är aktivitetsinspiratör på boendet, berättar att det är bra att hitta på aktiviteter så det finns ett mål med att gå ut.

– Vi försöker vara ute så mycket som möjligt. Varje tisdag och torsdag har i ett litet sommarkafé så att anhöriga kan sitta med och fika i trädgården, sen anordnar vi bollspel, kubb och tipspromenader!

Jessica berättar att man direkt kan märka skillnad i både humör och energi hos de boende efter de varit ute.

– De blir ju mycket piggare och gladare, de allra flesta tycker att det är jättekul att vara ute! Ibland gör vi längre utflykter med färdtjänst och picknick, det är väldigt uppskattat.

"Alla älskar cyklarna!"

Den senaste tillgängliga aktiviteten på boendet är särskilt uppskattad. Sedan i maj har boendet tillsammans med fyra andra, gått med i "Cykling utan ålder", något som UNT tidigare uppmärksammat. "Cykling utan ålder" är ett projekt för är att äldre som inte kan cykla på egen hand ska kunna få hjälp av volontärer. Med hjälp av cyklar med sitsar längst fram får pensionärerna skjuts av frivilliga, och Jessica Thunander är en av dem.

– Det är ju en förmån för personalen också, vi får ju röra på oss, säger Jessica och skrattar.

– Alla älskar cyklarna! De äldre vill ut hela tiden och cykla, det är aldrig svårt att få några att komma med.

Under tisdagen fick Arne Andersson, 85, och Karin Vestin, 88, åka på en tur tillsammans.

– Det var alla tiders! Det var dåligt väder just i dag, men det där var absolut roligt och väldigt praktiskt också, säger Arne.

Arne hade heller ingenting emot att få lite damsällskap på cykelturen.

– Vi har samma intressen, så det var toppen! Båda spelar dragspel till exempel.

Så det blev nästan som en dejt?

– Ja precis, säger Arne och skrattar.

Tips: Planera en aktivitet

Men det krävs inte speciella cyklar för att komma ut i friska luften, säger Jessica Thunander. Hennes bästa tips för att få även de som är tveksamma till att lämna lägenheten att gå utanför dörren är att ha ett mål med att gå ut.

– Ha någon aktivitet. Det kan vara ett mål för promenaden, att ta en kopp kaffe eller spela kubb till exempel. Vi har även en vårdhund som kommer två gånger i veckan, det är också jättebra. Alla vet att en hund måste gå ut då och då, så då gör man det automatiskt!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag