Det var efter ett 2,5 timmar långt krismöte som styrelsen i det helägda kommunala bolaget Älvstranden fattade sitt beslut: Bolagets vd Lena Andersson får gå på dagen, med en fallskärm värd fyra miljoner kronor.
Flera medier var på plats i Älvstrandens lokaler då beskedet kom på en arrangerad pressträff med bolagets styrelseordförande Boris Ståhl. Men när det var dags för intervjuer med den sparkade vd:n var hennes besked via presstjänsten: ”Alla medier, men inte Expressen”.
– Det är Lenas vilja, sa bolagskommunikatören Manne Fridell.
Bolagets HR-chef gick mer rakt på sak:
– Ni ska ut!
”Saklighet och opartiskhet”
När Expressen bad om att få en förklaring till varför just den tidning som granskat vd:n och bolaget inte får möjlighet till en intervju var beskedet att vi fick lämna, under hot om att säkerhetschefen skulle kallas till platsen.
Vi skulle behöva en förklaring till varför.
– Jag har inget svar på det, sa Manne Fridell och uppgav att det var Lena Anderssons eget besked.
Lena Andersson är fortsatt anställd i bolaget, men arbetsbefriad under en sex månaders uppsägningstid efter beslutet i styrelsen på fredagen.
Enligt Göteborgs kommuns informations- och öppenhetspolicy ska den kommunala verksamheten präglas av öppenhet, saklighet och opartiskhet samtidigt som ambitionen är att stadens företrädare ska svara på frågor. Grundkravet på saklighet och opartiskhet finns också inskrivet i grundlagen och gäller all offentlig verksamhet, även kommunalt ägda bolag.
På frågan om hur han ser bolagets agerande i relation till stadens kommunikationspolicy, säger Manne Fridell:
– Jag har ingen kommentar om det. Detta handlar om en person som inte vill bli intervjuad av Expressen.
Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare, Klas Granström, ser allvarligt på att tidningen stängs ute.
– Det är oacceptabelt att man väljer att specifikt stänga ute den redaktion som har stått för granskningen, säger Klas Granström.