Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spårtaxi kan bli verklighet i Umeå

Så här kan det komma att se ut vid Samverkanshuset i Umeå om spårtaxiprojektet SkyCab blir verklighet. Foto: Foto: Samuel Bengtson Illustration: Mats Falk
UMEÅ. Snart kan Du åka taxi uppe i luften, utan chaufför.
Åtminstone enligt företaget SkyCab som vill etablera spårtaxin i Umeå.
- Det är ett helt nytt sätt att resa, säger Åke Åredal, vd för SkyCab.
Det var på ett seminarium i höstas som idéerna först lanserades i Umeå.
– Det är vagnar som går på spår ovan mark med taxiservice. Systemet har inga chaufförer eller avgasrör. Vi fasar ut koldioxid ur kollektivtrafiken eftersom det drivs med el, säger Åke Åredal.

Intelligenta vagnar

Han beskriver SkyCab som en ”hiss i horisontellt läge”.
– Den går dygnet runt och vagnarna är mycket intelligenta. De kör förbi mellanliggande stationer och åker direkt till hållplatsen man ska till, säger han.
Vagnarna rymmer fyra personer och man betalar med kort eller möjligen med mobilen.
Områden som nämnts i Umeå är Nydala, Ön, och nya järnvägsstationen Umeå Östra. I arbetet har dessutom Designhögskolan i Umeå deltagit, bland annat genom att formge vagnar och hållplatser.
Företaget har också uppmärksammats av den amerikanske guvernören Michael Wood, som nyligen presenterade SkyCab som ett av 30 intressanta ”clean-tech”-företag för amerikanska riskapitalister.

Ett par år från verklighet

Nyligen byggdes Sveriges första testbana för SkyCab i Hofors. Arbetet går nu vidare med att utveckla en pilotbana utomhus, för att ta spårtaxiprojektet vidare.
– Spårtaxi finns ju ännu inte i världen, men det blir verklighet om ett par år. Men redan nu finns ju den rörliga demonstrationsbanan inomhus i Hofors, säger Åredal.
Ett problem SkyCab måste hitta en lösning på är hur vagnarna ska klara snö och is.
– Vi måste fånga upp kraven som finns i Umeå. Kommunen har en fin chans nu att vara med i utvecklingsprojektet, säger Åke Åredal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!