Sparkades för 2,4 miljoner – får nytt vd-jobb i Göteborg

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hyresgästerna rasade över Dan Sandéns villkor för två år sedan. Nu får han ett nytt kommunalt vd-jobb - i Göteborg.
Foto: Göteborgs stad

Hyresgästerna i det kommunala bostadsbolaget Skövdebostäder fick stå för notan på 2,4 miljoner då vd:n Dan Sandén tvingades bort från sin tjänst för tre år sedan. 

Då ingick dieselnotor, biltvättar och trängselskatter för den tjänstebil Sandén fick behålla.

Nu får han ett nytt kommunalt vd-jobb – med ansvar för Göteborgs stads bolag för bostadsbyggande inom Framtidenkoncernen.

– Det känns jättespännande och utmanande, säger Dan Sandén.

Det var i maj 2019 som Skövdebostäders styrelse valde att göra sig av med bolagets vd, efter att han suttit mer än två decennier på posten.

Och Dan Sandéns minst sagt generösa avtal kom att skapa diskussion och vrede inom bland annat hyresgäströrelsen. 

Avtalet, som hade tecknats redan 1998, garanterade honom inte bara fortsatta löneutbetalningar under två års tid. Dan Sandén kunde också fortsätta använda sin tjänstebil privat och låta kostnaderna för biltvättar, trängselskatter och dieselnotor gå till det kommunala bostadsbolaget – där ytterst hyresgästerna fick ta notan.

Och det var också vad som skedde.

”Det är gammalt”

GT:s granskning kunde senare visa att totala notan för avgångslön och kostnader för tjänstebilen hamnade på 2,4 miljoner kronor och att Dan Sandén efterhand försökte förhandla om avtalet så att han skulle kunna få fortsatta utbetalningar – även om han fick nytt jobb. 

Men det är ingenting som Dan Sandén vill kommentera i dag då han precis blivit utsedd till vd för kommunala Framtidens byggutveckling AB, ett av bolagen i den stora Framtidenkoncernen.

Kostnaderna för Dan Sandéns tjänstebil – efter avskedet - landade på 72000 kronor.

– Jag har inga mer kommentarer om det. Det är gammalt.

Det är tre år sedan det hände?

– Ja, men jag har inga mer kommentarer än det jag tidigare sagt.

”Använder bilen privat”

På frågan om hur han ser på de villkor han får nu i Göteborgs stad så ber han att få hänvisa till styrelsen, men beskriver det som fullt ”normala villkor”. 

I Skövdebostäders styrelse tog man lärdom av det som skedde. Den moderate styrelseordföranden Bernt Mårtensson sa att det var den typ av avtal som han aldrig själv skulle skriva på. 

– Jag gillar inte det här avtalet och kommer aldrig skriva något motsvarande, sa styrelseordföranden Bernt Mårtensson, M, kort efter beslutet om att sparka Sandén.

– Han använder bilen privat och jag får in hans eventuella kostnadskvitton löpande, sa styrelseordföranden Bernt Mårtensson

Den aktuella tjänstebilen var en Volvo V90 cross country D5 AWD pro edition, och olika inköp till den efter Sandéns avsked kostade Skövdebostäder 71 695 kronor.

Värdeminskning

Därutöver räknade bolaget med en värdeminskning på den nu privatkörda tjänstebilen på 69 800 kronor under samma period.

Utbetalningarna och rätten till tjänstebil avslutades då Dan Sandén senare gick till ett jobb som teknisk chef inom Framtidenkoncernen i Göteborg. 

Han beskriver det nya uppdraget som vd, som spännande och viktigt.

– Det är en spännande utmaning och en väldigt viktig uppgift att producera bostäder. Det känns jättespännande och utmanande, säger Dan Sandén. 

I maj förra året tillträdde en ny vd för Skövdebostäder, Katarina Prick med ett förflutet på Falbygdens energi. Hennes villkor blev betydligt mindre generösa än hennes företrädares. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.