Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparv orsakade kaos i Stockholm

Den gulbrynade sparven hade aldrig tidigare synts i Sverige.Foto: ANDERS WEIJNITZ
En gulbrynad sparv orsakade kaos på Järvafältet i Stockholm i går.
Över 400 ornitologer skyndade sig dit för att få sig en glimt av den väldigt ovanliga fågeln.
- Tumult uppstod när folk ville se den. Men inget våld kunde noteras förutom en och annan armbågstackling, säger ornitologen Henrik Waldenström.

FAKTA

Gulbrynad sparv är en flyttfågel som häckar i östra Sibirien, främst nordöst om Bajkalsjön, och övervintrar i centrala och södra Kina.
Fågeln är mycket sällsynt i västra Europa. I Storbritannien har fem observationer gjorts sedan 1975. Därefter har den även observerats i Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike och Ukraina.
Fyndet vid norra Järvafältet är det första i Sverige.

För första gången har en gulbrynad sparv setts i Sverige.
En minst lika efterlängtad som ovanlig syn, som landets fågelskådare knappt trodde var sann när den nu väl inträffade.

Vallfärdade till sjön

När nyheten i lördags gick ut via ornitologernas speciella larmsystem var dessa inte sena att vallfärda till Säbysjön vid Järvafältet norr om Stockholm, där fyndet gjordes.
Stämningen var dock allt annat än lugn när mer än 400 förväntansfulla fågelskådare med kameror och kikare i går anstormade matningsstället med hopp om att få kryssa rariteten.

"Alla började rusa"

- Det blev lite tumult i lägret. Det var väldigt trångt och så fort fågeln eller någon annan rörde på sig började alla att rusa. Som tur var blev det inga regelrätta slagsmål, men stämningen var minst sagt dramatisk, säger Henrik Waldenström, ornitolog sedan 45 år tillbaka.
Ornitologerna lämnade platsen med ett belåtet leende, däribland folk som kommit så långt som från Danmark för att få en chans att se den sällsynta fågeln.

"Ett stort ögonblick"

- Det var en enorm anspänning, det var ett stort ögonblick. Alla var rädda att den skulle dra och aldrig dyka upp igen. När det var som värst fick folk ducka för att inte få en tubkikare i huvudet, ingen ville missa den, säger Henrik Waldenström.
Han uppmanar till nästa gång en liknande upptäckt görs att den som larmar ut om fyndet tar hänsyn till platsen och dess parkeringsmöjligheter.
- Nu var det tur att fågeln satt i en dunge. Det hade varit betydligt värre om det exempelvis hade varit vid motorvägen i stället, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.