Sparkade ner kvinna
– fångades på film

Publicerad

En oprovocerad kvinnomisshandel på öppen gata har skapat stor uppmärksamhet i Holland.

I ett videoklipp från misshandeln ser man hur en ung kvinna brutalt sparkas till marken av en ung man som påhejas av sina kompisar.

Under onsdagen greps mannen av polisen efter att videoklippet på misshandeln fått över 40 000 delningar på Facebook.

– Som du själv kan se på videon så är det en väldigt grov misshandel, säger Tinit De Jong, talesperson för Rotterdampolisen, till Expressen.

En grupp män smyger upp bakom en ung kvinna, varpå en av männen – skrattandes och påhejad av övriga – sparkar undan benen på henne.

Den unga kvinnan faller då handlöst till marken.

Just det scenariot utspelade sig i holländska Alexander, Rotterdam, måndagen 9 juni.

När kvinnan sedan ställer sig upp ger hon tillbaka med en spark, varefter mannen åter sparkar henne till marken. Men det slutar inte där. När kvinnan hamnar på mage bestämmer sig mannen för att stampa henne över ryggen.

Tackar Facebook för tipsen

Den till synes oprovocerade misshandeln dokumenterades på film av en i gänget, och videon sprids just nu som en löpeld på Facebook. På blott tre timmar delades klippet 40 000 gånger – en siffra som ökar varje minut.

Sedan dagen för misshandeln har polisen mottagit ett flertal tips och mannen identifierades på tisdagen. På onsdagen greps han av holländsk polis.

Och polisen tackar Facebook för hjälpen med att identifiera den misstänkte gärningsmannen.

– Vi har känt till det här en längre tid och har bedrivit en utredning. På onsdagseftermiddagen kunde vi till slut gripa den misstänkte. Han är 15 år gammal och kommer från Rotterdam, säger Tinit De Jong, talesperson för Rotterdampolisen, till Expressen, och fortsätter:

– Vi har fått in massvis med tips från Facebook.

"Väldigt grov misshandel"

Videon, som sprids på Facebook, har fått stor uppmärksamhet i Holland och efterlysningen efter gärningsmannen har engagerat över 40 000 människor.

Den nu gripne mannen har hängts ut med bild, adress och telefonnummer i sociala medier och flera användare har uttryckt att det är "fri jakt" på honom. Vissa utfäster belöningar – medan andra skriver att de "kommer att hitta och mörda honom".

Bara en knapp timme efter hatinläggen mot honom greps han av polis. Men utredarna har i nuläget inget klart motiv till misshandeln.

– Det är något som vi utreder just nu. Det här är ett allvarligt brott. Som du själv kan se på videon så är det en väldigt grov misshandel och vi försöker ta reda på varför han gjorde så här, säger De Jong.

Vad kan du säga om flickans tillstånd?

– Vi har identifierat och förhört henne. Jag är ingen läkare, men hon har inte allvarligare skador, säger Tinit De Jong, talesperson för Rotterdampolisen, till Expressen.

 

Se även: Macheteattacken på pub

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag