Sparkades - men får behålla lönen i tre år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Lyxmiddagar, slottsvistelser och vinprovning – för skattebetalarnas pengar.

Efter Dagens Nyheters avslöjande briserade händelsen och till slut såg näringsminister Annie Lööf ingen annan utväg än att sparka Tillväxtverkets generaldirektör.

I ett mejl som Expressen.se tagit del av tar Christina Lugnet – som just nu vägrar göra intervjuer – på sig skulden för slöseriet som upprört.

"Som generaldirektör har jag det yttersta ansvaret och accepterar regeringens beslut."

För en vecka sedan kunde Dagens Nyheter avslöja att Tillväxtverket vid återkommande tillfällen brutit mot sina egna regler för representation. Granskningen visade att myndigheten sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser.

Förutom en medarbetarmiddag på Grand Hôtel för 800 000 kronor i maj i år finns ledarmöten på slott och herrgårdar, avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa, vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård, enligt Dagens Nyheters granskning.

Klart står, enligt granskare, att verket återkommande brutit mot sina egna riktlinjer för hur vad aktiviteter och middagar får kosta.

Christina Lugnet försvarade till en början beslutet att ha den dyra middagen på Grand och sa till DN att flera offerter tagits in och att Grand Hôtel var det billigaste alternativet.

- Jag granskar ju inte varje detalj. Jag är den typen som har fullt förtroende för mina chefer, sa hon i en kommentar till tidningen.

Detta tog hon senare tillbaka.

"Djupt ångerfulla"

I en intervju med TT i helgen berättade Lugnet att hon förstår om småföretagare, företag och allmänheten är upprörda.

- Det största misstaget är att vi lade vår middag på Grand. Det var helt enkelt för kostsamt. Det var för dyr lokal och ett för kostsamt evenemang. Det är vi djupt ångerfulla för.

På frågan om kan sitta kvar svarade hon:

- Det är inte jag som bestämmer det utan huvudmannen. Jag tycker att jag har ett fantastiskt spännande jobb.

På måndagen blev det dock klart att Annie Lööf och regeringen inte längre har förtroende för generaldirektören. Enligt henne är det förbrukat även hos näringslivet och medborgarna. På en presskonferens i regeringskansliet förklarade Lööf att Christina Lugnet får lämna sin tjänst.

- Jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida, säger Annie Lööf.

"Ytterst ansvarig"

Christina Lugnet får behålla sin lön till 2015 och kommer att få andra uppgifter på regeringskansliet. Vilka är inte bestämt.

Enligt SVT hade generaldirektören på måndagen ett tre timmar långt möte med Annie Lööf. Därefter smet Lugnet ut bakvägen från departementet.

I ett mejl som även Expressen.se tagit del av kommenterar Christina Lugnet, regeringens beslut:

"Som generaldirektör har jag det yttersta ansvaret och accepterar regeringens beslut. Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare".

Christina Lugnet vill inte bli intervjuad i dag, berättar Tillväxtverkets kommunikationschef Cecilia Werner Kastensson för TT, och hänvisar till den skriftliga kommentaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.