Sparkade MP-kvinnan (längst till höger) erbjöds att passa Fridolins barn. Här syns hon med bland annat Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: YoutubeSparkade MP-kvinnan (längst till höger) erbjöds att passa Fridolins barn. Här syns hon med bland annat Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Youtube
Sparkade MP-kvinnan (längst till höger) erbjöds att passa Fridolins barn. Här syns hon med bland annat Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Youtube
Åsa Romson hyllade topptjänstemannen som sparkades i en sms-konversation som Expressen tagit del av. Foto: Suvad MrkonjicÅsa Romson hyllade topptjänstemannen som sparkades i en sms-konversation som Expressen tagit del av. Foto: Suvad Mrkonjic
Åsa Romson hyllade topptjänstemannen som sparkades i en sms-konversation som Expressen tagit del av. Foto: Suvad Mrkonjic
Gustav Fridolin. Foto: Jens L'EstradeGustav Fridolin. Foto: Jens L'Estrade
Gustav Fridolin. Foto: Jens L'Estrade

Sparkade MP-kvinnan erbjöds passa barn

Publicerad

Gustav Fridolin behövde en barnvakt.

Uppgiften gick till Åsa Romsons tidigare språkrörssekreterare som stod utan arbetsuppgifter - men hon vägrade.

Några veckor senare fick topptjänstemannen sparken på grund av skulder hos kronofogden.

Nu har kvinnan, som hyllas av Romson i sms som Expressen tagit del av, stämt regeringskansliet.

"Jättetack för dina insatser sista året, du ska veta jag verkligen uppskattat allt du tagit på dig snabbt och fixat så galant", skriver Åsa Romson i ett sms till sin avgående språkrörssekreterare den 9 oktober förra året.

Kvinnan hade då arbetat som Åsa Romsons sekreterare och rådgivare i nästan ett år och haft en central roll i valrörelsen.

På partiets hemsida och i olika kampanjer uppträdde hon tillsammans med partitopparna Åsa Romson, Gustav Fridolin och Per Bolund.

Men efter valsegern fanns ingen plats för henne i Åsa Romsons stab på miljödepartementet.

40000 kronor i månadslön

Romson fortsätter i sitt sms till kvinnan: "Även om jag vet du kan bidra ännu mer med dina reflektioner och idéer så lyckades du vara lite ögonöppnare oxå i gänget på språkrörsteamet. Stort lycka till! och säg bara till om du behöver vitsord från mig. /Åsa"

Miljöpartiets kanslichef i riksdagen, Eva Svedling, ger den tidigare språkrörssekreteraren en arbetsuppgift hon inte haft förut: Hon kan sitta barnvakt åt Gustav Fridolins barn.

– Erbjudandet om barnvaktssittningen kommer i samband med att hon inte får fortsätta som språkrörssekreterare efter valet, säger kvinnans juridiska ombud Marie Hansson Hachem till Expressen.

Den tidigare topptjänstemannen vägrar.

Skulder hos kronofogden

En kort tid efter barnvaktserbjudandet blir tjänstemannen uppringd av Gustav Fridolins stabschef som erbjuder henne jobbet som pressekreterare hos utbildningsministern. Hon tackar ja direkt.

Pressekreteraren Adam Bergsveen bekräftar senare anställningen i ett sms och lovar henne en månadslön på 40 000 kronor.

Först därefter genomförs en säkerhetsprövning - och det konstateras att kvinnan har 188 000 kronor i skulder hos kronofogden. Hon betraktas plötsligt som en säkerhetsrisk och får beskedet att hon inte kan fortsätta sin anställning.

Men kvinnans skulder har varit kända i partiet under lång tid, kan Expressen i dag berätta.

– Cheferna kände till löneutmätningen sex månader innan säkerhetskontrollen genomfördes, säger juridiska ombudet Marie Hansson Hachem.

Redan i april förra året informerades den nuvarande statssekreteraren på statsrådsberedningen, Per Ängquist, enligt stämningsansökan som nu lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Den tidigare språkrörssekreteraren stämmer regeringskansliet på 520 000 kronor.

Hon menar att hon blivit uppsagd utan saklig grund, eftersom löneutmätningen var känd för arbetsgivaren vid anställningstillfället. Hon hävdar samtidigt att hon blivit diskriminerad med hänsyn till hennes hudfärg, ursprung och könstillhörighet.

Ifrågasätter agerandet

Under valrörelsen uppmanades kvinnan, enligt stämningsansökan, att framhäva sitt "mångkulturella utseende" i reklamkampanjer på internet. Hon ska också ha blivit ombedd att kontakta män av afrikanskt ursprung för reklamkampanjer, med det uttalade syftet att stärka Miljöpartiets profil som ett öppet parti för alla med utländsk härkomst:

"XX kände sig kränkt av att hon blev tillfrågad att kontakta män av afrikanskt ursprung, men för att tillmötesgå partiet gjorde hon som de önskade. Hennes överordnade och partikollegor hade inte själva några större nätverk av människor från olika etniciteter", står det i stämningsansökan.

Den 16 januari i år skickar kvinnan ett sms till Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, där hon ifrågasätter regeringskansliets agerande. Hon skriver:

"Jag är såklart besviken på Miljöpartiet och på er språkrör, speciellt som jag jobbade så nära inpå er. Nu är jag arbetslös, ingen a-kassa och måste förmodligen vända mig till socialen."

Åsa Romson svarar:

"Tråkigt att höra att det inte fanns någon intressant arbetsuppgift på partiet. Meddela mig gärna om du har nytt nummer och glöm inte att jag gärna ger en god jobb-referens. Du har flera styrkor som många borde vara intresserade av."

Snart kan de mötas i rätten.

Expressen har varit i kontakt med topptjänstemannen som bett det juridiska ombudet att föra hennes talan.

Varken Åsa Romson eller Gustav Fridolin ville i går kommentera partikamratens stämningsansökan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag