Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sparkade Winberg slog larm om Peter Lundgren

Expressen konfronterade Peter Lundgren med uppgifterna.
Foto: Expressen
Kristina Winberg säger att hon var med i hotellrummet och såg vad som hände.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
En SD-politiker berättade för Kristina Winberg om närmanden Peter Lundgren gjort mot henne.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Kristina Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal där en kvinnlig partikamrat riktar anklagelser mot en SD-man som ska ha tafsat på henne.

Ett dygn efter att Expressen konfronterade den utpekade mannen – SD:s toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren - så sparkades Winberg från partiet och ströks från EU-listan.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg till Expressen.

Strax före klockan nio på söndagskvällen skickade Sverigedemokraterna ut ett pressmeddelande om att partiets ena EU-parlamentariker Kristina Winberg avstängs från sitt medlemskap i partiet och att hon kommer att strykas från partiet EU-valsedel där hon står på plats fyra. Partiet skriver:

”Nyligen upptäcktes också belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet. Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media.”

Expressen kan nu avslöja bakgrunden till Sverigedemokraternas drastiska drag bara en vecka före valdagen.

SD-politiker berättade för Winberg om närmanden 

I lördags konfronterade Expressen SD:s toppkandidat Peter Lundgren med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året. Uppgifterna bekräftades i två bandade telefonsamtal mellan kvinnan och Kristina Winberg. Samtalen skedde bara ett par dagar efter händelsen på hotellrummet.

Peter Lundgren toppar Sverigedemokraternas lista i EU-valet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I samtalen berättar den kvinnliga SD-politikern upprepade gånger för Kristina Winberg hur hon reagerade på det ovälkomna närmandet:

– Jag fick panik.

Av de bandade samtalen framgår att Kristina Winberg var på plats på hotellrummet och hon berättar att hon såg vad som hände. Flera gånger så säger hon till sin kvinnliga partikamrat att hon ångrar att hon inte ingrep:

WINBERG: – Jag mår så jävla dåligt för att jag inte gick emellan.

SD-KVINNAN: – Ni måste ju sett att jag fick panik?

WINBERG: – Men det såg jag. Jag fattar inte varför jag inte gjorde nåt.

Peter Lundgren medger

I lördags efter ett valkampanjsmöte i Täby utanför Stockholm konfronterade Expressen Peter Lundgren med uppgifterna. Först så nekar han men sedan medger han att han tog kvinnan på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting. Inte ett dugg.

Peter Lundgren på kampanjmötet i Täby Centrum.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad var avsikten med att du tog henne på brösten?

– Ja, det minns jag inte nu för som sagt, det var sent på natten det här. Att det blev som det blev, det kommer jag inte ihåg nu men det var en ganska blöt fest.

Lundgren tillägger:

– Jag säger inte att hon ljuger. Det är nog bara att vi har helt annorlunda variationer av det här.

På måndagen säger dock Lundgren i Ekot att han blev överrumplad av Expressens reporter. 

– När du hamnar i en sådan situation, då blir man väldigt överrumplad, säger han.

Han beskriver historien som väldigt överdriven. 

– Vi var på ett hotell. Det var en fest som blev ganska blöt. Jag känner kvinnan i fråga sedan länge, vi har pratat om det, åkt på semester ihop till Spanien. Vi blev lite närgångna i slutet på kvällen. 

Han vill inte svara på om han förnekar att han tafsat eller inte. 

– Nej, men det blev dumt där i slutet på kvällen. Men jag och kvinnan kommer gå ut tillsammans under dagen. 

SD sparkade Winberg från EU-valsedeln

Ett drygt dygn senare skickar Sverigedemokraterna ut pressmeddelandet om att Winberg sparkas från EU-valsedeln eftersom hon bland annat ska ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater”. Expressen pratade med Winberg sent i går kväll.

– Min tanke med den här inspelningen var att det var ett så pass grovt angrepp mot henne. Jag ville att hon och jag skulle komma ihåg det här om hon skulle gå vidare med det. Det är ett och ett halvt år sen och det har inget med min placering på EU-listan att göra utan det var för hennes väl.

Winberg säger att hon inte har skickat materialet till medier och att hon fick sin mobil stulen för ett år sedan.

Kristina Winberg petades från Sverigedemokraternas EU-lista på söndagen.
Foto: ROBIN ARON

– Det var inte lätt för mig när du (Expressens reporter, reds anm) försökte nå mig flera gånger och partiet säger att jag inte ska ringa dig.

– Jag talade om för dem att jag gjort en inspelning med NN (SD-kvinnans namn, reds anm), med hennes vetskap, bara för att jag tyckte att det här var så grovt så att hon och jag skulle kunna komma ihåg det. Det var inte till syfte att förstöra för någon.

Winberg bekräftar nu vad som sägs på bandupptagningarna, om att hon var på plats på hotellrummet och såg vad som hände.

Winberg såg händelsen: ”Hon stretade emot”

– Jag såg att han tog upp sina händer under hennes tröja och drog i hennes behå och hon stretade emot.

Hon stretade emot, kan du berätta på vilket sätt?

– Därför att hon försökte böja sig bakåt och ta bort hans händer, säger Winberg.

Den kvinnliga SD-politikern, som på bandet vittnar om Peter Lundgren, säger till Expressen:

– Inga kommentarer.

Peter Lundgren säger däremot till Ekot att anklagelserna mot honom och Kristina Winbergs petning inte hänger ihop. 

– Nej, det är givetvis så att det inte är anledningen till det. Under en lång tid vet jag att partiet riktat kritik mot Kristina, och sättet hon skött samarbetet med partiet. Till sist har väl partiet helt enkelt tröttnat. 

Christian Krappedal på Sverigedemokraternas pressavdelning skriver i ett mejl till Expressen:

”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte.”

Kristina Winberg skriver däremot så här på Facebook: 

”Jag ringde då direkt partiet och informerade dem om vad jag visste och vad jag bevittnat. Direktiven jag fick var att hålla tyst och invänta vidare instruktioner. Nästa kommunikation var ett meddelande om uteslutning”. 

Krappedal beskriver den aktuella kvällen - där Peter Lundgren, också enligt egen utsago, tog kvinnan på brösten och att hon puttade undan hans händer - som ”en kväll med trevligt umgänge där ett missförstånd uppstod mellan två personer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.