Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sparkcykel klassas som moped

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sparkcyklar har länge varit en populär leksak bland barn. På senare tid har det kommit eldrivna sparkcyklar som säljs som leksaker, trots att de borde klassas som moped, skriver tidningen Råd och Rön.

- Man ser dem mer och mer, säger Curt Dahlin, vd för Cykel- och sporthandlarnas riksförbund, till TT.  De kan vara farliga både för barnen själva och för andra.  - Det finns de sparkcyklar som kan gå i 30 kilometer i timmen eller mer, säger Curt Dahlin.  Varje fordon som går fortare än sex kilometer per timme klassas som moped. Då krävs hjälm och att föraren är minst 15 år gammal. Men det är många handlare som inte känner till vilka regler som gäller och säljer sparkcyklarna som leksaker till barn.  - Seriösa handlare tar reda på vilka regler som gäller innan de sätter dem på marknaden, säger Curt Dahlin.  - Men så säljs den på till exempel varuhus och där är det kanske inte så noga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.