"Sparplan som ska rädda SAS klar"

Publicerad

Krisen i SAS är akut. På lördagen uppgav danska TV2 att företaget ska räddas med en sparplan som innebär att 1 000 personer får gå och lönesänkningar på 15 procent.

Under söndagen ville ingen ur bolagets personal på Landvetter prata med pressen.

– Vi är tillsagda att inte säga något, säger en manlig anställd bakom incheckningsdisken till Expressen.se.

I morgon presenterar SAS sin försenade kvartalsrapport och i samband med det berättar företaget om sin "plan för framtiden" som ska staka ut vägen framåt. Men hur den framtiden ser ut är ännu inte känt.

SAS har länge brottats med ekonomiska problem och står på randen till konkurs.

Enligt uppgifter till Expressen förs just nu intensiva diskussioner inom regeringskansliet om hur man ska hantera den akuta situationen och en eventuell SAS-konkurs. Diskussioner förs bland annat på statsrådsberedningen, näringsdepartementet och utrikesdepartementet.

Företaget måste spara tre miljarder kronor och lånen går ut i sommar. Därför kämpar företaget med att få förlänga sina miljardlån hos bankerna. Dessa har tidigare sagt nej till att förlänga lånen om 4,7 miljarder kronor om inte den svenska, norska och danska regeringen, som delvis äger det krisdrabbade företaget, går in med statliga garantier.

Under söndagen ville ingen ur bolagets personal på Landvetter prata med pressen.

– Vi är tillsagda att inte säga något, säger en manlig anställd bakom incheckningsdisken till Expressen.se.

Även TV4Nyheternas reporter, som befann sig på Arlanda på söndagskvällen, säger i 19-sändningen att SAS-personalen har blivit tillsagd att inte prata med pressen.

1 000 kan få gå

Enligt uppgifter till danska TV2 ska SAS räddas med hjälp av ett sparpaket som presenteras i morgon måndag.

Sparpaketet innebär att mer än 1 000 personer får gå, samt lönesänkningar på 15 procent, uppger TV2.

Men Asbjørn Wikestad, facklig ordförande på SAS i Norge, anser att det är oacceptabelt.

- De kan bara glömma löneavdrag. Vare sig det är på 10, 15 eller fem procent, kan de glömma det. Vi har bidragit i mer än tio år, nu har vi inte mer att ge, säger Asbjørn Wikestad, ordförande i SAS personalklubb till norska NRK

Enligt Wikestad har de bidragit genom att de inte haft en löneökning på tio år. Han betonar att SAS inte kan sänka lönen utan att den drabbade går med på en sänkning.

Inte heller danska kabinfacket verkar vara beredda att gå med på försämringarna.

– Det som sagts i medierna är inte acceptabelt, säger Jean Pierre Schomburg på kabinfacket Cabin Attendants Union till TV2.

Asbjørn Wikestad säger emellertid till NRK att klubben är beredd att diskutera effektiviseringar och rationaliseringar.

"Olika rykten"

Experter Expressen.se varit i kontakt med är tveksamma till om sparpaketet räcker för att rädda SAS.

- SAS måste presentera ett sparprogram. Just nu kommer rykten från 20 olika håll, men inte ett enda rykte har antytt att SAS skulle ha offensiv strategi för att klara sig långsiktigt. Och har de inte det så är det ju kört i alla fall, säger Jan Ohlsson, chefredaktör för Travel Insider

Dock har Ohlsson svårt att tro att SAS skulle gå i konkurs redan i morgon.

- Ingen annan kan sätta dem i konkurs, bara SAS själva om de väljer att göra det.

Jacob Pedersen, aktieanalytiker vid danska Sydbank, har väldigt svårt att tro att SAS har slut på pengar, och tror inte att företaget kommer att gå i konkurs just nu.

- De besparingsplaner som det skrivs om i dag var väntade, det är ingen stor överraskning, säger han till Expressen.se.

Räcker det besparingspaket som presenteras i morgon, som enligt uppgift ska handla om 1 000 personer som blir av med jobbet och lägre löner för de som blir kvar?

- Det kommer att ta dem ett stort steg framåt för att komma i kapp konkurrenterna. Men konkurrenterna rör sig också så det är svårt att säga om det här räcker.

Det här är förmodligen sista chansen för företaget, deras skuldsituation är inte bra.

Enligt Dagens Industri begärde regeringarna i veckan ett informellt godkännande från EU, som måste pröva om ett sådant stöd strider mot unionens regler om otillbörligt gynnande. Men svaret låter vänta på sig.

"Inte fått siffror"

Sven Cahier, suppleant i SAS styrelse och även ordförande för tjänstemannaförening Unionen på SAS, har mer förståelse för att företaget måste spara.

Han säger om TV2:s uppgifter om neddragningar:

– Jag vet inte, jag har inte fått några exakta siffror.

Men anställda kommer att få gå?

– Då kommenterar jag så här: SAS tjänstemannaförening var 2002 ungefär 2500 medlemmar. I dag har vi ungefär 1000 medlemmar. Den utvecklingen kommer att fortsätta.

Vad menas med det?

– Vi kommer att minska antalet medlemmar. Och vi speglar företaget. Antalet anställda kommer att gå ner. Det vet alla om, det är en rationalisering som pågår ständigt. Svenska facken har aldrig varit motståndare till strukturrationalisering, även om det är smärtsamt när medarbetare måste lämna företaget.

Så det kommer neddragningar i det som presenteras i morgon?

– Det vet jag inte, jag vet inte vad som att presenteras i morgon. Jag räknar med att vi kommer att bli färre anställda i SAS, men det har jag sagt länge, säger Sven Cahier.

Försämringar för kabinpersonalen

På söndagen uppger också Richard Björnelid, flygexpert som skriver bloggen Richards flygtankar på tidningen Res hemsida, att det pågår förhandlingar mellan SAS och facket.

En källa i Danmark uppger för Richard Björnelid att det nyligen hölls ett fackmöte i Danmark om saken.

Där var budskapet från SAS till de anställda: skriv under för sämre villkor, annars blir det konkurs.

Mötet ska ha handlat om villkoren för kabinpersonalen. SAS krav var, enligt Björnelinds uppgifter, att en purser, chefen för servicepersonalen ombord, bland annat ska gå med på en sänkt grundlön på 25 procent, utökat antal tjänstgöringstimmar per vecka samt att rätten till sommarsemester kortas till två veckor, skriver Richard Björnelid.

Facket ska ha gått med på att endast hälften av decemberlönen ska betalas av SAS och att facket täcker upp med 12 000 danska kronor för sina anställda.

Enligt Richard Björnelids källa kommer SAS också att sälja av marktjänsten, vilket det tidigare spekulerats i att de kommer att göra.

"Mycket rykten"

Förra året reste 27,2 miljoner med SAS, i genomsnitt 75 000 resor om dagen. Det innebär alltså att tiotusentals resenärer drabbas vid en konkurs. Från SAS sida är man nu mycket förtegen om krisen.

Malin Selander, pressansvarig SAS i Sverige:.

– Det förekommer väldigt mycket rykten både i svenska, norska och danska medier.

– Men vi har inte gått ut med några detaljer om planen, helt enkelt. Det kommer först i morgon, och det är då ni får reda på detaljerna om vad vi ska presentera.

Även på finansdepartementet är man förtegen.

– Vi har inga kommentarer i det här läget, säger Victoria Ericsson, pressekreterare åt finansmarknadsminister Peter Norman, till Expressen.se.

Kan du dementera uppgifterna om att SAS är nära en konkurs?

– Vi kommenterar ingenting kring SAS. Vi kommenterar inga rykten.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag