Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade generalmajoren: "Det jag sagt är sanningen"

Generalmajor Anders Brännström försvarar sina uttalanden.
Foto: ERIK ÅHMAN / KVP

I fredags sparkade överbefälhavare Micael Bydén generalmajor Anders Brännström.

I en intervju med Studio Ett i P1 förklarar Anders Brännström att han enbart berättat sanningen i media.

– Den fråga jag ställer mig är varför sanningen är så skrämmande för vissa personer, säger han.

Tidigare i januari uttalade sig generalmajor Anders Brännström i en artikel i Dagens nyheter om att många förband saknade möjlighet att öva sina soldater samt saknade fordon och skyddsmaterial. Anders Brännström har även riktat kritik i en debattartikel i Svenska Dagbladet, men då som ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

I fredags valde överbefälhavare Micael Bydén att sparka Anders Brännström från jobbet som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning. 


LÄS MER: ÖB sparkar generalmajor efter försvarskritik 


I P1:s Studio Ett säger Generalmajor Anders Brännström att beskedet kom som en överraskning.

– Såklart blev jag överraskad. Han sa att jag uttalat mig på ett sätt som han inte tyckte var korrekt. Allt som jag har sagt finns publicerat i media och det finns inga hemligheter. Det jag sagt är sanningen och allt jag har sagt har varit för att gynna försvaret och Sverige. Den fråga jag ställer mig är varför sanningen är så skrämmande för vissa personer, säger Brännström.


Överbefälhavare Micael Bydén spakade Brännström efter hans uttalanden om Försvarsmakten i media.
Foto: OLLE SPORRONG

"Viktigt att få fram sanningen på bordet"

Anders Brännström säger att försvaret saknar materiel och kunskap och att Sverige behöver kunna skydda sig mot både digitala angrepp och om en främmande nation ger sig in på svenskt territorium med vapen.

– Det jag menar att han inte har förtroende för mig är en sak. Men att jag inte skulle vara lämplig, jag har tjänat skattebetalarna i 45 år och fått Nato:s förtjänstmedalj. Före fredag var jag den enda i Försvarsmakten som hade två heltidstjänster. Jag kunde ha vikt mig, men så funkar inte jag. Det är viktigt att få fram sanningen på bordet så politikerna kan fatta bra beslut för Sverige och framtiden.

Har du förtroende för Micael Bydén?

– Den gången jag inte har det kommer jag att söka mig från Försvarsmakten, svarar Anders Brännström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.