Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade ministrar får miljonfallskärm

Socialdemokraterna Anders Ygeman och Anna Johansson får miljonfallskärmar efter att de tvingats avgå som följd av IT-skandalen på Transportstyrelsen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Anders Ygeman får 133 000 kronor per månad i ett år.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

De ministrar som sparkades efter IT-skandalen på Transportstyrelsen får nu sina miljonfallskärmar.

Beslut från Statsrådsarvodesnämnden, som Expressen tagit del av, visar att Anders Ygeman och Anna Johansson nu tillsammans beviljas avgångsvederlag på motsvarande 3,2 miljoner kronor.

Statsrådsarvodesnämnden tog besluten vid ett sammanträde i onsdags.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingades båda avgå i samband med en presskonferens den 27 juli ledd av Stefan Löfven (S). I samband med detta avgick även sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S), dock av hälsoskäl.

Veckorna efter detta ansökte samtliga tre ministrar om avgångsersättning från Statsrådsarvodesnämnden, vilket nu har beviljats genom beslut av nämnden.

Anders Ygeman och Anna Johansson får 133 000 kronor per månad i ett år

Om Ygeman, numera gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, skriver nämnden:

"Nämnden bestämmer att avgångsersättning ska betalas till Anders Ygeman med 133 000 kronor per månad för tiden från och med den 27 juli tills vidare, dock längst till och med den 26 juli 2018". 

Nämnden beviljar samtliga tre ministrar denna avgångsersättning med 133 000 kronor per månad under ett år - totalt 1 596 000 kronor.

Anna Johansson.Foto: ARI LUOSTARINEN / TT

Ministrarna får behålla lönenivån

Avräkning sker dock mot andra inkomster, vilket innebär att de nu totalt sett kommer upp i samma månadsersättning som när de var statsråd, 133 000 kronor i månaden.

- De får behålla lönenivån de hade som statsråd under ett år, säger Ove Nilsson, ordförande i Statsrådsarvodesnämnden. 

- Det är ett års ersättning, men allt som de får i övrigt tas bort. Det gäller för alla inkomster de får framöver.

Ygeman och Johansson sitter båda i riksdagen och det nya beslutet innebär att avgångsersättningen kommer att räknas av utifrån deras riksdagslöner.

Ministrarna måste omedelbart meddela arvodesnämnden om deras inkomstförhållanden ändras, skriver nämnden.

Gabriel Wikström kom in med sin ansökan om avgångsersättning redan samma dag som presskonferensen, den 27 juli. Anna Johanssons lämnade in ansökan den 16 augusti.  Anders Ygeman, som tidigare till Expressen meddelat att han inte bestämt sig om huruvida han ska ansöka, dröjde till den 22 augusti med sin ansökan.

Sedan Expressen sökt de tidigare ministrarna meddelar Peter Liljeros, pressekreterare på socialdemokraterna, i ett sms på fredagseftermiddagen:

"Vi avböjer intervju. Avgångsersättningen har sökts utifrån de regler som gäller för avgående statsråd, därefter är det upp till Statsrådsarvodesnämnden att fatta beslut". 

Ygeman, som ska ha känt till missförhållandena på Transportstyrelsen sedan början av 2016 utan att informera statsministern, sade till TT i samband med att han avgick:

– Det blev inte hållbart för mig att fortsätta som statsråd. I det här läget var detta det naturliga att göra.

Den för Transportstyrelsen ansvarige ministern, Anna Johansson, fick informationen först i januari 2017. Hon försvarade sig nyligen i en intervju med ETC Göteborg:

- Jag har inget att skämmas för. Så fort jag fick veta vad som hänt på Transportstyrelsen agerade jag snabbt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.