Sparkades av häst - blev blind

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kvinnan blev blind efter att ha blivit sparkad i huvudet av en häst. Enligt Helsingborgs tingsrätt kunde olyckan ha undvikits om inte ryttarföreningen slarvat med säkerheten. 

- Skulle denna dom bli prejudicerande finns det ju ingen som kommer att vilja driva en ideell förening, säger Lennart Persson, ordförande i Åstorpsortens Ryttarförening.

Olyckan inträffade i samband med en tävling på ridhuset i Åstorp i februari 2005. 

 Den 42-åriga kvinnan var på plats på läktaren för att se sin dotter rida. När dottern ridit färdigt gick mamman ner för att gratulera henne till en lyckad hoppning.

 Hon gick genom sekretariatet och öppnade dörren ut mot den gång som finns mellan tävlingsbanan och framhoppningsbanan. Efter att ha tagit ett par steg ut i ryttargången blev hon sparkad av en häst. Sparken, som tog i huvudet, var så kraftig att hon flög flera meter.  

Bestående skador

 Kvinnan blev blind på båda ögonen och förlorade smak och luktsinne. Skadorna är bestående och innebär också att hon inte kunnat återgå till arbetet som sommelier.

 Rättegången har handlat om huruvida händelsen var en olycka eller om den arrangerande ryttarföreningen varit så vårdslös med säkerheten att den vållat skadan.

 Åstorpsortens Ryttarförening har hävdat att säkerhetsåtgärderna var tillräckliga under tävlingen. Föreningen menar bland annat att det fanns en skylt på insidan av dörren i sekretariatet som förbjöd publik från att använda den vägen.

 Enligt tingsrätten går det inte att slå fast om det funnits en varningsskylt eller inte. De konstaterar hursomhelst att det inte bara varit funktionärer som använt dörren under tävlingen.

Avspärrning

 Tingsrätten hänvisar även till Svenska ridsportsförbundets anvisningar som finns för tävlingar. Där sägs det bland annat att arrangörerna ska se till att det finns avspärrningsanordningar som håller isär hästar och publik.

 Och det anser tingsrätten inte att ryttarföreningen har gjort i det här fallet.

 Domen innebär att Åstorpsortens Ryttareförening blir skadeståndskyldig och ska betala rättegångskostnaderna.

 Ordförande Lennart Persson säger att domen kommer att överklagas. Om den står fast kan den få förödande konsekvenser för det ideella föreningslivet. 

 – Den här domen kommer att analyseras fruktansvärt mycket, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.