Sparkade MP-kvinnan erbjöds passa barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sparkade MP-kvinnan (längst till höger) erbjöds att passa Fridolins barn. Här syns hon med bland annat Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Youtube
Åsa Romson hyllade topptjänstemannen som sparkades i en sms-konversation som Expressen tagit del av.
Foto: Suvad Mrkonjic
Gustav Fridolin.
Foto: Jens L'Estrade

Gustav Fridolin behövde en barnvakt.

Uppgiften gick till Åsa Romsons tidigare språkrörssekreterare som stod utan arbetsuppgifter - men hon vägrade.

Några veckor senare fick topptjänstemannen sparken på grund av skulder hos kronofogden.

Nu har kvinnan, som hyllas av Romson i sms som Expressen tagit del av, stämt regeringskansliet.

"Jättetack för dina insatser sista året, du ska veta jag verkligen uppskattat allt du tagit på dig snabbt och fixat så galant", skriver Åsa Romson i ett sms till sin avgående språkrörssekreterare den 9 oktober förra året.

Kvinnan hade då arbetat som Åsa Romsons sekreterare och rådgivare i nästan ett år och haft en central roll i valrörelsen.

På partiets hemsida och i olika kampanjer uppträdde hon tillsammans med partitopparna Åsa Romson, Gustav Fridolin och Per Bolund.

Men efter valsegern fanns ingen plats för henne i Åsa Romsons stab på miljödepartementet.

40000 kronor i månadslön

Romson fortsätter i sitt sms till kvinnan: "Även om jag vet du kan bidra ännu mer med dina reflektioner och idéer så lyckades du vara lite ögonöppnare oxå i gänget på språkrörsteamet. Stort lycka till! och säg bara till om du behöver vitsord från mig. /Åsa"

Miljöpartiets kanslichef i riksdagen, Eva Svedling, ger den tidigare språkrörssekreteraren en arbetsuppgift hon inte haft förut: Hon kan sitta barnvakt åt Gustav Fridolins barn.

– Erbjudandet om barnvaktssittningen kommer i samband med att hon inte får fortsätta som språkrörssekreterare efter valet, säger kvinnans juridiska ombud Marie Hansson Hachem till Expressen.

Den tidigare topptjänstemannen vägrar.

Skulder hos kronofogden

En kort tid efter barnvaktserbjudandet blir tjänstemannen uppringd av Gustav Fridolins stabschef som erbjuder henne jobbet som pressekreterare hos utbildningsministern. Hon tackar ja direkt.

Pressekreteraren Adam Bergsveen bekräftar senare anställningen i ett sms och lovar henne en månadslön på 40 000 kronor.

Först därefter genomförs en säkerhetsprövning - och det konstateras att kvinnan har 188 000 kronor i skulder hos kronofogden. Hon betraktas plötsligt som en säkerhetsrisk och får beskedet att hon inte kan fortsätta sin anställning.

Men kvinnans skulder har varit kända i partiet under lång tid, kan Expressen i dag berätta.

– Cheferna kände till löneutmätningen sex månader innan säkerhetskontrollen genomfördes, säger juridiska ombudet Marie Hansson Hachem.

Redan i april förra året informerades den nuvarande statssekreteraren på statsrådsberedningen, Per Ängquist, enligt stämningsansökan som nu lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Den tidigare språkrörssekreteraren stämmer regeringskansliet på 520 000 kronor.

Hon menar att hon blivit uppsagd utan saklig grund, eftersom löneutmätningen var känd för arbetsgivaren vid anställningstillfället. Hon hävdar samtidigt att hon blivit diskriminerad med hänsyn till hennes hudfärg, ursprung och könstillhörighet.

Ifrågasätter agerandet

Under valrörelsen uppmanades kvinnan, enligt stämningsansökan, att framhäva sitt "mångkulturella utseende" i reklamkampanjer på internet. Hon ska också ha blivit ombedd att kontakta män av afrikanskt ursprung för reklamkampanjer, med det uttalade syftet att stärka Miljöpartiets profil som ett öppet parti för alla med utländsk härkomst:

"XX kände sig kränkt av att hon blev tillfrågad att kontakta män av afrikanskt ursprung, men för att tillmötesgå partiet gjorde hon som de önskade. Hennes överordnade och partikollegor hade inte själva några större nätverk av människor från olika etniciteter", står det i stämningsansökan.

Den 16 januari i år skickar kvinnan ett sms till Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, där hon ifrågasätter regeringskansliets agerande. Hon skriver:

"Jag är såklart besviken på Miljöpartiet och på er språkrör, speciellt som jag jobbade så nära inpå er. Nu är jag arbetslös, ingen a-kassa och måste förmodligen vända mig till socialen."

Åsa Romson svarar:

"Tråkigt att höra att det inte fanns någon intressant arbetsuppgift på partiet. Meddela mig gärna om du har nytt nummer och glöm inte att jag gärna ger en god jobb-referens. Du har flera styrkor som många borde vara intresserade av."

Snart kan de mötas i rätten.

Expressen har varit i kontakt med topptjänstemannen som bett det juridiska ombudet att föra hennes talan.

Varken Åsa Romson eller Gustav Fridolin ville i går kommentera partikamratens stämningsansökan.

Sms-konversationen mellan tjänstemannen och språkröret

"Låter tyvärr som att jag inte kommer jobba med dig"

9 oktober 18.04: MP-tjänstemannen skriver

Hejsan!

Jag hoppas du har det bra Åsa :)

X och jag har pratat i dag och då, till skillnad från i måndags när hon först ringde mig, låter det tyvärr som att jag inte kommer jobba med dig.

Jag vill önska dig lycka till i din nya roll, det kommer gå bra! Jag har stor respekt för din integritet och din klokhet.

Kram

Hej X! Jag förstod att du behövde snabbt besked för att kunna svara på annan förfrågan och tyvärr såg puzzlet hos mig inte ut så att jag kunde se en roll du skulle trivas med... Jag tror verkligen du kan bidra starkt och utvecklas ännu mer om du får rätt plats och hoppas det även fortsättningsvis blir hos oss gröna!

Jättetack för dina insatser sista året, du ska veta jag verkligen uppskattat allt du tagit på dig snabbt och fixat så galant. Även om jag vet du kan bidra ännu mer med dina reflektioner och idéer så lyckades du vara lite ögonöppnare oxå i gänget på språkrörsteamet :-) Stort lycka till! och säg bara till om du behöver vitsord från mig. /Åsa

"Stort lycka till! och säg bara till om du behöver vitsord från mig. /åsa"

9 oktober 20.21: Åsa Romson svarar

Hej Åsa, det var längesen.

Jag har jobbat klart på mp Riks (ska lämna tillbax telefonen nästa vecka), de hade inget att erbjuda förutom "väljarkontakt" som tjänst. Jag är såklart besviken på MP och på er språkrör, speciellt som jag jobbade så nära inpå er. Nu är jag arbetslös, ingen a-kassa och förmodligen måste jag vända mig till socialen. Jag har en advokat som jag ska träffa på tisdag för att begära handlingarna som beslutet på RK grundades på, jag är även i kontakt med en Antidiskrimineringsbyrå gällande detta. Ni har alla gått vidare men jag har svårt att smälta det förtal och förnedring jag utsattes för, som dessutom slutade med krakelerad trygghet för mig o mina barn i form av arbetslöshet o nu socialen för inkomst.

Det vore för lätt att bara släppa det och låta er komma undan med detta så jag kommer att förfölja detta rättsligt/medialt så att du vet.

"...att jag gärna ger en god jobb-referens"

16 januari 19.42: Åsa romson svarar

Hej X!

Tråkigt att höra att det inte fanns någon intressant arbetsuppgift på partiet. Meddela mig gärna om du har nytt nummer och glöm inte att jag gärna ger en god jobb-referens. Du har flera styrkor som många borde vara intresserade av.

Åsa

FAKTA

Enligt stämningsansökan till Stockholms tingsrätt kräver kvinnan att regeringskansliet ger henne ett ekonomiskt skadestånd på totalt 195 000 kronor, ett allmänt skadestånd på 175 000 kronor samt diskrimineringsersättning med 150 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.